Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK Fotboll

Billborn om AIK:s taktik: ”Ett problem som vi haft”

Tre centrala mittfältare och ett lågt försvarsspel.

Det är två saker som ställt till med problem för Hammarby.

Nu ska Bajen tackla AIK:s kompakta 3-5-2 i en seriefinal.

– Det är många lag som spelat väldigt tajt centralt mot oss. Det är ett litet problem vi har haft, säger Stefan Billborn.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarby kommer till derbyt mot AIK med två tunga resultat bakom sig. Först förlorade laget mot Djurgården för att sedan spela 1-1 borta mot Sirius.

Samtidigt har man haft en del svårigheter offensivt där man inte riktigt haft samma flyt i det offensiva spelet som tidigare under säsongen. En gemensam nämnare, enligt Stefan Billborn, är att motståndarna ställer upp med ett lågt försvarsspel och tre centrala mittfältare. 

Vi kunde till exempel se hur Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel ändrade uppställning inför derbyt till ett 4-3-3 mot Hammarby med Erik Johansson som central mittfältare vilket visade sig bli ett vinnande drag.

Billborn: "Det är problem som vi haft"

Nu ställs Hammarby mot AIK:s kompakta 3-5-2-formation. Hammarbys-tränare menar att det är en stor utmaning för honom och laget att hantera den nya situationen. 

– Vi har haft ett litet problem där nu när vi spelat mot Sirius och Djurgården där motståndarna spelat med tre centrala mittfältare och sedan försvarar sig väldigt lågt. Det blir väldigt tajt och då tror jag att vi måste hitta nycklar mot det. Samtidigt blir det också så att motståndarna bjuder oss på något annat och om det är ytor på kanterna så måste vi förhålla oss till det, acceptera det, och bli ännu bättre där, säger Stefan Billborn inledningsvis.

Han fortsätter:

– Det är många lag som spelat väldigt tajt centralt mot oss. Det är ett litet problem vi har haft, det handlar inte om att vi inte klarar av det, utan ett identitetsproblem. Vi måste lösa det här på andra sätt och vi jobbar med det. Samtidigt är det här jättebra för vi känner det nu att motståndarna anpassar sig mer efter Hammarby än vad de gjort tidigare. 

– Jag tror att det kommer vara en fördel för oss i slutändan därför att då vet vi hur matcherna kommer gestalta sig och då kan vi utveckla vårt spel ännu mer. Sedan kanske vi inte riktigt är mogna för det just nu, därför att det gått lite för fort. Men inför nästa säsong så kommer vi vara ännu mer förberedda och bättre.

Billborn tror att Hammarby kan dra nytta av en böljande matchbild mot AIK.

– Jag tror inte att AIK vill ha en match där vi anfaller och anfaller, det tror jag inte att de vill ha, för då är det stor chans att vi vinner matchen, konstaterar han.

"Tre eller två öppna platser i startelvan"

Hur ser du på AIK och vet du på ett ungefär hur de kommer agera?

– Ja, det tror jag. AIK tror nog att de vet hur vi kommer agera också. Vi har försökt skapa en identitet hur vi vill spela fotboll som jag tycker vi växer in i. AIK har också en ganska tydlig identitet där de vill kontrollera ytorna och hålla formen på laget. Man försöker styra ut motståndarna mot kanterna och kväva dem där. 

Är de lättlästa menar du?

– Ja, men AIK är också otroligt duktiga på vad de gör. Det tror jag att de är fullständigt medvetna om. Det kan bli lite olika karakteristika på laget beroende på vilka som spelar längst fram, avslutar Billborn.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.