Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK Fotboll

”Jag var i chock – jag var paranoid”

Ett misstänkt mutförsök på två miljoner kronor – och ett suspekt lån på 300 000 kronor.

Det inlämnade åtalet visar på nya detaljer om hur den före detta AIK-spelaren och en 37-åring försökte rigga AIK:s möte med IFK Göteborg.

Nu riskerar spelaren upp till sex års fängelse.

– Jag är övertygad om att det blir en fällande dom på den här bevisningen, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Det var i maj i fjol som allsvenskan skakades av en skandal, aldrig tidigare skådad.

Toppmötet mellan AIK och IFK Göteborg ställdes in – på grund av att matchen hade försökt riggats.

Målvakten Kenny Stamatopoulos, som skulle ersätta den avstängde förstemålvakten Oscar Linnér, agerade visselblåsare när han berättade att han kontaktats av två personer som nu är misstänkta för att ha erbjudit honom pengar för att underprestera.

Stamatopoulos hyllades i efterhand för sitt mod att berätta och prisades bland annat för "Årets röst" under Allsvenskans stora pris.

Sedan i tisdags står det klart att de två personerna – en tidigare AIK-spelare samt en 37-årig före detta elitspelare i fotboll – åtalas. Den tidigare AIK-spelaren är misstänkt för grovt mutbrott.

Träffades på restaurang i centrala Stockholm

Övervakningskameror visar att Stamatopoulos träffade de två männen på en restaurang i centrala Stockholm, inte långt i från AIK:s träningsanläggning Karlberg, två dagar innan mötet mellan AIK och IFK Göteborg.

Där går de inblandades historier om vad som egentligen hände isär.

Stamatopoulos uppger att de tre samtalat om vardagssaker fram tills att 37-åringen förklarat för honom att "det finns en anledning till att vi kom hit". 37-åringen ska då ha berättat att det finns mycket pengar att tjäna på matchen: "på en match kan man tjäna två miljoner kronor”.

Stamatopoulos, som inte hade anat någonting, berättar i förhör med polisen att han blev chockad av mutförsöket.

"Jag var liksom i chock, jag försökte låtsas som att jag var OK med det men jag var väldigt nervös på insidan. Jag blev väldigt paranoid. Jag tror att jag kände mig så paranoid, skräckslagen att jag sade: 'Tack för erbjudandet men nej tack".

I förhören försöker Stamatopoulos återberätta vad han svarade 37-åringen efter mutförsöket.

"Jag kan inte ens föreställa mig om jag tog pengarna och sedan inte gjorde som ni sade, eller om något som inte gick enligt ert resultat, då skulle jag vara död".

”De höll på och fiskade”

Sms-historiken visar hur den före detta AIK-spelaren, i flera veckor tidigare, frågat Stamatopoulos om han kommer att spela en match snart. När förstemålvakten Oscar Linnér sedan blev avstängd, och det stod klart att Stamatopoulos troligen skulle spela mot IFK Göteborg, ville den före detta AIK-spelaren träffas personligen. 

I efterhand säger Stamatopoulos till polisen: "Nu vet jag att de höll på och fiskade".

Den före detta AIK-spelaren hävdar å sin sida att samtalet under träffen på restaurangen hade glidit över kring matchfixing och att Kenny Stamataopulos själv hade berättat att han blivit erbjuden pengar.

För att försöka tyda vad som sägs under mötet har den svenska polisen vänt sig till organisationer i USA, däribland FBI, utan framgång, då den amerikanska lagstiftningen inte godkänner "läppläsning".

Kammaråklagare Johan Lindmark, som lämnade in åtalet i tisdags, tycker emellertid att de sammanlagda uppgifterna talar sitt tydliga språk.

– Jag är övertygad om att det blir en fällande dom på den här bevisningen, säger han.

– Min uppgift är att göra en bedömning av bevisningen som polisen har tagit fram. Då får man ställa sig den hypotetiska frågan: kan man på objektiva grunder se sig en fällande dom? Om ja – då ska jag väcka åtal. Vi har mycket goda förhoppningar om en fällande dom, fortsätter Lindmark.  

Av åtalet framgår att det finns en koppling mellan 37-åringen och den före detta AIK-spelaren. Utöver att de är goda vänner har de haft ekonomiska transaktioner till varandra. Fem dagar innan mötet på restaurangen tog 37-åringen ett lån på 300 000 kronor som fördes över direkt till AIK-spelaren.

Förnekar brott

Sedan tidigare förnekar den tidigare AIK-spelaren till brott genom sin advokat:

– Det finns naturliga förklaringar till det mötet som vi kommer att presentera i domstol, säger advokaten Johan Åkermark.

I förhör menar den före detta AIK-spelaren att han är utsatt för smutskastning. Han säger att "alla vet att AIK är en smutsig klubb och att de ej håller sig till reglerna" och att "det enda AIK bryr sig om är media och att det som händer nu är bra för AIK".

Ett grovt mutbrott har en straffskala på sex månader upp till sex års fängelsestraff, enligt kammaråklagare Johan Lindmark. Han understryker vikten av Kenny Stamatopoulos vittnesmål i fallet.

– Generellt finns en tystnadskultur kring den här typen av händelser. Det gör det väldigt svårt för både polis och åklagare att leda i bevis att det har skett. En förutsättning är att det finns människor som är redo att kliva fram och berätta om vad som har hänt, säger han.

Har det funnits oro för att huvudvittnet ska dra sig tillbaka eller bli skrämd?

– Jag kan inte se att det finns i det här fallet. Men i andra fall ser man att uppgifter har blivit sämre i domstol. Och det är ett generellt problem. När man sitter hos polisen kan det vara väldigt tydligt och i domstol blir det inte lika tydligt. Det behöver inte finnas en påtaglig hotfull situation, utan generellt känner personer kan uppfatta ett visst obehag. Och det är fullt naturligt. Men det är så processen måste fungera, annars faller rättssamhället sönder och samman.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.