Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenskan

Ex-allsvensk spelare åtalas – förnekar brott

En före detta allsvensk spelare åtalas för grovt mutbrott.

Brottet gäller den summa pengar som mannen ska ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos inför matchen mot IFK Göteborg i maj 2017.

En match som ställdes in efter att mutförsöket blivit känt.

– Min klient förnekar brott, säger advokaten Johan Åkermark.

En före detta allsvensk spelare åtalas för grovt mutbrott.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos har berättat att han erbjöds pengar för att påverka resultatet i en match. Stamatopoulos vägrade.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade att den före detta allsvenska fotbollsspelaren nu åtalas.

Den 18 maj 2017 skulle IFK Göteborg möta AIK i en klassisk match i allsvenskan.

Men några timmar innan avspark kom beskedet att matchen ställs in efter att AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos erbjudits pengar av en före detta spelare för att påverka resultatet i matchen.

– Självklart blev jag chockad. När du konfronteras med sådana här saker så blir du chockad. Framför allt när du inte förväntar dig det, då slår det emot dig hårt. Som med döden. Det är en sådan chock, sa Stamatopoulos i en intervju i september förra året med SportExpressens reporter Daniel Kristoffersson.

Skedde på restaurang

I dag på tisdagen lämnade Johan Lindmark, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, in åtalet mot den före detta allsvenska fotbollsspelaren.

Enligt åtalet ska mutförsöket ha skett på en restaurang i Stockholm där Kenny Stamatopoulos och den före detta spelaren träffades. Med på mötet var även en 37-årig man.

– Det finns naturliga förklaringar till det mötet som vi kommer att presentera i domstol, säger advokaten Johan Åkermark.

Spelaren: ”Förstört mitt liv”

I förhör med polisen redogör ex-spelaren för mötet på restaurangen, och menar att det aldrig förekom något mutförsök från hans sida.

– Jag är väldigt förvirrad. Det här har förstört mitt liv, säger han enligt åtalet. 

Kammaråklagaren Johan Lindmark har drivit flera fall av matchfixning till åtal.

– Gemensamt för alla fallen är att det har funnits personer som berättat vad de har blivit utsatta för och det är helt centralt om man ska kunna driva sådana här fall till domstol. Skillnaden den här gången är att det rör sig om den allra högsta divisionen, säger Lindmark till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.