Gå direkt till sidans innehåll

Mjällby klart för superettan – vill behålla Blåvitt-lånet

Mjällby AIF var nära att åka ur division 1 så sent som 2016.

Men nu är den tidigare allsvenska klubben tillbaka i superettan till nästa säsong.

– Det är underbart. Vi har skrikit, sjungit och kastat in tränaren i duschen, säger Jacob Bergström som satte målet som tog Mjällby tillbaka.

Nu vill klubben värva lånet från IFK Göteborg, Prosper Kasim.

Foto: JOACHIM PERSSON / JOACHIM PERSSON, REJOPHOTO
Foto: JOACHIM PERSSON / JOACHIM PERSSON, REJOPHOTO

Mjällby AIF är tillbaka i superettan efter 1–1 hemma mot Utsikten.

Efter slutsignalen kunde lyckliga spelare, ledare och publik påbörja firandet eftersom poängen betyder att Mjällby redan med fyra omgångar kvar har ett ointagligt försprång i tabelltoppen och har säkrat seriesegern i division 1 södra.

Bland många hjältar i Mjällby var det anfallaren Jacob Bergström som satte 1–0 i den 64:e minuten. En ledning som stod sig till slutminuterna när Utsikten kvitterade genom inhopparen Kamal Mustafa.

– Det är underbart så klart. Man trodde inte man skulle vara klar fyra veckor innan det är slut. Det händer inte så ofta. Det är fantastiskt. Det är underbart för alla fans och eldsjälar här på Lister, säger Jacob Bergström ett par timmar in i firandet.

– Vi började i omklädningsrummet, det var champagne och annat innan vi gick till klubbstugan och har skrikit och sjungit och slängt in tränaren i duschen. Det har varit bra tryck. Nu äter vi korv i klubbstugan. Så sexigt blir det, skrattar han.

Målet: Behålla Blåvitt-lånet

Mjällby har radat upp segrar i serien trots att man tvingades till ett tränarbyte under säsongen när Jonas Andersson hoppade av och ersattes av Milos Milojevic.

Han hoppas få fortsätta sitt uppdrag även nästa år, men påbörjar nu arbetet med att bygga en slagkraftig trupp till nästa säsong.

– Vi har 6-7 spelare som vi vill förlänga med och jag hoppas vi ska göra och kan stärka oss också. Vi måste sätta oss med dem och prata om vad vi vill ha från dem och vad de vill ha från oss. Det måste upp en nivå i intensitet och organisation och måste bli lite bättre på alla plan, säger tränaren Milos Milojevic.

Han åker i dagarna till Island för att scouta eventuella nyförvärv.

Samtidigt är han tydlig med att Mjällby kommer att försöka värva lånet från IFK Göteborg, Prosper Kasim, permanent till comebacken i superettan.

– Han har kontrakt med IFK Göteborg och har fått ett meddelande från IFK att han måste börja med dem den 2 januari 2019. Men vi ska jobba på honom. Han är helt klart en av de spelare som vi vill ha, men vi måste hitta en lösning med IFK och jag hoppas vi ska göra det.

Blir han dyr att lösa eller kan ni klara av det?

– Jag vet inte. Han hade inte så mycket glädje där och hade inte fått spela så mycket men han har utvecklats hos oss och han är jättenöjd. Just nu är Göteborg kanske inte i den bästa situationen och vi hade pratat mest med Mats (Gren, IFK:s förre sportchef som fick sparken i veckan) som inte är där nu men vi måste hitta en lösning med dem. Men han har sin agent och jag hoppas han ska hjälpa oss att få honom till oss.

Prosper Kasim.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nära tre raka degraderingar

När det gick som tyngst för Mjällby trillade laget ur allsvenskan 2014 och hösten därpå åkte man även ur superettan. 2016 kunde ha slutat med ytterligare en degradering till division 2 men klubben höll sig kvar tack vare en 3–0-seger i sista omgången mot Prespa Birlik.

Men nu är Mjällby tillbaka i näst högsta serien 2019.

Vad tror du om era chanser i superettan nästa år?

– Det är svårt. Vi ser ju att Landskrona kämpar i botten och de klarade av ettan rätt enkelt förra året. Det är hårt jobb som måste göras, det tror jag nog alla inser, men en kväll som denna vill man bara ha glädje. Men alla vet att vi behöver utvecklas allihopa. Det är en utmaning som vi ser fram emot, säger Jacob Bergström.