Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wanderson om rasismen: ”Publiken kastade bananer och gjorde apljud”

Superettan

Wanderson fick utstå rasism under sina år i Ryssland.
Detta berättar han i Lundhs podcast.
- Inför matchen kastade de bananer mot oss, säger brassen.

Foto: Bildbyrån

Wanderson slog igenom i Gais under mitten av slutet av 2000-talet. Den brasilianske anfallaren anslöt till klubben 2007 och tillhörde klubben fram till 2013. Då lämnade han Gais för spel i ryska Krasnodar, som han tillhörde till 2017.

Årets dessförinnan hade Wanderson varit utlånad från Gais till Krasnodar och under din debutsäsong vann han skytteligan i den högsta divisionen.  

- De har många bra spelare från andra länder. Innan jag kom dit hade de Axel Witsel från Belgien, och spelare från Spanien, Argentina och Sverige. De har bra teknik och är starka. Det är en tuff liga. De har många bra lag, säger Wanderson i Lundhs podcast.

Annons

Så sent som i somras skadades den ryska fotbollen av rasism. Torpedo Moskva var på väg att värva Erving Botaka till klubben, men efter att en supporterfalang motsatt sig värvningen på grund av att spelaren var mörkhyad, uteblev affären.

Under sina år i Ryssland fick Wanderson utstå rasistiska påhopp.

- Ibland var det så när man spelade mot Zenit Sankt Petersburg. Innan matchen tog jag och en annan svart spelare från Ryssland en liten promenad, men de sade att jag inte skulle göra det för att staden var rasistisk. Inför matchen kastade de bananer mot oss, och gjorde apljud. Det var första gången jag såg det i fotbollen. Det var konstigt. Men så är det inte med alla lag i Ryssland.

Var du rädd?
- Inte rädd. Men det var inte så bra. Nu har de stränga straff mot sådant. Men det var konstigt att spela fotboll när de kastar in bananer. Din familj undrar vad som händer när de är där och kollar.

Annons

Hur var det att leva utanför fotbollen i Krasnodar?
- Det är en bra stad. Det finns shopping och sådant för familjen. Det är bra väder också, det är inte så kallt. Men det är inte en jättestor stad, så det var inte jättelätt för familjen. För mig som jobbade med fotbollen var det bra. Jag åkte till träningen och spelade matcher, men för min fru och mina barn var det lite svårare. I skolorna fanns det en del rasism också. Min stora flicka kom några gånger hem och sade att hon inte ville åka till skolan nästa dag. Hon bytte skola två gånger.

Om man ser till fotbollen gick det bra för Krasnodar, ni spelade i Europa League och var ett topplag. Hur skulle du säga att ligan står sig, hur bra är den?
- Det är alltid bra organisation. Vi spelade i Europa League i fyra år. För mig var det större än Sverige. Vi mötte stora lag och stora spelare. Ryssland är en tuff liga. Det är en bra liga.

Annons

209 - Wanderson

Avsnitt 209 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Wanderson do Carmo. Brassen som gjorde stor succé i Gais är tillbaka i svensk fotboll och förklarar varför han valde Helsingborgs IF, varför hösten varit relativt anonym, om vilka förväntningar är rimliga på HIF inför återkomsten i allsvenskan och hur det är att spela med Andreas Granqvist igen.

Wanderson talar om varför han nobbade Gais sexmånaders-kontrakt, om varför Gais-fansen inte borde vara sura, om att han efterskänkte miljonbelopp och räddade klubben från konkurs, om turerna när han var på väg att säljas till privatpersoner och att han nobbade Blåvitt under sommaren då det inte är aktuellt att spela för annan klubb i Göteborg.

Dessutom berättar Wanderson om åren i Ryssland, om ligans höga kvalitet, om rasismen där som inte bara finns inom fotbollen, om hur svårt det är att hamna rätt i fotbollens värld och varför det inte är aktuellt att avsluta karriären i Brasilien.

Publicerad 2018-11-13 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto