Andra raka segern i Gävle
Publicerad: 2018-09-20
SHL
Frölunda HC fick en kalldusch tidigt i Gavlerinken Arena, där Brynäs IF dominerade inledningen och redan efter 6:29 hade en 2-0-ledning på tavlan. Men två poäng blev med hem till Göteborg i och med en förlängningsseger.

GÄVLE | Frölunda HC fick en kalldusch i Gavlerinken Arena när Brynäs IF totalt styrde och ställde under matchens inledande tio minuter. Redan efter knappt sju spelade minuter hade Brynäs en 2-0-ledning och hade tvingat Roger Rönnberg att begära timeout.
Timeouten gav effekt och Frölunda HC fick också hjälp att ta sig in i matchen i och med ett numerärt överläge. I spel fem mot tre skarvade Joel Lundqvist in en elegant skottpass från Chay Genoway, och med drygt 16 minuter spelade fick Patrik Carlsson hjälp av David Rautios skridsko när 2-2-pucken hittade in bakom Brynäsmålvakten - vilket innebar mål i andra raka matchen för ”Purres” del.

– Första tio minuterna var inte bra, konstaterade Joel Lundqvist efter den första perioden och utvecklade sina tankar:
– De ägde allt och gjorde det mesta mycket bättre än vad vi gjorde. Vi jobbade oss in och kom in i matchen igen med lite hjälp av powerplayet där. Så vi får vara nöjda att vi har med 2-2 med oss efter 20 minuter.

Carlsson klev fram igen

En mållös mittenperiod gav det fortsatta utgångsläget 2-2 inför den tredje perioden, och där passade Patrik Carlsson på att kliva fram på nytt. Med drygt tre minuter spelade knäppte han till och överlistade Rautio med ett snärtigt handledsskott och gav Frölunda ledningen med 3-2 i och med sitt andra mål för kvällen - och tredje för säsongen.

– Vi startade matchen lite för trevande men växte in i det. Kan vi samla lite tålamod, hålla ihop spelet och spela lite mer aggressivt så kan vi dra det längsta strået, konstaterade Patrik Carlsson.

Frölundas ledning stod sig länge i en period där lagen under långa perioder tog ut varandra utan att lyckas avancera nämnvärt. Med 1:17 kvar att spela av den tredje perioden skulle dock Brynäs lyckas med sin forcering och kunde, med en extra utespelare på banan, kvittera tillställningen. Med sitt andra styrningsmål i matchen kunde Joel Kellman ordna fram en förlängning, där lyckan för hemmalaget dock blev kortlivad.
Redan 28 sekunder in i förlängningen hade vi fått se två frilägen och ett 2-mot-1-läge, och det var i det sistnämnda som Ryan Lasch stänkte in avgörandet ovanför David Rautios högra axel. Extrapoängen följde med till Göteborg, där Frölunda på lördag möter Mora IK - och också passar på att hylla Tomi Kallio.

– Viktig vinst för oss, påpekade Ryan Lasch efter slutsignalen.
– Vi var inte alls redo första tio minuterna och hade lite oflyt vid deras mål, tycker jag. Vi gnetade på, kom in i det och lyckades jobba oss till två poäng. Givetvis viktigt att bygga självförtroende och att få bollen i rullning, avslutade Lasch och syftade på sitt avgörande mål.

På lördag hyllar vi Tomi Kallio för hans insatser i Frölunda och vi gör det i Scandinavium i samband med matchen mot Mora IK. Ceremonin startar kl 17:30 och matchen kl 18:00. Biljetter köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Brynäs IF - Frölunda HC 3-4 OT (2-2, 0-0, 1-1, 0-1) Skott: 32-30 (14-10, 6-11, 11-7, 1-2)
PIM: 12-12 (4-4, 2-2, 6-6, 0-0)
Publiksiffra: 5’655 åskådare

Period 1
1-0 (3:24) | Robert Kousal (Jacob Blomqvist, Eric Norin) PP1
2-0 (6:29) | Joel Kellman (Simon Bertilsson, Jesper Boqvist)
2-1 (12:32) | Joel Lundqvist (Chay Genoway, Patrik Carlsson) PP2
2-2 (16:12) | Patrik Carlsson (Sebastian Stålberg, Mattias Nørstebø)

Period 2

Period 3
2-3 (43:02) | Patrik Carlsson (Mattias Nørstebø)
3-3 (58:43) | Joel Kellman (Jesper Boqvist, Ryan Gunderson)

Förlängning
3-4 (60:28) | Ryan Lasch (Chay Genoway, Johan Mattsson)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Chay Genoway - Gustav Lindström
Viktor Ekbom - Mattias Nørstebø
Jonathan Sigalet - Filip Westerlund
Anders Grönlund

Patrik Carlssson – Joel Lundqvist - Ryan Lasch
Tim Söderlund – Simon Hjalmarsson – Sebastian Stålberg
Oliwer Fjellström - Pathrik Westerholm - Ponthus Westerholm
Mats Rosseli Olsen - Joel Mustonen - Max Friberg
Linus Nässén

Efraim Larsson