HockeyNews
PLUS

Mest speltid i premiären: ”Stor tillit till mig”

(4027) Erik Gustafsson, Luleå
Bildbyrån

Publicerad: 20 september 2018

FacebookXWhatsApp
24 minuter och 41 sekunder – så mycket istid hade Erik Gustafsson i premiären, mest av samtliga spelare.
För HockeyNews.se berättar Luleås stjärnback om sin roll, om speltiden påverkar hans sätt att spela och när i karriären han har haft mest speltid.
Erik Gustafsson, 29, är tillbaka i svensk hockey efter sju säsonger i USA, tre i Ryssland samt en i Schweiz, och faktum är att premiären mot Brynäs var landslagsbackens SHL-debut.
– Det var lite spänt, men det är mest exalterande och roligt att spela på hemmaplan. Det är något man tänkt på och drömt om, säger 29-åringen.

Vad säger du om din SHL-debut?
– Första perioden hade jag inte koll på någonting. Då var Brynäs överallt och checkade hårt. Sedan fick jag bättre ordning på det. En klassiker, men jag ville, och kanske framförallt åkte, för mycket. Men i andra och tredje gick det bättre, säger Erik Gustafsson.

Att han kommer att ha en stor roll i Luleå är det inget snack om, och han matchades hårt redan i premiären. Gustafsson var på isen i 24 minuter och 41 sekunder – mest av samtliga SHL-spelare i lördags, 18 sekunder mer än Färjestads Mikael Wikstrand.
– Jag vet att Luleå har satt stor tillit till mig. Man vill förvalta det förtroendet på bästa sätt och spela bra hockey, säger Gustafsson.

Påverkas ditt sätt att spela av så mycket istid?
– Nej, jag tycker man kan lira som vanligt. Jag vet inte om det finns någon övre gräns, det beror på hur man känner sig i kroppen. Upp till 25 minuter går det att köra på som vanligt tycker jag. Kommer man över det tycker jag att man känner en markant skillnad, i alla fall jag.

Vad händer när du spelar över 25 minuter?
– För egen del, de få gånger jag har gjort det, blev spelet lidande om man gjorde det några matcher i rad.
– Fast nu när vi lirar torsdag, lördag och sedan torsdag tror jag egentligen inte att det är några problem att ligga på högre siffror. Men i KHL när man lirade varannan dag och det var långa resor kunde bli svårt med återhämtningen, säger Gustafsson.

Mest istid så här långt under karriären snittade han säsongen 2014/15 i Avangard Omsk, där han spelade 24.28 minuter per match, fjärde mest av spelarna i ligan.
– När man spelar så mycket tycker jag ändå matcherna går bra. Då får man dialog med tränarna under träningsveckorna samt lyssna på kroppen och fokusera på återhämtning, säger Gustafsson.

De hade mest istid under premiären
1. Erik Gustafsson, b, Luleå: 24.41.
2. Mikael Wikstrand, b, FBK: 24.23
3. Ryan Gunderson, b, Brynäs: 24.14
4. Adam Masuhr, b, Mora: 23.15
4 Jonathan Andersson, Örebro: 23.15 
Fotnot: Växjö och Malmö spelade inte i lördags.


Johannes Hägglund


Här hittar du de senaste SHL-nyheterna 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)