FA kräver färre importer

Bild till nyheten FA kräver färre importer
Det engelska fotbollsförbundet vill banta antalet utländska spelare i Premier League.

I morgon, torsdag, ska Premier League-klubbarna träffas i London för att bland annat diskutera införandet av VAR, videobedömning, inför nästa säsong.

Men en ännu större puck är fotbollsförbundets krav på att kraftigt minska antalet importer i Premier League – något som klubbarna förväntas kämpa emot med näbbar och klor.

FA:s framtidsstrategi är att kräva att hälften av spelarna i PL-klubbarna ska bestå av spelare som har tränat i England innan 21 års ålder, så kallade "homegrown"-spelare. 

I dagsläget är kravet att 8 av 25 spelare ska infria denna status, men enligt The Times vill FA utöka antalet till 13. 

Om klubbarna inte kommer överens med FA innan Brexit så kan det hända att samtliga EU-spelare måste uppfylla samma kriterier som exempelvis sydamerikanska spelare för att få arbetstillstånd.

I dag har Man City, Tottenham, Brighton, Huddersfield och Watford fyllt maxkvoten för utländska spelare med 17, medan Liverpool, Chelsea, Fulham och West Ham har 16.

Bara Crystal Palace (12), Wolves (12), Southampton (11), Everton (10), Cardiff (7), Burnley (6) och Bournemouth (5) uppfyller det nya kravet till max 12 utländska spelare idag.

För två veckor sedan låg antalet engelska spelare i startuppställningen i PL på endast 28 procent med 62 av 220 spelare. 

FA vill helt enkelt utnyttja Brexit till att förbättra rekryteringen för det engelska A-landslaget.

The Times har varit i kontakt med flera klubbledare, som tror att en kompromiss med 10 spelare kan uppnås. I retur vill klubbarna att FA plockar bort kriterierna för vad en spelare utanför EU måste uppnå för att få arbetstillstånd i England. 

I dag får de endast arbetstillstånd efter hur många landskamper de har spelat, landets FIFA-rankning, övergångssumma och lön.

– Klubbarna kommer inte att gå med på ett avtal som går från 17 utländska till 12, det är för drastiskt. Många anser att samma kvalitet på "homegrown"-spelare inte är tillräckligt för ögonblicket. Vi vill inte göra något som påverkar kvaliteten på ligan och värdet av tv-rättigheterna, säger en anonym klubbordförande till Times.

– Men när detta är sagt skulle det vara attraktivt om reglerna för utländska spelare skulle förenklas och att det gäller på världsbasis. Så det är kanske en kompromiss som man kan komma fram till, där vi ökar kvoten av "homegrown"-spelare med ett par, mot att det blir enklare att värva kvalitetsspelare utanför EU.

Förre förbundsordförande Greg Dyke tycker att FA bör stå på sig.

– FA måste förstå att de kommer att ha makten efter Brexit och att de kan säga åt Premier League vilka regler som gäller. Att ha 13 spelare med "homegrown"-status skulle utgöra en enorm skillnad. Det betyder att klubbarna är tvungna att ge brittiska spelare chansen, medan de fortfarande har möjlighet att köpa in de bästa spelarna från utlandet och ha upp till 12 i sina trupper. 

– Det är inte mycket som jag tycker är bra med Brexit, men detta kommer att bli en av få goda saker, avrundar han.

Om FA och Premier League lyckas finna en överenskommelse så förväntas det bli en övergångsperiod tills i slutet av 2020 innan förändringarna träder i kraft.


FAKTA: "Homegrown"


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer