Sydkoreas damer i curling höll under torsdagen en presskonferens. Här talar Kim Eun-jung, etta från höger. Foto: TT

OS-hjältarna talar ut om trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

De sydkoreanska curlingdamerna gjorde succé med silver på hemma-OS i vintras och blev stora publikfavoriter.

Sedan dess har inte laget alls funnits med under touren i höst och i dag på en presskonferens anklagade de sin tränarstab för trakasserier.

– Det låter helt fruktansvärt och känns jättetråkigt. Det är ett av världens bästa lag och ett gäng riktigt bra tjejer, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

De sydkoreanska curlingdamerna tog OS på hemmaplan i Pyeongchang med storm, vilket ledde hela vägen till en final. Där blev det förlust mot Sverige och Anna Hasselborg.

OS-silvret har gjort laget till stora idoler på hemmaplan.

Men bakom medaljen döljer sig en mörk sida.

Förra veckan skickade laget, som består av Kim Eun-jung, Kim Seon-yeong, Kim Cho-hee, Kim Yeong-ae och Kim Yeong-mi, ett brev till Sydkoreas idrottsdepartement och Olympiska kommitté (KSOC) där de beskrev sina anklagelser.

Talade på presskonferens

I går meddelade landets idrottsministerium att en gemensam utredning, tillsammans med den Olympiska kommittén, kommer starta nästa vecka, rapporterar AP.

Curlinglaget anklagar tränarstaben för verbala trakasserier och för att ha inkräktat i deras privatliv. Bland annat ska spelarna ha blivit fråntagna sina telefoner. Tränarstaben ska även ha undanhållit prispengar för laget och försökt att peta kaptenen Kim Eun-Jung med rädsla att hon skulle satsa på ett familjeliv sedan hon gifte sig.

Laget skrev också att de nu önskar att slippa jobba med deras tränare Kim Min-jung.

På torsdagsmorgonen kallade de till en presskonferens i Seoul.

– Vi kan inte längre arbeta med en tränarstab som försöker splittra laget. Vi behöver tränare som kan träna och leda oss klanderfritt, säger Kim Seon-Yeong.

Tränarna nekar till anklagelserna.

”Helt fruktansvärt”

När SVT Sport når Anna Hasselborg är hon på väg till Estland för EM i Tallinn som avgörs 16-24 november.

– Jag vet ingenting om det här, fick precis höra om det. Helt fruktansvärt. Vi har försökt skriva till tjejerna för att höra var de har varit. Det låter helt fruktansvärt och känns jättetråkigt. Det är ett av världens bästa lag och ett gäng riktigt bra tjejer. Vi har saknat dem på touren, säger hon.

Vad har ni skrivit till dem?

– Vi har liksom undrat var de är och frågat om de kommer och tävlar. De har ju inte varit med någonting på touren i höst så man har ju som förstått att det är något. Man blir ju bra kompisar i curling och gillar alla, så vi har frågat om de kommer och tävlar. Men det är ju en ganska stor språkbarriär så vi har som inte fått några svar. De har väl sagt att de hoppas komma tillbaka snart.

Märkte ni någonting på OS?

– Nej, absolut inte. De hade en kanadensisk tränare där också, som de verkar ha tyckt om väldigt mycket, men han är inte med längre. Men jag vet ingenting.

Lag Hasselborg inleder mästerskapet på lördag mot Tjeckien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.