HockeyNews
PLUS

NHL-klubbens miss stoppade Rödin

(4855) Anton Rödin
Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Publicerad: 14 november 2018

FacebookXWhatsApp

Den förra Brynässtjärnan Anton Rödin har flera gånger kämpat sig tillbaka efter svåra skador och en riskfylld operation.
Trots de stora motgångarna skrev den 27-årige forwarden på för Anaheim Ducks i juli i år. Men den chansen gick snabbt upp i rök – NHL-klubben trodde att Rödin var center.
– När det visade sig att jag inte var det så kanske jag inte var det de sökte, säger Rödin till HockeyNews.se.

Anton Rödin var den stora stjärnan i Brynäs och SHL för tre år sedan. Men trots att en stor del av tiden sedan dess har raserats av skador har den snart 28-årige forwarden ett enormt gott renommé i hockeyvärlden. Han visade i slutet av förra säsongen i Davos att han är en klasspelare.

Därför fick han en NHL-chans av Anaheim i somras.

Hur det gick?

– Ganska kort var det väl. Jag åkte dit och spelade egentligen två matcher. Sedan så blev det inget mer. Lite snopet så där, men så är det. Man är 27 år och de har killar som är 18, 19, 20. Jag köper väl det någonstans också, att de vill spela sina yngre killar, säger Anton Rödin nu när han är tillbaka i Tre Kronor.

Att det bara blev två matcher i Anaheim har sin förklaring. NHL-klubben hade nämligen gjort en rejäl miss. De trodde att Anton Rödin var center. När han i själva verket är ytterforward.

– Ja, så var det när jag kom dit, haha, säger Rödin och bekräftar därmed uppgiften som HockeyNews.se fått.

Kan du berätta mer?

– Jag vet inte själv vad som har hänt. Jag kom dit och var uppskriven som center och det är jag väl kanske inte rent normalt. Det var lite att jag spelade center sedan när det visade sig att jag inte var det så kanske jag inte var det de sökte.



Att börja säsongen i farmarligan var inget Anton Rödin ville, men om han hade gjort det så kanske NHL-chansen hade dykt upp på nytt eftersom Anaheim har haft en del skadebekymmer.

– Ja, jo så är det väl, men min tanke var att spela antingen i NHL eller åka tillbaka till Europa. Jag gjorde mitt val och det är som det är, säger Rödin.

Nästan som den ryska missen med "Linkan"

Anaheims blunder påminner om det som Fredrik "Linkan" Bremberg råkade ut för i KHL 2009. Den ryska klubben Atlant värvade passningsgeniet från Djurgården i tron att han var en defensiv tekningsspecialist. När han i själva verket var en offensiv forward med läckra assist som specialitet. Varpå Bremberg fick sparken innan säsongen i KHL skulle börja.

Anton Rödin återvände till Gävle från Anaheim och gjorde sedan klart med en fortsättning i Davos i den schweiziska ligan där han avslutade förra säsongen.

– Socialt är det jättebra. Det är perfekt för familjen och det är två andra svenskar (Magnus Nygren och Anders Lindbäck) där. Hockeyn har väl gått så där. Det har varit en tuff start på säsongen så det har inte varit så kul. Förhoppningsvis kan vi spela bättre efter det här uppehållet.

Storklubben Davos ligger näst sist i NLA efter 16 omgångar.

Vad är det som inte har fungerat?

– Jag vet inte. Jag har varit där i sju matcher nåt sånt och vi har helt enkelt inte spelat tillräckligt bra. Det har varit mycket i egen zon och vi har inte skapat så mycket. Kollar man på matcherna så har vi ganska många storförluster, ändå har vi Anders (Lindbäck) i målet som är jättebra. Jag vet faktiskt inte, det är några som har försvunnit, men inget överdrivet. Vi får steppa upp lite.

Anton Rödin fortsätter att vara otursförföljd med skador. När han förra veckan laddade för Karjalatureringen kolliderade han med Dennis Rasmussen under Tre Kronors träning i Prag, vilket gjorde att han inte kunde spela någon match. Enligt Davos hemsida rör det sig om en handskada och han blir borta från matcher ett tag till.

Skador, skador, skador

Rödin har gått igenom ett skadehelvete de senaste säsongerna. 2015/2016 var han lagkapten i Brynäs och toppade poängligan i SHL med 37 poäng (16 mål, 21 assist) på 33 matcher, då han på en träning i Gavlerinken fick en lagkamrats skridskoskena över ena knäet. Efter den blodiga olyckan och den efterföljande operationen var säsongen över.

Skadan till trots skrev han kontrakt med Vancouver, NHL-klubben som draftade honom 2009, i mars 2016. Men det blev bara tre matcher i NHL och lika många i AHL innan det blev en ny, mer riskfylld operation.

Därmed var även den säsongen förstörd.

Inte heller förra hösten lyckades Rödin slå sig in i Vancouver. Skadorna och uppförsbackarna har varit många att kämpa emot.

– Det är klart att det är jobbigt. Jag har haft bra läkare, fysioterapeuter, tjej och vänner som har varit där varje dag och peppat. Vad ska man göra? Antingen lägga sig ner och dö eller ta sig i genom det. Det är bara att välja, och jag vill spela. Jag är glad att det är över nu och att jag kan spela hockey igen. Det var väl inte helt självklart alla gånger.

Var det nära att du behövde lägga av med hockeyn?

– Det vet jag inte om det var nära, men de kanske inte visste riktigt, för det var en ganska ovanlig skada och den andra operationen jag gjorde, om det då skulle bli bättre eller inte. Men nu känns det jättebra. Snarare att det är lika bra som det var förr. Så jag är jätteglad att jag opererade.

Trots allt du har gått igenom har du fått en ny NHL-chans vilket signalerar att du fortfarande är en väldigt bra hockeyspelare?

– Jag hoppas det. Jag hade ett bra år där och tycker att det har känts bra varje gång jag har kommit tillbaka också. Jag åkte till Schweiz och fick spela mycket. Det är kul att det finns intresse för en. Man måste fortsätta kämpa. Det ligger mycket hårt jobb bakom också.

Anton Rödin har haft allvarliga skador i knän och fotleder och nästan fått börja om från noll flera gånger.

– Jag tycker att det har varit ganska lätt, inte lätt så, men jag har fått hitta andra vägar att förbereda mig varje år. Stå och skjuta efter träningar. Jag vet att jag har missat saker så jag vet att jag måste ta ikapp det också. Skjuta, man har läst på om allt med knäna och fotleder och skador som man har åkt på. I början när jag rehabbade knät var jag på hallen hela tiden för det var det som krävdes. Varje dag rehab, varje dag gym. Det är klart att det har varit jobbiga stunder. Värst var när det gick upp och ner. När man väl opererat sig, då vet man hur lång tid det kommer att ta, då är det lättare på något sätt.

Anton Rödin har orkat lyfta blicken varje gång oturen har försökt slå ner honom. Och han fortsätter att vara optimistisk.

– Innan jag fick de här skadorna var drömmen fortfarande NHL. Nu… det är klart, det är det fortfarande även om jag vet att det är svårt. För sin egen skull vill man bara vara den bästa man kan bli oavsett vilken nivå det är.

Den bästa versionen av Anton Rödin?

– Ja, det är det man strävar efter sedan vet man inte hur långt det räcker. Annars kan man lika gärna sluta om man inte vill bli bättre, säger Anton Rödin.

Här kan du läsa fler nyheter om Tre Kronor

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)