Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frölunda HC

”Det luktade bränt om skallen på mig”

Johan Mattsson, 26, räddade 35 av 36 skott mot Djurgården. 

En av förklaringarna bakom succén: tysk specialträning. 

– Det luktade bränt om skallen på mig, säger Frölundamålvakten. 

Johan Matsson var bäste frölundait mot Djurgården.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Mattsson.
Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN

Han hyllas av tränaren Roger Rönnberg efter 2-1-segern mot Djurgården i SHL-premiären. 

– Vi gjorde ett kanonjobb i boxplay och tillsammans med Matsson höll vi rent där. Jag är jättenöjd med Mattsson i målet i dag, säger han. 

26-åringen själv pustade ut i omklädningsrummet efteråt. 

– Skönt att vara tillbaka i Scandinavium och ännu skönare att vinna. Första perioden var riktigt jobbig, då blev det lite syra i benen. Andra är bra och tredje är riktigt bra och vi gör mål framåt. Det är många returer jag släpper som våra backar eller forwards lyckas sno först. Så de spelade riktigt bra framför mig, säger Johan Matsson. 

”Det gläder mig mest”

Frölunda såg ut att gå mot en 2-0-seger, men Djurgården reducerade i slutminuten. 

– I det här läget känns det inte surt att inte få hålla nollan. Det är tre poäng som räknas och det fick vi. Jag kan inte begära mer. Jag tycker vi gör en fantastisk krigarinsats och det gläder mig mest. 

Mattsson och Johan Gustafsson har tidigare delat på målvaktssysslan någorlunda broderligt, men nu är det sagt att den hetaste målvakten ska stå. 

– Sedan kommer det alltid komma lite modifieringar och så där, men jag tycker att det är ett bra grundupplägg. Det ska bli spännande att se hur det blir. Men det sliter på kroppen och skallen att stå mycket, så det är klart att man måste ha avlastning. Och om ”JG” kliver upp och gör en jävla match är det klart han ska stå. Det är inga konstigheter tycker jag.

Borussia Dortmund 

Under försäsongen har Frölunda testat ett nytt träningskoncept som fotbollslaget Borussia Dortmund kör, bland andra. 

– En tysk grej med bollar och ögonbindel. Det är jättemycket olika grejer. Rörelsemönster som ska brytas, man tränar simultanförmågan och synen. Det har vi kört jättemycket hela sommaren, säger Johan Matsson. 

Hur har det varit? 

– Frustrerande. För att det ligger på den gränsen att du inte ska klara det. I vanliga fall klarar man något och så höjs nivån, här höjs nivån även om du inte har klarat det. Men det har varit ett roligt break från den andra träningen. 

Har det gett något? 

– Det är svårt att mäta, men vi har kört lite annan rörlighet och simultanförmåga också. Och första veckan när vi gjorde det innan vi hade börjat med den tyska grejen så luktade det bränt om skallen på mig, haha. Det var riktigt jobbigt, men så gjorde vi det igen efter ett par veckor och då flöt det på väldigt bra. Tanken är väl att man ska anstränga huvudet mindre och använda ögonen utan att vrida på hela huvudet. Det har varit jävligt roligt i alla fall.