HockeyNews
PLUS

Första målet nästan helt avgörande för Växjö

(4860) Erik Josefsson
Jonas Ljungdahl, Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2018

FacebookXWhatsApp

Det brukar heta att det är viktigt att få första målet i hockey.

I Växjös fall har det varit nästan direkt avgörande så här långt.

Tar de ledningen vinner de 85 procent av matcherna, men de har fortfarande inte vänt ett 0-1-underläge till en trepoängare.

– De matcher vi har förlorat har vi i princip blivit nollade, säger Växjöcentern Erik Josefsson.

Presenteras i samarbete med ATG

15 omgångar är spelade av årets SHL och regerande mästarna Växjö ligger sjua med 22 poäng.


– Väldigt mycket upp och ner har det varit. Vi har några riktiga bottennapp i HV hemma och Rögle borta. Annars har vi haft bra stäm och självförtroende i vårt defensiva spel, men i vårt offensiva spel har vi inte fått utdelning. Många matcher har slutat 1-0, eller 2-0, och vi har inte riktigt fått den utdelning vi hade behövt för att vinna fler matcher. Men jag tycker inte det är någon panik överhuvudtaget, säger Erik Josefsson, 31.

Växjö har släppt in 29 mål, vilket är minst av samtliga lag, men precis som Josefsson är inne på har offensiven inte varit lika bra. Växjö har bara gjort 30 mål, minst i hela ligan. Men Josefsson är inte särskilt orolig.


– Nej. Det är jag inte. Vi har bra spelare och ett bra lag för att kunna göra mål. Vissa säsonger är stolpe in och andra stolpe ut. I vissa lägen är det väldigt små marginaler för att få in ett mål. När det väl lossnar tror jag vi blir giftiga, säger Josefsson.


Något som varit väldigt avgörande för Växjös del i de inledande matcherna är om man gör det första målet eller inte. Sju gånger har laget tagit ledningen med 1-0 och hela sex gånger har de hållit undan och tagit tre poäng. 


– Enkelt sätt är det väl har vi gjort mål, haha. De matcher vi har förlorat har vi blivit nollade i princip. Då har det handlat om vilket lag ska göra första målet. Vi spelar bra defensivt och statistiken tyder också på det. Men det är svårt att vinna på bortaplan med 0-1. Vi måste producera mer mål, säger Josefsson


Vänder man på det är siffrorna lika tydliga. Släpper Växjö in första målet har de ännu inte lyckats vända till seger under ordinarie matchtid. Två gånger har laget lyckats få till oavgjort efter 60 minuter efter att ha släppt in första målet, men de övriga 0-1-underlägena har slutat med förlust.


– Gör man inte mycket mål blir det där enda avgörande. Då gäller det att få det, säger Josefsson.

31-åringen blev i matchen mot Färjestad den 30 oktober den mesta Växjöspelaren genom tiderna (514 matcher) och hyllades i Vida Arena.


Med lite distans till kvällen. Hur ser du på hyllningarna?

– Jag är väldigt glad och tycker överlag att många tidigare hyllningar gått lite obemärkt förbi, eller att det har varit mindre hyllningar i alla fall. Jag blev lite förvånad att det var så mycket den här gången, men det tycker jag är bra. Inte bara för att det var jag, utan jag tycker att det är bra att spelare som gör många matcher eller tar rekord lyfts fram. Det bidrar till något extra den matchen. Jag är väldigt överväldigad, och väldigt tacksam, säger Josefsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)