Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modo

”Mörker – efter 20 års lidande fick jag nog”

Rob Schremp har spelat i såväl Modo Hockey som Skellefteå AIK.

En straffspecialist som ständigt bjöd på show på isen och i omklädningsrummet.

En hockeyspelare som efter 20 år av depression nu avslöjat sin tuffa kamp.

"Min ångest var så påtaglig att jag oroade mig för att det var något allvarligt problem med min hjärna." skriver han i ett meddelande på Facebook.

Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: MATTIAS EK

Säg Rob Schremp och alla som följt svensk ishockey tänker på en straffkonstnär som på alla de snidigaste sätt kunde avgöra en straffläggning.

Säg namnet till de spelare i Modo Hockey och Skellefteå AIK som spelat med honom och de alla minns nog honom som en underhållare och clown i omklädningsrummet.

Men fasader döljer ibland något mörkt, och så även för Rob Schremp.

Som så många andra hockeyspelare den senaste tiden berättat om så är allt inte guld och gröna skogar för en professionell hockeyspelare. Psykisk ohälsa är ett utbrett problem inom idrotten, och idrotter överlag, men något som under en lång tid varit tabu. Något man inte pratat om.

Förrän nu.


LÄS MER: 17 år och 102 kilo - fick matchstraff direkt i debuten 


"Efter 20 års lidande...."

I ett öppenhjärtligt meddelande på Facebook har nämligen 32-åringen nu i samband med sitt besked om att lägga ned karriären avslöjat sin två decennier långa kamp mot depression, ångest och allt vad pskyisk ohälsa innebär.

"Det här är det tuffaste beslutet någonsin, men jag vet att jag gör rätt. Genom min karriär har jag haft toppar, men även varit nere i den mörkaste av avgrunder. Lagkamraterna såg mig som lagets clown och en person som alltid såg till att där fanns skratt och underhållning. Det var dock bara en roll jag spelade och som jag behövde spela för att ta mig igenom depressionen och ångesten. Tystnaden var väldigt smärtsam för mig och så mörk, så jag behövde fylla min tid med ljud."

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155941361663603&set=a.10150942999973603&type=3&theater

LÄS MER: Slog Foppas rekord efter supermatch i natt: ”Han är ett djur” 


Vidare fortsätter Schremp med att berätta om alla jobbiga tankar som fyllde honom.

"Jag såg min sjukdom som en svaghet och som alla andra körde jag bara på utan att låta depressionen stå i vägen för målen. Men ångesten var så påtaglig att jag oroade mig för att det var något allvarligt problem med min hjärna och det kändes som mina tankar bara hoppade runt i hjärnan. Sen efter 20 års lidande kom jag till insikten att det var nog och att jag behövde hjälp. Då fick jag antidepressiva läkemedel utskrivna och mörkret försvann." skriver han och avslutar:

"Då spelade jag den bästa ishockeyn i mitt liv, kände mig mänsklig igen och kunde äntligen njuta av livet."

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.