Vancouver Canucks

Elias Petterssons supershow i natt

LOS ANGELES. Det var en magisk natt för svensk hockey i Nordamerika.

Tack vare 19-åringen Elias Pettersson.

Med 5 poäng, 2 mål och 3 assist, ledde han Vancouver Canucks till en 7-6-seger över Colorado Avalanche .

Och nu räcker superlativerna inte till.

- Jag tror inte han förstår hur bra han är även om vi alla kan se att han spelar med ett stort självförtroende, sa expertkommentatorn John Garrett i tv-sändningen av matchen hos kanadensiska Sportsnet.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Segern var Vancouvers tredje raka och nu har det tippade bottengänget tagit kontroll över den tuffa Pacific division.

Elias Pettersson har ryckt ifrån konkurrenterna i rookieligan, som han leder överlägset efter att ha gjort 15 poäng, 9 mål och 6 assist, på nio matcher.

Nattens galna målshow i Rogers Arena fick hemmapubliken att slitas mellan hopp och förtvivlan.

- What a game, utropade förre NHL-målvakten och numera tv-experten Kevin Weekes i studion hos NHL Network när målen fortsatte att trilla in.

Radarparet: Pettersson/Boeser

Vad vi fick se i natt, svensk tid, var ett nytt radarpar födas i form av Elias Pettersson och Brock Boeser.

De stal showen från Colorados omtalade toppkedja med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen.

Det började redan efter 58 sekunder när Elias serverade Boeser en crosspassning från egen zon, som kanadensaren plockade upp på den offensiva blå linjen och omvandlade till en 1-0-ledning för Canucks.

Pettersson fortsatte vara den store framspelaren när han efter drygt fem minuter in i den andra perioden bjöd på en "Henrik Sedin-specialare" och skickade en hård puck i kortsargen till vänster om motståndarkassen, som Boeser kunde plocka upp och göra 2-1 på.

- En sådan framspelning som Pettersson gör där kräver ett högt hockey-IQ. Han beräknar på bråkdelen av en sekund att om han skickar passningen i kortsargen, så hinner Boeser ta sig förbi sin uppvaktning och hämta upp pucken samtidigt som han skapar sig en bra målchans, kommenterade Kevin Weekes.

Elias Pettersson räddade poäng

Men sedan klev Elias fram som målskytt också.

Med drygt två minuter kvar av mittenperioden tryckte han med en backhand in 4-4 under Coloradomålvakten Philipp Grubauer i röran av spelare framför Coloradomålet.

Målfesten fortsatte under den tredje perioden. Avalanche hade ledningen med både 5-4 och 6-5 innan Elias Pettersson räddade Vancouver kvar i matchen med 36 sekunder kvar.

Han sköt ett snabbt och välplacerat handledsskott utifrån kanten av den högra tekningscirkeln sedan pucken studsat runt djupt nere i anfallszonenen.

Där hade Elias räddat en poäng åt Canucks, men han var inte klar för kvällen än.

Drygt tre minuter in i förlängningen hade Elias ett friläge, men blev slashad av Colorados Alexander Kerfoot i skottögonblicket.

Det såg ut som svensken skulle få ett straffslag, men domaren dömde utvisning istället.

”Elias Pettersson är redan en superstar”

Och när Canucks fick spela fyra mot tre plockade man in sina tre bästa forwardar på isen - Elias Pettersson, Brock Boeser och Bo Horvat tillsammans med backen Derrick Pouliot.

Det slutade med att Elias spelade fram Pouliot till segermålet, men det krävdes lite tur för att pucken skulle hamna i kassen bakom Grubauer.

Pouliots skott snett utifrån höger studsade in via Colorados Gabriel Bourque.

7-6 och stort kramkalas på isen för de unga stjärnorna i Vancouver Canucks samtidigt som publiken flög upp ur sina stolar på läktaren och gav Pettersson och kompani en stående ovation.

Det var inget snack om vem som var matchens lirare.

- Elias Pettersson är redan en superstar. En del av vad han gjort ikväll är saker som jag inte sett tidigare, sa Peter McNab i Coloradokanalen Altitude Sports sändning av matchen från Vancouver.

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.