HockeyNews
PLUS

Leksandsprofilen hyllar IKO – ”Leder välförtjänt”

(4980) Jon Knuts
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 14 november 2018

FacebookXWhatsApp

Oskarshamn har gjort succé i år och toppar Hockeyallsvenskan.

En som har imponerats av tabellettan är Leksands Jon Knuts.

– De leder välförtjänt, säger Leksandsprofilen inför kvällens toppmöte, där dalalaget jagar revansch.

16 omgångar har spelats av årets hockeyallsvenska och toppar tabellen gör IK Oskarshamn med 37 poäng. Sex poäng, och två placeringar, bakom hittar vi Leksand – och i kväll möts topplagen i en viktig match.

De möttes så sent som för en dryg månad sedan och då vann Oskarshamn med 5-1 i Tegera Arena.

– Klart vi är revanschsugna. Vi förlorade hemma sist, men spelmässigt var det ganska jämnt, säger Leksandsforwarden Jon Knuts, 27, till HockeyNews.se.

I den matchen vann Leksand skottstatistiken med hela 49-25, men det var alltså Oskarshamn som fick med sig tre poäng.

– Vi sköt och sköt, men fick inte in den. Vi fick inte energin man får av ett mål, men det fick däremot Oskarshamn. De tog tillvara på sina chanser och sedan kunde de spela lite på ledningen, säger Knuts.

– Den förlusten var seg. Klart man var besviken, men vi kunde samtidigt inte göra så mycket annorlunda, förutom mål, säger han.

Vad är det som gör Oskarshamn så bra i år?
– Jag tycker de har ett jäkligt bra powerplay och sedan har de väl gjort mest mål i ligan. De har ett bra spel och är svåra att få hål på, samtidigt som de är offensivt skickliga. De leder serien välförtjänt tycker jag, säger Knuts.

Är du överraskad att de toppar tabellen?
– Ja, lite så är det väl. Samtidigt, jag vet inte. Det är lite samma spel som Björn (Hellkvist) printade in förra året och de har byggt vidare på det. De är bra helt enkelt, säger Knuts.

Oskarshamn har inte bara flest poäng. De är också det lag som har gjort flest mål så här långt – 55 stycken, två fler än både AIK och Karlskrona. Dessutom har IKO, som Knuts är inne på, varit starka defensivt. Laget har bara släppt in 27 mål, vilket är hela tolv mindre än Leksand och AIK, som är näst bäst i den statistiken.

Även om Leksand inte startat lika bra som Oskarshamn har dalalaget ändå fått en bra start på säsongen och återfinns alltså på tredje plats inför kvällens omgång.

– Vi kan ändå vara ganska nöjda. Det brukar alltid vara kaosartat och lite tumult i Leksand inledningsvis, och det har det inte varit så här långt. Vi är med i toppen. Det är väl godkänt, säger Knuts.

Är du mer överraskad över att Oskarshamn leder eller att det har varit tumultfritt i Leksand?
– Haha, jag vet inte. Jag vill inte skapa rubriker, men någon sa att det var den bästa starten på jättemånga år och det är väl positivt, säger Knuts.

En anledning till Leksands fina start är just Jon Knuts. Han ligger fyra i lagets interna poängliga med sina nio poäng (5+4) och går därmed mot sin bästa seniorsäsong poängmässigt. Hans bästa notering sedan tidigare är från 2015/16 då det blev 21 poäng på 51 matcher.

– Jag tycker det har gått bra. Att få göra lite mål och poäng är alltid kul. Hoppas det kan hålla i sig, säger Knuts.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)