Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poya Asbaghi

Blåvitts krislösning inför ödesmatchen

GÖTEBORG. Fyra spelare i backlinjen och två anfallare.

När IFK Göteborg tränar inför ödesmatchen mot Brommapojkarna är det med en traditionell blåvit uppställning.

– Nu handlar det i första hand om att nå ett kortsiktigt resultat. Vi gör vad som behövs för att klara kontraktet, säger tränaren Poya Asbaghi.

Blåvitts huvudtränare Poya Asbaghi.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi och Hjalmar Jonsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det har gått en vecka sedan presskonferensen då IFK Göteborg presenterade sin nya organisation.

På bänken vid träningsplanen sitter vikarierande sportchefen Jonas Olsson istället för sparkade Mats Gren.

På planen finns de nya assisterande tränarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller i var sin grön väst, precis som huvudtränaren Poya Asbaghi. 

Och på planen kan man se hur det är tänkt att Blåvitt ska grupperas för att säkra det allsvenska kontraktet under de fem avslutande omgångarna.

Fyra man i backlinjen, en återgång till blåvit tradition när det tar emot?

– Nej, det handlar inte om att anpassa sig till gamla Blåvitt. Nu gäller det att få ut det mesta av de spelare vi har för att ta de där poängen. När vi tittar på de spelaregenskaper vi har är detta de korrigeringar vi anser att vi behöver göra, säger Poya Asbaghi.

Hannes Stiller, Hjalmar Jonsson och poya Asbaghi.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Söder och Hysén på topp

Han betonar att det inte är någon större dramatik.

– Vi har under hela säsongen kört med olika uppställningar. Det har varit både tre, fyra och fem man i backlinjen, man får inte fastna för mycket i siffrorna som gäller spelsystem, säger tränaren.

I det ena laget bildar Robin Söder och Tobias Hysén anfallspar. Under säsongen har det mest varit ett tremannaanfall eller en ensam forward.

– Det är samma där, vi har kört med två man på topp i en del matcher. Exempelvis Elias Omarsson och Tobias Hysén, så det är heller inget nytt. Siffrorna som beskriver hur man spelar är en del av spelet, men förändras ideligen. Dessutom kan en sifferkombination tolkas på flera sätt, påpekar Asbaghi.

Blåvitt tränar med nya assisterande tränarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Ingen som helst prestige”

När han kom som ny tränare inför den här säsongen var Poya Asbaghi mannen som skulle bygga upp IFK Göteborgs nya sätt att spela fotboll. 

Känns det som ett misslyckande att de ambitionerna fått läggas på is?

– Nej. Det är så det fungerar i den här branschen. Ibland får man ta ett steg tillbaka för att sedan ta två framåt. Jag sätter ingen som helst prestige i det. För min del handlar det bara om att göra det som är bäst för Blåvitt, svarar han.

Under träningen pratar förre blåvite anfallsstjärnan Hannes Stiller med anfallare och mittfältare med Hjalmar Jonsson ägnar sig åt backarna.

Asbaghi står en del vid sidlinjen och följer noggrant vad som händer, ibland går han in på planen för att instruera och diskutera.

Det är skillnad mot när avsatte Alf Westerberg var ensam assisterande.

Nu ska Poya Asbaghis IFK Göteborg säkra kontraktet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

LÄS MER: Asbaghi rasar: ”Kan man inte ha mer respekt”

”En naturlig lösning”

– Jag känner Hjalmar och Hannes, de fanns ju redan i klubben och vi träffades ofta redan innan de kom in i laget. De kan förmedla ett spelarperspektiv som inte jag har, de vet hur det känns att vara innanför linjerna i viktiga matcher, säger Poya Asbaghi.

Att han åtminstone säsongen ut har två man vid sin sida är en nyhet i sig.

– Det var en naturlig lösning. I dag är det mer vanligt med två assisterande tränare, säger han.

I måndags i förra veckan gick GP ut med att Poya Asbaghi skulle ersättas av Jonas Olsson tillsammans med Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson. 

Det blev istället Olsson som kom istället för Gren.

Poya Asbaghi när han mötte medierna efter skriverierna kring honom förra veckan.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Jag satt med sanningen”

Du verkade oerhört upprörd på presskonferensen när förändringen presenterades. Hur arg var du?

– Det var inte ilska utan besvikelse som riktades mot journalistiken där det påstods något som inte stämde och där jag satt med sanningen. Det handlade inte om att jag var missnöjd med förändringarna i klubben. Men det har jag lagt bakom mig, det hände där och då, slår Asbaghi fast.

Turbulensen kulminerade i förra veckan och nu är det stor press inför avslutningen. Hur jobbigt är det med all uppmärksamhet runt Blåvitt?

– Det hör till jobbet, visar vilken klubb vi är. Elfsborg är i samma läge som vi, men det finns knappt en rad att läsa om att det skulle vara kris hos dem.

Är du avundsjuk?

– Nej, inte alls. Jag är mycket hellre i Blåvitt med engagemanget från alla supportrar och andra runt omkring, svarar Asbaghi snabbt.

Med fem omgångar kvar har IFK Göteborg fem poäng ner till kvalstrecket. Hur mycket ångest känner du inför avslutningen?

– Ångest är fel ord i sammanhanget. Att man kan hamna i ett sådant här läge är en del av spelet. Vi har ju dessutom allt i egna händer. Nu ska vi göra allt vi kan för att ut få det mesta av de spelare vi har.

Två spelare saknades på träningen: mittbacken André Calisir och innermittfältaren Vajebah Sakor, båda har problem med baksidan på ett lår.

De spelar knappast mot Brommapojkarna.

– Det börjar närma sig för båda, tanken är att de ska sätta i gång i slutet av veckan. Sen får vi se till vilken match de är klara, säger Blåvitts fysioterapeut Calle Persson.

Så kan Blåvitt ställa upp som 4-4-2

Erik Dahlin

Emil Salomonsson

Carl Starfelt

David Boo Wiklander

Victor Wernersson

Sebastian Ohlsson

Fredrik Oldrup Jensen

August Erlingmark

Giorgi Kharaishvili

Robin Söder

Tobias Hysén