Gå direkt till sidans innehåll
Färjestad BK
Magnus Nyström

En av de mest sevärda i SHL lär oss nyttig läxa

KARLSTAD. När Färjestad slog HV 71 i SHL-premiären låg han bakom vad som kommer bli ett av hela säsongens absolut snyggaste mål.

Inför säsongen nobbade 25-åringen fem NHL-klubbar för att han "inte kände sig redo".

Vi kan lära mycket av Joakim Nygård.

Särskilt när det gäller hur han fått sin exceptionella snabbhet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

En lördagskväll i Karlstad kan vara något utöver det vanliga. I alla fall inför 7232 åskådare i Löfbergs Arena när Färjestad bjuder upp till dans.

Det var 0-0 i slutet av andra perioden då vi bjöds på underhållning av absolut världsklass. Johan Ryno vann pucken i egen zon, spelade den vidare till Joakim Nygård som satte fart.

Och när nummer 11 Nygård sätter fart - då är det inte många i SHL som hänger med.

På väg in i anfallszonen mötte Nygård en av HV:s absolut bästa spelare, den talangfulle finske OS-backen Mikko Lehtonen.

Nygård snurrade upp Lehtonen med en enhandsdragning och när publiken började skrika så fortsatte Nygård med en backhandpassning bakåt till lagkapten Alexander Johansson som direktpassade vidare till Johan Ryno som avslutade CCCP-anfallet med ett mål som till och med fått gamle Viktor Tichonov att le av förtjusning.

Färjestads toppkedja bjuder på stor underhållning.

Detta lag har dessutom en back av NHL-klass i Mikael Wikstrand, som gjorde 2-0.

Hemmalaget var klart bäst den här kvällen, även om HV tilläts reducera i slutet av matchen.  Färjestad skapade flest chanser och hade också en tajt defensiv som gjorde att HV sällan kom till bra lägen.

Svensson hyllar publiken

Efteråt var det glatt humör i hemmalagets omklädningsrum. Nyförvärvet Markus Svensson - som svarat för flera tjusiga "tv-räddningar" - hyllade publiken.

– Vilket drag det var. Det kommer bli väldigt kul att spelat inför den här publiken, sa han.

Själv var jag mest nyfiken på att prata med Joakim Nygård. Som har förklarat sin snabbhet med hur han fick träna när han var ungdomsspelare i Skå IK, en liten förening från Färingsö i Stockholm.

Den här unge mannen är inte bara klok nog att inte ha för bråttom till NHL, han är dessutom väl medveten om sitt ursprung och varför han blivit så bra.

– Vi hade en tränare som hette Lennart Älgekrans och han körde väldigt mycket skridskoträning med oss. 


FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Färjestad – direkt i Messenger 


Det är inte något som alla klarar

Här är det många av er som spelat hockey som tänker: "åh, nej, träning utan puck, usch vad tråkigt".

Men så var det inte i Skå IK.

– Det var mycket rörlighet på skridskor, mycket "köttbulle" där man går ner djupt. Det var ytterskär och inneskär. Mycket utan puck, men det var roligt, när man var liten tyckte man verkligen det. Och det är klart att det gav mycket, berättade Joakim.

Just detta är nyttigt att höra för såväl unga hockeyspelare som tränare.

Alltså värdet av att träna skridskoåkning och framför allt: förmågan att kunna göra den träningen rolig. Det är det inte alla som klarar. 

– Jag hade aldrig blivit den hockeyspelare jag är i dag utan den träningen, säger SHL-stjärnan som blivit så snabb att han i somras jagades av fem NHL-klubbar.

Vem i  SHL kör ifrån dig?

– Jag vet inte, haha. Jesper Olofsson i vårt lag är också snabb. Men, hm, sen kommer jag inte på någon mer på rak arm. Det finns några som är väldigt snabba. 

– Mattias Tedenby också... men visst, jag är med där i toppen, sa Joakim.