HockeyNews
PLUS

Lehtonen saknar HV-stjärnan i Tre Kronor

(4924) Mikko Lehtonen2
Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2018

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. HV71:s finländske stjärnback Mikko Lehtonen ser fram emot den prestigeladdade matchen mot Sverige på söndagen. Men han saknar en lagkamrat – i Tre Kronor.
– Tedenby, absolut. Jag vet inte varför de inte tog ut honom för han har varit ofattbart bra, säger Lehtonen till HockeyNews.se.

Finland tog revansch i Karjalaturneringen efter 3-0-förlusten mot Ryssland och vann mot Tjeckien med samma siffror.
Det gör att mötet mellan Finland och Tre Kronor gäller andraplatsen efter Ryssland i säsongens första landslagsturnering.

– Det blir kul. Jag känner många av spelarna från SHL och det är kul att spela mot Sverige varje gång. Det blir en stor fajt, säger den finske HV71-backen Mikko Lehtonen.

Passningen från HV71-läkaren...

I Helsingfors har han sprungit in i HV:s lagläkare Jonas Kalman, som jobbar som Tre Kronors matchläkare den här helgen. Det blev en intressant liten ordväxling...

– Han har sagt att om jag gör mål kommer jag inte att få några behandlingar av honom igen, hehe. Men jag hoppas att vi vinner, säger Lehtonen.

Den finske toppbacken var med och vann SM-guld med HV71 för ett och ett halvt år sedan och har återvänt till Jönköpingsklubben till den här säsongen.

– Jag trivs bra där och jag tycker att jag har spelat bra. Jag kan ännu mer för laget har förlorat, men jag litar på att vi kommer tillbaka. Vi har ett bra lag och ska bara fortsätta bli bättre. Jag kan som sagt också lyfta mitt spel lite till, säger Lehtonen som är den i HV som får mest istid 21:12) per match och som är skottgladast av alla SHL:s backar med sina 43 skott på mål efter 15 matcher.

Det har också blivit två powerplaymål från hans klubba. Men HV71 som lag har haft problem med jämnheten och har därför varit nere på kvalplats och vänt.

– Vi måste spela HV-hockey varje kväll. När vi gör det är vi ett riktigt bra lag.

Och det har ni förstås pratat om?

– Ja, vi har pratat mycket om det. Det räcker inte med att vi är bra ibland utan måste vara det varje match, och varje träning. Vi måste få upp nivån. Det är det som är grejen.

Är det skönt att komma ifrån SHL-spelet ett tag och byta miljö?

– Jag tror att det är bra för mig. Naturligtvis få ny energi och spela bra i den här turneringen. Jag kommer att vara vara ganska fräsch när jag kommer tillbaka och har med mig positiv energi. Det är bra.

Mikko Lehtonen verkar laddad inför matchen mot Tre Kronor, men han saknar HV71:s poängkung Mattias Tedenby i det svenska laget.



– Jag vet inte varför de inte tog ut honom för han har varit ofattbart bra. Han är otrolig i varje match, en fantastisk spelare med ett stort HV-hjärta, berömmer Mikko Lehtonen.

Inför Finlands match mot Tjeckien hyllades den förre finske storbacken Kimmo Timonen, som har spelat över 1 100 NHL-matcher och blivit Stanley Cup-mästare med Chicago, med en ceremoni i Hartwall arena.

– Det var en lång väntan under ceremoni. Jag har stor respekt för Kimmo. Han är värd det. Jag har sett många av hans matcher när jag var liten och han var en väldigt bra spelare, suverän back, säger Lehtonen.

Här kan du läsa fler nyheter om landslagshockey

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)