Bevakningen presenteras av

TV: Åttonde raka segern och femte raka nollan för AIK - körde över Häcken

Allsvenskan

SOLNA. AIK fortsätter att gå starkt i allsvenskan.
I dag tog man sin åttonde raka trepoängare när man besegrade Häcken efter en överkörning i den första halvleken.
- Det var helt klart en ledarstabsseger, säger Henok Goitom till C More.

Västerås SK

AIK har under sommaren gått riktigt starkt i allsvenskan, och ställdes i dag mot ett formstarkt Häcken som kom till mötet på Friends Arena med fyra raka segrar i ryggen.

AIK tog tag i taktpinnen direkt i matchen och efter 13 minuter fick man en jättechans att ta ledningen när Henok Goitom touchade ett inspel som tog i insidan av stolpen och dansade på mållinjen, men Peter Abrahamsson i Häckens mål hann slå bort den innan den korsade mållinjen.

Ledningsmålet skulle dock komma för AIK. I den 27:e minuten fick man en frispark i högra straffområdeshörnet, Sebastian Larsson valde att gå på avslut och bollen gick i mål från den snäva vinkeln. Målet var Larssons första i AIK-tröjan sedan han anslöt till klubben i somras, men frågan är om Peter Abrahamsson kanske inte borde ha räddat den bollen.

Annons

Fem minuter efter ledningsmålet fick AIK straff efter att Abrahamsson dragit ner Henok Goitom i straffområdet. Larsson fick förtroendet att ta hand om straffen, som Abrahamsson räddade. Domare Kristoffer Karlsson valde dock att låta straffen gå om efter att Paulinho varit för het och sprungit in i straffområdet för tidigt. AIK valde då att byta straffskytt till Henok Goitom, som inte gjorde något misstag och satte 2-0. Målet var Goitoms tionde i allsvenskan för säsongen, och innebär att han nu har gjort mål i sex raka matcher för Gnaget.

- "Sebbe" (Sebastian Larsson) gav mig straffen, så det var skönt att få komma upp i tio mål, säger Henok Goitom till C More.

AIK dominerade den första halvleken och tryckte tillbaka Häcken ordentligt, och precis innan halvtid satte man även 3-0 efter att Sebastian Larsson spelat fram Tarik Elyounoussi med en mycket vacker genomskärare. Fri med Abrahamsson satte norrmannen bollen i mål till 3-0.

Annons

Det märktes att publiken var nöjd med AIK:s spel i den första halvleken, och när laget lämnade planen möttes man av stående ovationer från hemmapubliken.

- Det var helt klart en ledarstabsseger. De förberedde oss perfekt inför den här matchen och sade precis vad som skulle hända där ute och det var det som hände i första halvlek. Vi visste att de skulle komma ut hungriga och att vi skulle spela bort deras förstapress och vara lite mer hungriga än dem. Vi bevisade i dag att vi kan spela bra fotboll, säger Goitom.

Häcken höjde sig i den andra halvleken och fick sin första målchans i matchen i upptakten av den andra halvleken, då domare Kristoffer Karlsson blåste för hemåtspel då Oscar Linnér plockat bollen efter att Heradi Rashidi mött ett inlägg med foten i AIK:s straffområde. AIK lyckades dock avstyra den indirekta frisparken genom att Alexander Milosevic täckte Paulinhos avslut.

Annons

Häcken hade ett par fler halvchanser att få till en reducering, men AIK:s ledning var aldrig riktigt hotad. Även AIK hade chanser att göra ytterligare mål, men matchen slutade 3-0 till hemmalaget och majoriteten av de 17 163 som tagit sig till Friends Arena fick gå hem nöjda.

Segern gör att AIK utökar sin serieledning till fem poäng, men tvåan Hammarby har en match mindre spelad. Gnaget har nu åtta raka segrar i allsvenskan, vilket gör att man är nära att tangera sitt klubbrekord på nio raka segrar i allsvenskan från säsongen 2015. Därtill har man nu hållit nollan i fem senaste allsvenska matcherna, och den senaste gången man föll i serien var i juli i fjol - sedan dess har man spelat 32 allsvenska matcher utan att förlora.

I nästa omgång, efter landslagsuppehållet, reser AIK till Östgötaporten för att möta IFK Norrköping, medan Häcken tar emot Trelleborg hemma på Bravida Arena.

Annons

- Vi har kört två tredjedelar nu och har en tredjedel kvar. Vi vet att det kommer många tuffa matcher nu efter uppehållet. Det är perfekt att vi har två veckor till Norrköping, kan samla kraft och spetsa till små detaljer till den sista tredjedelen, säger Goitom.

AIK:s lag: Linnér - Milosevic, Karlsson, Jansson - Sundgren, Larsson, Adu, Olsson, Rashidi (Lindkvist 86’) - Goitom (Dimitriadis 90'), Elyounoussi (Avdic 84’).

Häckens lag: Abrahamsson - Ekpolo, Lindgren, Toivio, Arkivuo (Hammar 77’) - Friberg, Irandust, Faltsetas (Berggren 46’) - Paulinho - Celik (Lundberg 66’), Jeremejeff.

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.