Han har sett 677 matcher i rad med Djurgården

Men toabesöket nära spräcka supersviten

Publicerad 2018-11-15

Stockholm 161024. Johnny Lundin, trogen Djurgårdssupporter, firar sin 600:e raka match.

Allsvenskans trognaste supporter?

Jonny Lundin, som sett alla Djurgårdens tävlingsmatcher i över 20 år – 677 i rad.

– Jag var nära att missa en match mot Öster när jag satt på toa och missade kliva av tåget i Alvesta, säger supersupportern.

Följ ämnen

Allsvenskans främsta styrka är kanske dess publik.

Fansen skapar en unik stämning sett till den egentliga kvaliteten på ligan.

Den trognaste supportern av dem alla är Jonny Lundin, den 47-årige djurgårdaren som efter söndagens avslutande omgång nu har sett 677 tävlingsmatcher i rad med sitt favoritlag.

Eller alla sedan den 30 augusti 1998: såväl i allsvenskan som superettan, division ett norra, svenska cupen och europamatcher.

– Jag missade en bortamatch mot Brage i augusti 1998 efter en kräftskiva. Det var något med kräftorna, jag skyller på dem och inget annat, haha. Annars hade sviten börjat redan 1995 för det var då jag och min kompis ”Håret” började åka på alla matcher, berättar Jonny.

”Hårets” svit bröts för övrigt 2010 när han valde att gå och se Djurgården spela SM-final i hockey mot HV71. Hans svit stannade därmed på 465 matcher.

Johnny Lundin.

Har du varit nära att missa någon match sedan 1998?

– Det skulle vara bortamatchen mot Växjö 2013. När vi skulle byta tåg i Alvesta hade jag blivit kissnödig och trodde att jag skulle hinna gå på toa. Kompisarna bankade på dörren och knallade av, men jag hann inte så jag fick åka vidare till Hässleholm och byta. Som tur var så åker jag alltid med god marginal så jag hann till matchen.

Säsongen tog slut i söndags – vad säger du om det här djurgårdsåret?

– Jag hade hoppats på mer, topp-tre och en direktplats ut i Europa. En sjundeplats är inget bra. Men cupguld och derbyvinster blev det i alla fall.

Guldet 2002 störst

Varför blev det Djurgården för dig?

– Jag är född till det. Jag fick det via mamma, som gick och kollade på matcherna.

Har du varit nära att ”hoppa av” sviten självmant?

– I början var jag det men inte de senaste tio åren.

Inte heller i besvikelse över resultaten när du tyckt att de spelat för dåligt?

– Nej, det är inte dem jag åker för utan det är för klubben och för att det är kul också att träffa kompisar och folk.

Vilket är det största ögonblicket under de här åren?

– Det första SM-guldet 2002 i Borås. Man trodde inte på det när man började följa dem i division ett.

Tyngsta ögonblicket?

– Derbyförluster och när de åkte ur allsvenskan.

Jonny, som bor i Tyresö och är född och uppvuxen i Jakobsberg, har inga barn och skilde sig från sin fru för 1,5 år sedan.

– Men det hade inte något med fotbollen att göra, poängterar han.

Jonny har inte hört om någon annan allsvensk supporter som är i närheten av hans svit.

– Jag har frågat vår SLO och hon tror inte att det finns någon annan. Jag är kanske lite unik i Norden. I England finns det ju, det har jag sett på sociala medier.

Fred Persson en idol

En europamatch mot Werder Bremen tog honom utomlands första gången. Jonny var flygrädd när han var yngre. Men den rädslan har han övervunnit tack vare bortamatcherna i Europa med Djurgården.

I samband med att han gjorde sin 600:e raka match hyllades han på innerplan och fick livstids medlemskap i Djurgården fotboll och Järnkaminerna. Samma år fick han också tidningen Offsides pris ”Allsvenskans stora hjärta”.

Vad har du ”offrat”?

– Det enda skulle väl vara att jag inte pluggat vidare eller bytt jobb. Jag har jobbat på samma äldreboende i 29,5 år, sedan jag slutade skolan. De har förståelse där och de ger mig ledigt utan tjafs, också om det är med kort varsel.

Bäste spelaren du sett i djurgårdströjan?

– Fred Persson var en idol. Men han är ju inte den bäste. Men han hade hjärtat och det gillar jag. Den bäste...Stefan Rehn var grym – och Kim Källström. Markus Karlsson var en annan.

Vad drömmer du om?

– Med Djurgården? En egen arena drömmer man ju om. Men det går inte, säger de. Sedan att de blir ett topplag nästa år, att de tar upp kampen, för pengar finns det ju nu.