Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Serneke

Här är miljardären som ska rädda IFK

GÖTEBORG. IFK Göteborg har tagit hjälp av ett investeringsbolag för att finansiera värvningar.

Efter att GT begärt att få ta del av aktieboken i det nya bolaget offentliggör klubben nu vilka personer och företag som står bakom satsningen.

Samtidigt kan GT berätta vem den i särklass störste investeraren är: fastighetsjätten Ola Serneke, 46, med över hälften av aktierna. 

Kamratgården.
Foto: ROBIN ARON
Ola Serneke utanför Prioritet Serneke arena i Kviberg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.
Foto: ADAM IHSE / TT
Blåvitts stjärnsponsor Nils Wiberg tackade nej till att vara med i det nystartade kapitalbolaget. Han är kritisk till upplägget och kallar det för ”tiggeri”.
Foto: BILDBYRÅN

IFK Göteborg dras med ekonomiska problem.

På förra veckans medlemsmöte berättade klubben att man sjösatt ett nytt kapitalbolag. Men klubbledningen ville inte avslöja vilka som investerat, hur mycket pengar det handlar om eller hur upplägget ser ut.

– Vi har valt att inte kommunicera en siffra, vi säger att vi har tagit in externt kapital. Sedan kommer det synas i årsredovisningar framöver. Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats, sa kassören Jakob Andreasson till GP


Offentliggör listan

Företagen som ingår i det nystartade bolaget, som går under namnet IFK GBG Transferintressenter AB, har fram till nu varit okända för personer utanför Blåvitts klubbledning. 

Bland annat hänvisade IFK Göteborg till ett sekretessavtal med investerarna. 

Men efter att GT i slutet av förra veckan begärt ut aktieboken i det nya bolaget – med stöd av aktiebokslagen – för att den vägen få fram uppgifterna valde klubben under torsdagen att på sin hemsida offentliggöra namnen:


Serneke Group AB.
Anno 1904 Fastigheter AB.
Allt i Mark Hisingen AB.
Fastighets AB Balder.
JSM Art & Sport AB.
Sten Göran Kjellberg.
Rickard Ärlig.
Jovitech Invest AB.
Per-Olof Johansson.
IFK Göteborg.

Ola Serneke är vd för Serneke Group AB som ingår i det nya investeringsbolaget.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Alla är kända sedan tidigare”

En halvtimme efter att IFK Göteborg publicerade namnen på investerarna lämnade klubben ut den efterfrågade aktieboken till GT. 

Där framgår att fastighetsjätten Serneke Group AB är den i särklass största investeraren med över hälften av de så kallade preferensaktierna: 26 756 av 49 500 aktier.

Aktieboken avslöjar också att pengar fortsätter komma in från Varbergs stenfastigheter AB. Bolaget gick i december 2015 in och räddade klubbens ekonomi genom att köpa loss klubbfastigheten Kamratgården. Varbergs stenfastigheters dotterbolag Anno 1904 Fastigheter AB går nu in och köper lite mer än en tiondel av aktierna som upplåts åt investerarna: 5 351 stycken. 

Fastighetsjätten Erik Selins bolag Balder har köpt 2 676 aktier, enligt aktieboken. En annan känd fastighetsprofil är Göran Kjellberg med lika många aktier. 

Alla inköp har registrerats i aktieboken den 9 juli i år. 

Från att klubben tidigare hänvisat till ett sekretessavtal och vägrat lämna ut uppgifterna tvärvänder nu IFK Göteborgs klubbdirektör och uppger att det känns positivt att namnen kommer ut:

– För IFK Göteborg känns det positivt att få möjlighet att lyfta fram de som valt att stödja föreningen i en utmanande tid. Alla är kända sedan tidigare bland våra medlemmar och supportrar. Som påpekats tidigare är föreningen tillfreds och tacksam över att kunna bedriva affärsmässiga förhandlingar med intressenter, vilka har IFK Göteborgs bästa för ögonen, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.


Kan få in mer pengar

I dag har det nybildade investerarbolaget 50 000 aktier, 500 så kallade stamaktier som är i klubbens ägo och 49 500 så kallade preferensaktier som investerarna köpt till ett ännu okänt värde. Men enligt bolagsordningen för det nybildade bolaget kan antalet aktier fyrdubblas, från dagens 50 000 till 200 000 som ett av fler behov av mer externt kapital. 

Enligt bolagsordningen får inte ägaren av de 500 stamaktierna, i dag IFK Göteborg som klubb, del av en eventuell framtida vinst i bolaget. Den förmånen tillfaller enbart de investerare som gått in och köpt preferensaktier. 


Blåvitts klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Stjärnsponsorn: ”Det är tiggeri”

Nils Wiberg, som via sitt bolag Prioritet Finans är klubbens stjärnsponsor och årligen pumpar in ett antal miljoner i föreningen, tackade nej till att vara med i det nystartade investeringsbolaget. Han är kritisk mot upplägget och kallar det ett riskkapitalbolag.

– Jag tänkte hålla käften, men nu blev jag så ledsen när jag såg detta. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar. Man ska inte behöva sälja Kamratgården och hålla på med riskkapitalbolag, det är inte värdigt IFK Göteborg som är det finaste varumärket i Sverige. Det är för låg nivå på gänget som jobbar där. Sträck på er och inse vad ni är för något, sa han bland annat i en intervju med GT i förra veckan.

– Det får stå för Nisse, kontrade Blåvitts ordförande Mats Engström. Vi har en tät dialog med honom, men det tar vi inte via medierna. Han får gärna ställa frågor direkt till oss. Folk har ju synpunkter på allt vi gör, men det är fantastiskt bra att folk är engagerade. Annars för vi inte föreningen framåt. 

I sommar värvade IFK Göteborg superettans skyttekung Sargon Abraham från Degerfors och publikfavoriten Robin Söder från Lokeren. Dessutom tog klubben in Marcus Degerlund och Fredrik Oldrup Jensen på lån med köpoption.