Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Man kan inte byta laget varje fönster”

Från en anonym tillvaro i akademin till hetluften i en krisande storklubb. 

Nye sportchefen Jonas Olssons filosofi är tydlig. 

– Man kan inte byta ut laget varje transferfönster, säger 48-åringen. 

Målet är glasklart för Jonas Olsson: säkra det allsvenska kontraktet.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Från en undanskymd tillvaro som akademiansvarig till hetluften.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

I onsdags meddelade Blåvitt en rad förändringar i klubben med tanke på det utsatta tabelläget. Huvudnyheten var att sportchefen Mats Gren sparkas. Jonas Olsson, normalt akademiansvarig, tar över säsongen ut.  

– Det har varit mycket att göra. Jag försöker sätta mig in i allt som är runtomkring. Många har tagit kontakt med mig gällande saker som de har påbörjat med Mats. Jag får ta det med honom när han kommer hem från sin resa, säger Olsson. 

– I den här rollen... många vill knyta kontakt med mig och det är jättebra. 

Är det något som brådskar? Jag tänker till exempel på optionen på Giorgi Kharaishvili.

– Brådskar gör det väl inte, men man vill ju få klart allting. Även om det är högsta prioritet att säkra det allsvenska kontraktet tittar vi på framtiden också. Jag diskuterar mycket med Olle (Sultan, chefsscouten) som är ute och tittar på spelarna. Annars handlar det om att förbereda laget så bra som möjligt inför mötet med BP och alla tänkbara scenarier som kan uppstå. 

”Speciell värld”

Jonas Olsson berättar att han kommer att jobba väldigt nära laget. 

– Jag ska absolut försöka hinna med att titta på träningarna och hjälpa Poya och de andra med mina ögon så mycket det bara går. Jag ska vara med att avlasta med allt runtomkring också. 

Vad har du fått för reaktioner under veckan? 

 – Det är många som har gratulerat till jobbet. Sedan är det alltid tråkigt när folk som jobbat för föreningen får sluta. Men det är en speciell värld vi lever i alltihop, vi är väl medvetna om det. 

Det har blivit vanligare och vanligare att klubbar använder sig av digitala verktyg i jakten på nyförvärv. 

– Det är ett bra hjälpmedel, men får mig är det viktigt att se spelarna live över tid. Så att man verkligen får ut det som man vill ha till sig. Jag tror mer på utbildning av spelare än att byta ut laget i varje fönster. 

– Silly season är en stor show i dag, men man måste ha spelare över tid och utbilda dem. Blir det för stor omställning i varje fönster är det inte bra. Det handlar om relationer och byter man ut för många människor i en grupp får man börja om från början. I min värld når man inga framgångar över tid på det sättet. 

”Mixen är nyckeln”

För Jonas Olsson är klubbens akademi, där det numera vimlar av landslagsspelare, ovärderlig för att på sikt bygga ett starkt IFK Göteborg, 

– En egen verksamhet och spelare utifrån som gör skillnad, den mixen är nyckeln om man ska vinna någonting. 

Det låter inte som att du är någon större förespråkare av korttidslån. 

– Det är en ekonomisk fråga också så klart, men när man värvar någon vill jag att man är tydlig och säger ”Vi tror på dig över tid, om ett par år hjälper vi dig ut i Europa eller så spelar du i Europa med IFK”. Det är viktigt att visa att det finns en plan för spelaren. 

IFK Göteborg möter Brommapojkarna borta måndagen den 22 oktober.