HockeyNews
PLUS

Nyförvärvet hyllas efter säsongsdebuten

(4974) Viktor Svedberg
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 14 november 2018

LINKÖPING. Säsongsdebuten är avklarad för Viktor Svedberg, 27.

Efteråt hyllas LHC:s nyförvärv, som blev utsedd till matchens lirare i förlustmatchen mot Växjö.

– Riktigt bra. Honom kommer vi att få nytta av, säger Linköpings tränare Tommy Jonsson.

SHL i samarbete med ATG 

Linköping radade upp segrar under inledningen av säsongen, men på slutet har det gått tyngre. Förlusten mot Växjö var östgötarnas sjätte räka.

– De bjuder inte på någonting och vi får stånga oss blodiga. De utnyttjar våra misstag, säger LHC-tränaren Tommy Jonsson.

Något som dock var positivt i förlustmatchen var nyförvärvet Viktor Svedbergs debut i LHC-tröjan. Han stod för en assist och spelade drygt 13 minuter.

–  Han är bra, riktigt bra. Med tanke på att det var kort varsel och att han inte spelat på länge gör han det jättebra. Honom kommer vi få att få nytta va. Bra med och utan puck. Lugn och fin i spelet, säger Jonsson.

Lagkamraten Andrew Gordon stämmer in i hyllningskören.

– Jättebra. Han är stark med pucken och rör sig bra. Min första match på året vet jag aldrig vad jag gör. Jag behöver göra ett gäng matcher för att komma rätt, men han kom rätt direkt i vårt sätt att spela och spelade jättebra. Jag ser framemot att se vad han kan uträtta när han varit här lite längre, säger Gordon.

Huvudpersonen säger så här om debuten:

– Det var roligt att spela, det var några månader sedan. Skitkul att vara där ute, men synd att vi inte får med oss en vinst, säger Viktor Svedberg.


Andrew Gordon var lite överraskad att du kom in i deras sätt att spela så snabbt. Är du själv det?
– De har ett bra spelsystem, och lite det jag spelat tidigare. En modern spelstil som många coacher försöker ha. Men om han tyckte det blir jag glad, säger Svedberg.

LHC plockade in Svedberg i helgen för att täcka upp för skadade Almen Bibic, och kontraktet är skrivet till den 1 december.

– Det har gått fort. Ny stad, nya ansiktet, nya medspelare, men kul att komma till en ny miljö och lära känna nytt folk, säger Svedberg,


Blir det en extra press med ett korttidskontrakt, eller hur ser du på det?
– Nej, det tycker jag inte. Det var ett jättebra alternativ när Bibic var borta för LHC, och för mig att spela matcher. Förhoppningsvis kan jag göra det bra, och hjälpa laget vinna, säger Svedberg, som försökte slå sig in Calgary Flames inför den här säsongen.

– Det var lärorikt. Jag tycker att det gick rätt bra, men de hade en bred trupp och jag tog inte den plats jag hade hoppats på. Men en bra upplevelse och bra att få spela matcher, säger Svedberg, som den senaste tiden tränat med Frölundas juniorlag.

Efter att han lämnade Frölunda 2013 har Svedberg de fem senaste säsongerna tillhört Chicago Blackhawks organisation. Han står noterad för 27 NHL-matcher (två mål och två assist) samt 248 matcher i AHL.

– Jag är nöjd med åren där måste jag säga. Jag fick chansen att spela i NHL, även om jag hade velat spela ännu mer i NHL. Men det är en topporganisation och att ha varit där i fem år är bara att tacka och ta emot, säger Svedberg.


Vilken spelare imponerade mest på dig under dina år där?
– Storstjärnorna är coola, men den som jag blev mest imponerad av är Marian Hossa. Man visste att han vunnit Stanley Cup på flera ställen, men att i 35-årsåldern vara den bäst tränade och snabbast i laget är imponerande. Att ha spelat med honom är jäkligt coolt, säger Svedberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS