Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelarna tar del av miljonregnet efter succéerna: "Man får en rimlig del"

Sverige (herr)

Närmare 200 miljoner rasslade in till SvFF.
Och nu får spelarna miljoner in på kontot efter succén.
- Man får en rimlig del, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Året 2018 har varit en riktig framgångssaga för det svenska herrlandslaget. VM var den stora höjdpunkten där laget tog sig hela vägen till kvartsfinal innan England blev för svårt. Under höstens Nations League avslutade Janne Anderssons mannar sedan med att vinna de två sista matcherna mot Turkiet och Ryssland – och därmed vinna sin grupp i division B -vilket i sin tur innebär att man 2020 går upp mot de riktigt stora elefanterna.

Framgången har också inneburit ett rejält tillskott för Svenska Fotbollförbundet. I samband med VM inkasserades närmare 170 miljoner där 153 miljoner var prispengar. Nations League gav 15 miljoner bara för deltagande – och när Sverige dessutom vann sin grupp innebar det ytterligare 15 miljoner in på kontot. Totalt runt 200 miljoner kronor till svensk fotboll.

Annons

Spelarna går dock inte lottlösa. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har alla spelare rätt till en procentsats av prissumman.

- Man får en rimlig del enligt de överenskommelser vi har, för både dam och herrspelare, bekräftar generalsekreterare Håkan Sjöstrand för Fotbollskanalen.

Sjöstrand vill dock inte säga hur stor summa spelarna får eller heller hur stor andelen är.

- När det gäller våra överenskommelser så tittar vi på allting och sedan har vi också en principiell hållning att när det gäller avtal och överenskommelser så håller vi den mellan dem som ingår i dem.

SvFF:s generalsekreterare säger dock att summan varierar för olika mästerskap.

- Vi har en överenskommelse som bygger på den ordinarie verksamheten och sedan gör vi specifika uppgörelser inför varje mästerskap, beroende på hur de ekonomiska förhållandena ser ut i respektive mästerskap.

Annons

Får damerna och herrarna lika stor andel av inspelade pengar?
-Vi har bra överenskommelser med våra herrar och damer och de är vi nöjda med.

Men du vill inte svara på om de är lika stor procentuellt?
- Vi har rättvisa överenskommelser.

Sjöstrand menar att förbundet har flera skäl till att inte göra storleken på arvodena offentliga.

- Det kan finnas olika typer av överenskommelser i verksamheten. Det kan handla om affärsöverenskommelser, det kan handla om personliga överenskommelser där det kan finnas integritetsskäl. Det kan finnas säkerhetsaspekter. Det är ganska vanligt förekommande, där skiljer inte vi oss från andra verksamheter på något sätt.

Det man känner till om bonusar är att landslaget fick dela på 20 miljoner kronor när man tog Sverige till EM 2016. Därefter har man skrivit ett nytt avtal med förbundet, våren 2018, där man gick ner i fast ersättning, men har procent på prispengar och även viss ersättning för publik på matcher.

Annons
Publicerad 2018-11-22 kl 13:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto