Gå direkt till sidans innehåll
AIK Fotboll

”Tror inte att Hammarby ser fram emot matchen”

Från utlandet till tryggheten i AIK. 

Det senaste året har varit speciellt för Alexander Milošević. 

För SportExpressen berättar "Milo" om lagkänslan i AIK, guldstriden mot Hammarby och ordkriget med Nikola Djurdjic.

– Jag tror inte att Hammarby ser fram emot den här matchen jättemycket.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

19 september, Karlberg. Det är bara fyra dagar kvar till årets match i allsvenskan mellan AIK och Hammarby.

Efter att ha gått obesegrade i 20 omgångar åkte AIK på sin första förlust den 16 september borta mot IFK Norrköping.

Den naturliga reaktionen hade troligtvis varit att känna en ökad press inför avslutningen av allsvenskan och det stundande Stockholmsderbyt.

Men inte hos Alexander Milošević. Tvärtom. 26-åringen är hur lugnt som helst.

– Jag är inte orolig. Vi är jävligt hungriga till nästa match mot Hammarby, säger "Milo" som han också kallas. 

Milosevic: "Fanns bud som var tjugo gånger bättre"

Vi ses på Karlberg efter ett träningspass och samtalet söker sig snabbt till anledningen att Milošević sitter just här i dag på Karlberg och inte hos någon utländsk klubb där han förmodligen hade tjänat det dubbla och levt proffslivet.

En sak är "Milo" tydlig med. Han har inte ångrat hemflytten ett dugg.

– Det fanns bud som var tjugo gånger bättre än AIK:s, men jag kände att det var dags att ta ett steg tillbaka i stället för att ta två steg framåt. Frågar du Björn (Wesström) så var det ett ganska lätt möte. Det var inga stora krav eller svårigheter, allt var ömsesidigt.

Finns det en stolthet som är tuff att tackla när man tar beslutet att komma hem?

– Jag förstår vad du menar. Folk kanske tänker att man misslyckats. Det blir så automatiskt nu när jag kommit hem att vissa journalister skriver ”efter ett mindre lyckat utlandsäventyr”. Vad är det som har varit mindre lyckat? 

– Jag har vunnit U21-EM, gjort debut i tävlingssammanhang för A-landslaget, spelat OS, gjort 30 matcher i Bundesliga och debuterat för Besiktas. Jag vet inte vad mer man behöver göra, kanske vinna Champions League för att det ska vara lyckat eller spela i Manchester United som Victor Nilsson Lindelöf?

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Milošević är kanske inne på sin roligaste säsong hittills. 26-åringen spelar vecka ut och vecka in i allsvenskan, är mitt uppe i ett brinnande guldrace, känner tränarens förtroende och har framför allt hittat glädjen igen.

Det är egenskaper som så småningom kan ge honom en chans att kliva ut på den europeiska scenen igen.

– Jag är bara 26 år gammal. Tar vi Pepe som ett exempel, han är 35 år och är fortfarande fantastisk. Andreas Granqvist gjorde ett fantastiskt VM och han är 33 år. Det finns tid kvar att utvecklas.

Situationen var väldigt speciell i AIK när du kom tillbaka. Hur var det för dig?

– Det hjälpte mig mycket att jag hade varit i AIK tidigare. Supportrarna och ledningen visste ju om vart de hade mig och jag behövde inte anpassa mig. Det enda jag behövde göra var att komma in i träningen. Jag vet vilken press det är i AIK, det är svart eller vitt. Antingen är du skitbra eller skitdålig. Jag triggas av sånt och känner att jag spelar för mitt folk. Jag tror att jag är en spelare som växer av att få mycket ansvar.

Hur mycket har du saknat AIK?

– Fantastiskt mycket. Jag har kollat på så många matcher jag kunnat. Tro det eller ej, men man satt till och med och kollade på gamla matcher, videoklipp och hur vi firade med fansen efter matcherna. Det är starka minnen.

Efter 21 omgångar i allsvenskan leder AIK serien fyra poäng före Hammarby och har bara släppt in 13 mål totalt.

– Det har gått bra men hittills har vi inte uppnått ett skit. Det får man inte glömma bort, säger han.

Milosevic: "Bord ett skriker till bord fyra"

Vad är då nyckeln till AIK:s resultat i år? Om vi blundar för det taktiska och kvalitén på spelartruppen för en sekund vill "Milo" lyfta fram något helt annat.

