Stora massgravar hittade i östra Mexiko

Nya massgravar har hittats i Mexiko. Gravarna, med kvarlevor efter åtminstone 166 människor, ligger i en av de delar som drabbats hårdast av drogkartellernas våld.

ANNONS
|

Kvarlevor efter minst 166 människor har hittats i 32 massgravar i delstaten Veracruz i östra Mexiko, enligt delstatens chefsåklagare Jorge Winckler. En analys av liken pekar mot att de varit begravda i minst två år. Arbetet med att gräva ut området inleddes i början av augusti.

- Utöver de mänskliga kvarlevorna har vi hittat fler än 200 klädesplagg, 144 id-kort, liksom tillbehör och personliga tillhörigheter, sade Jorge Winckler vid en presskonferens.

ANNONS

Gravarna hittades i de centrala delarna av delstaten Veracruz, där hamnstaden med samma namn ligger. Av säkerhetsskäl vill inte myndigheterna avslöja den exakta platsen, enligt Winckler.

Delstaten Veracruz är en viktig smuggelrutt för droggäng som för narkotika norrut mot gränsen till USA och har länge plågats av våld och korruption.

Den tidigare delstatspresidenten Javier Duarte väntar åtal för samröre med kriminella och för att ha försnillat stora summor allmänna medel.

Vid presskonferensen uppmanade Winckler alla som har släktingar som försvunnit att ta kontakt med polisen för att lämna dna, så att kvarlevorna i gravarna ska kunna identifieras.

TT-AFP

Fakta: Våldet i Mexiko

Antalet mord i Mexiko förra året blev det högsta sedan landet började föra statistik 1997. Det exakta antalet mord är omtvistat med uppskattningar mellan 25000 och 30000 döda.

I juli 2018 pekade regeringens statistik på en ökning av antalet mord, jämfört med förra året.

Bedömare menar att statistiken kan bli missvisande då många försvinnanden inte utreds av polisen.

Mexiko hamnar på andra plats i världen, efter Syrien, med flest dödade journalister.

I mars 2017 meddelades att kvarlevor efter mer än 250 personer hittats i omärkta gravar i delstaten.

Juni 2014 upptäcktes en massgrav i östra Veracruz med kvarlevor efter åtminstone 28 människor.

Källa: TT, Reportrar utan gränser.

ANNONS