Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hockeyallsvenskan

"Serieettan ska gå upp direkt till SHL"

Direktuppflyttning till SHL.

Jämnare spelarlöner.

Nya regeltolkningar.

Detta är bara några av svaren när spelare och ledare från Hockeyallsvenskan fick svara på vad de vill se förändrat inom svensk ishockey.

Se samtliga svar här nedan.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I kväll är det premiär i Hockeyallsvenskan
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I kväll släpps pucken i sju hockeyallsvenska arenor och de 14 lagen som drömmer om avancemang till SHL inleder då årets säsong i vår näst högsta liga för herrar.

Inför det har 14 spelare och ledare - en från varje lag - fått ge sina svar på vad de vill se för förändringar inom svensk ishockey. 

Så här lät det.

Leif Strömberg, tränare i Vita Hästen

"Svår fråga... Det är väl mycket man går att fundera på, men jag tycker bland annat att icing-regeln när de slår av måste vara tydligare. Vi vill ha snabbare matcher och det är bra, men spelarna måste visa större respekt vid såna situationer när man kommer i ryggen så det inte blir skador."

Mattias Karlin, tränare i Västerviks IK

"Att svenska hockeyförbundet tar över frågan om tv-avtal. Att det är de som förhandlar över avtalen, och att man går efter en procentsats som fotbollen gör så att pengarna trycks ned i ligorna. Man stärker upp klubbarna på så sätt, för det är ju ändå inte bara SHL-klubbarna som föder våra största talanger och finns inte de klubbarna kvar så kommer det komma fram färre och färre spelare."

Per Svensson, back i Almtuna IS

"Dra ned på farten i spelet lite, det gör så att många hjärnskakningar skulle undvikas. Då måste man tillåta lite mer hakningar och sånt för att dra ned tempot, men det skulle vara värt det."

Daniel Öhrn, forward i Tingsryds AIF

"Jag skulle kanske ändra seriesystemet. Jag tycker att det lag som kommer sist i SHL ska åka ur direkt, och det lag som vinner Hockeyallsvenskan ska gå upp direkt. Jag tycker det hade varit ett bra system."

Christian Sandberg, forward i AIK

"Friare tolkningar på tekningar skulle gynna mig som center, det hade ju varit bra för mig."

Fredric Andersson, forward i IF Björklöven

"Att det lag som vinner Hockeyallsvenskan byter plats rakt av med det lag som slutar sist i SHL."

Leif Carlsson, tränare i Leksands IF

"Jag skulle vilja se derbygrupper i serierna. Att man möter lagen närmast fler gånger för att bygga upp fler heta matcher. Vi behöver fler folk på läktarna, så det tycker jag att någon borde titta på och utveckla."

Björn Hellkvist, tränare i Modo Hockey

"Att man tillåter spel närmre målet. Alltså göra målgården mindre så det blir mer kamp där framför mål."

Ove Molin, tränare i Karlskrona HK

"Jag skulle förändra möjligheterna att tävla på samma villkor. Att föreningarna kommer närmre varandra vad gäller lönebiten så att alla kan tävla på samma villkor."

Per Kenttä, sportchef i IK Oskarshamn

"Seriesegraren i Hockeyallsvenskan ska upp till SHL direkt, för vinner man en serie så är man värd att gå upp direkt."

Dennis Svensson, forward i IK Pantern

"Det var en ganska svår fråga faktiskt. Det är ju mycket bra förändringar som gjorts den senaste tiden. Det är tekningar då. Jag tycker att när pucken släpps så får man göra lite vad man vill, använda skridskorna eller vrida dig hur du vill."

Ulf Lundberg, tränare i Södertälje SK

"Jag tänker så här... Vi vill ha fler mål i svensk ishockey, och jag vill att det hellre ska frias än fällas när det kommer till tveksamma målsituationer. Och när en domare går ut för att ringa på ett mål så får det inte ta så lång tid, för det drar ned på tempot i matchen."

Mikael "Daggen" Eriksson, forward i BIK Karlskoga

"Jag tar tillbaka Kvalserien. Jag tycker att den var fantastiskt rolig, och det var en jävla häftig grej för svensk ishockey. Den vill jag ha tillbaka. Sen tycker jag också att ettan i Hoceyallsvenskan förtjänar en plats i SHL direkt utan kval."

Fredrik Johansson, forward i Västerås IK

"Jag tycker att man ska få använda skridskon och sparka på tekningen. Jag tror att det skulle gynna tekare, och det är en svår avvägning för domarna i dagsläget om det är spark eller om den bara tar på skridskon så jag tror det skulle vara bra."

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.