– Jag kan ta ett exempel. När vi sitter och käkar i matsalen så är det inte fyra bord som sitter tysta och äter. Det är snarare en som skriker från bord ett till bord fyra och någon skriker från ett annat håll. Man måste vara där inne för att se hur det verkligen är. Det går att göra en tv-serie om det och folk skulle nog skratta hur mycket som helst åt oss. Det är ett fantastiskt lag med otroliga människor, säger han.

Miloševic fortsätter:

– Jag springer inte och gör något för att det ska synas. Men när man är inne i matchen så backar man upp en broder. Det är samma sak vid sidan av fotbollen, händer det något med en vän så är man där och ställer upp. Så är det alltid.

Hur nöjd är du med din säsong?

– Jag tycker att jag har spelat på en hög nivå. Sedan är man som mittback inte som till exempel en offensiv mittfältare att man vill hämta bollen för att vara med i spelet. I vissa matcher kanske fem spelare är på din kant och du gör det som behövs. Då kanske du bara får godkänt för du inte behövt göra mer än vanligt.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur ofta hör du publikens ”skjut” under matcherna?

– Det är jävligt roligt att folk kommer ihåg det och att det blivit min grej. Någon som kommer på matcherna första gången kanske tror att fansen buar, som Nicolas Stefanelli gjorde när han hörde det första gången. Han trodde att fansen buade, haha. Men när jag skjutit har jag känt att läget varit bra.

Alexander Milošević värvades till AIK som 19-åring från Vasalunds IF. Han har över 100 tävlingsmatcher för AIK och väntar fortfarande på sin första titel med klubben.

– Att vinna SM-guld skulle vara det största som hänt i min karriär. Som jag sagt inför varje säsong, jag är i AIK för att vinna guld, det spelar ingen roll hur folk tippat oss i tabellen. Mitt mål är alltid att vinna. I år känns det som att vi kommer ta hem det bara vi behåller fokuset. AIK är mitt lag och jag har alltid fått kärlek från fansen.

På söndag väntar säsongens stora match hemma mot Hammarby inför drygt 50 000 åskådare på Nationalarenan. AIK vann det första mötet på Tele 2 arena och Milošević går in i den här matchen med en positiv känsla.

– Vi var starka defensivt och Hammarby kom väl nästan ingen vart i förra derbyt. Vi gjorde senare mål på en rättdömd straff, säger han.

Vad tror du om det här derbyt?

– Det är vår hemmaplan och jag tror inte att Hammarby ser fram emot den här matchen jättemycket. Det kommer vara 49 000 på plats och 45 000 AIK:are. Det kommer bli jobbigt för dem. 

Foto: SUVAD MRKONJIC / STELLA PICTURES

"Hammarby försöker vara det"

I årets upplaga av Hammarby hittar vi flera färgstarka profiler. Eller vad sägs om Jiloan Hamad, Muamer Tankovic, Vladimir Rodic och Nikola Djurdjic för att nämna några.

Säsongens Hammarby har utstrålat vinnarmentalitet och spelarna har inte varit rädda för att prata om hur man ska utmana konkurrenterna om SM-guldtiteln.

Det är en tydlig förändring i attityden jämfört med tidigare säsonger. På frågan om Milošević upplever årets Hammarby som en kaxigare upplaga, svarar han.

– Hammarby försöker väl vara det medan AIK har det i sitt DNA. Det är vårt blod. Det är nog skillnaden, säger han.

Så du ser ingen skillnad alls jämfört med tidigare upplagor?

Milošević skrattar.

– Jag har aldrig mött dem förut. Jag har bara mött Hammarby en gång, flinar han.

Vad säger du om Bajens säsong?

– Jag ska inte ta något ifrån Hammarby, de har gjort det bra men nu när det är på riktigt kommer vi se vem som är de stora och starka.

Det har ju varit ett litet ordkrig mellan dig och Nikola Djurdjic inför den här matchen.

– Han har haft ett ordkrig med mig och jag har inte svarat honom. Så han har väl pratat med sig själv. Jag möter Hammarby. Jag möter inte Nikola Djurdjic.

Vad känner du inför att spela framför drygt 50 000?

– Jag ser framför mig 49 000 AIK:are och inte en sittplats med AIK:are som sitter ner.

– Det kommer vara en arena som står.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.