Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurgården Fotboll

”Fick några väldigt tunga nej från två-tre spelare”

De allsvenska klubbarna har värvat klart för den här sommaren - och en av de största snackisarna i år var Djurgårdens anfallsjakt. 

Nu berättar sportchefen Bosse Andersson om sommarens transferfönster, kritiken från de egna supportrarna, Özcan Melkemichels framtid och den intensiva jakten på anfallare. 

– Det var två-tre spelare som var extra tunga att få nej ifrån, säger han. 

Bosse Andersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL
Ola Toivonen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Moestafa El Kabir.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det har varit ett intensivt transferfönster för de allsvenska sportcheferna. Kanske mest intensivt för Djurgårdens Bosse Andersson, som under några månader jobbat intensivt med att förstärka laget med en anfallare. 

Marcus Antonsson, Moestafa El-Kabir, Ola Toivonen och Linus Hallenius var bara några av de namn som Djurgården försökte förstärka truppen med utan att lyckas. 

Samtidigt har Djurgården sålt Felix Beijmo till Werder Bremen i en rekordaffär och även sålt en skadad Tino Kadewere till franska Le Havre för över 25 miljoner kronor. 

Om du skulle summera sommarens transferfönster för Djurgården, vad säger du då?

– Att vi har fått in två väldigt bra spelare i Erik Johansson och Niklas Bärkroth. Det är vi stolta över. De två kommer att vara bra i Djurgården både kortsiktigt och långsiktigt, två fantastiska spelare som vi kommer att ha stor nytta av. 

– Angående Erik var det på FCK:s initiativ och då tog vi i föreningen beslutet att satsa pengarna på honom i stället för att exempelvis ta in en ersättare till Felix Beijmo, säger Bosse Andersson. 

Högerbacken Beijmo såldes till tyska Werder Bremen för omkring 30 miljoner kronor. 

– Sedan har vi gjort två stora transfers. Dels Felix Beijmo till Werder Bremen och Tino Kadewere till Le Havre. Tino ledde skytteligan i allsvenskan i våras och då hade vi ingen ambition att sälja honom. Sedan skadade han sig olyckligt den 30 juni där det senare konstaterades att han skulle bli borta en längre tid. 


FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 


”Det är så klart surt när det blir så”

– Efter det kom det ett så pass bra bud att vi inte kunde säga nej till en försäljning och då blev det en affär som alla parter var nöjda med. 

– Sedan som alla vet har vi jobbat stenhårt på att ta in en anfallare och vi har varit väl förberedda för att ta in en anfallare. Det var vårt mål, att vi ville ha en forward till omstarten och när vi skulle ut och spela i Europa. 

– Men tyvärr hade vi ett par väldigt tunga veckor där inget gick vår väg och inte alls som vi hade tänkt oss. Så vi lyckades inte få in någon anfallare tills dess. 

Vad var det som gick snett?

– Det var många olika faktorer. I vissa fall valde spelarna andra klubbar i sista stund, i andra fall var det ekonomi och andra saker som spelade in. Men det är klart att det som sagt var ett par väldigt tunga veckor där med två-tre riktigt tunga nej från anfallare som vi var nära att göra klart med. 

Hur nära var ni och vilka spelare handlade det om?

– Jag kan inte gå in på namn, men det var ett par spelare som vi var väldigt nära med och där vi var överens med klubben och spelaren skulle komma hit till oss och vi skulle prata med spelaren, men där spelaren valde något annat i ett sent läge. 

– De är surt så klart när det blir så, men sådan är fotbollen ibland. 

Hur många fall var det så med?

– Det var två-tre spelare som var extra tunga att få nej ifrån. Sedan hade vi en plan b där vi var aktiva på den inhemska marknaden. Vi fick in Omar Eddhari och det är vi väldigt nöjda med. Han är en mycket bra fotbollspelare, ser sig själv som anfallare också och känner Özcan väldigt väl. Nu har vi 13 matcher kvar av allsvenskan där vi fortfarande har chans att nå vårt mål med en plats i Europa nästa år och vi har en trupp som är väldigt bra med många skickliga fotbollsspelare. 


LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell


”Måste ge spelarna förtroende”

Kunde du ha gjort saker annorlunda, ni har vetat om att ni behövt ta in en anfallare sedan i januari?

– Klart man alltid kan tänka så, att man kunde gjort saker annorlunda så här i efterhand. Samtidigt handlar det också om att ge spelarna som är i truppen förtroende. Jag tror till exempel inte Tino Kadewere hade ledit allsvenska skytteligan om vi inte trott på honom och gett honom tid att utvecklas på. Vi har också Aliou Badji som är en väldigt bra spelare, som gjort mål mot många bra lag och fått en fin utveckling. Honom har vi stora förhoppningar på. 

– Vi har också Kerim Mrabti som spelat anfallare under en längre tid. 

Hur har du upplevt kritiken från vissa av de egna supportrarna?

– I och med att vi gjort stora försäljningar så ökar kraven och pressen, det är jag medveten om, och så är det alltid i en klubb som Djurgården. Man lever med pressen och det är inget jag har problem med.  Men man kan inte ta förhastade beslut som inte är bra för klubben utan vi måste fortsätta att arbeta långsiktigt. 

– Sedan är det inte bra att vi förlorar med 5-0 mot Häcken, det vet alla. Det är pinsamt att det blir så stora siffror, men innan dess hade vi inte förlorat i allsvenskan sedan i maj. 

– Nu har vi gjort ett par stora försäljningar som gör att vi har väldigt bra förutsättningar inför framtiden. Vi har även vunnit klubbens första titel på 13 år och skrivit historia. Alla spelare och ledare som varit med och tagit titeln kommer att bli ihågkomna. 

– Sedan gick inte Europaspelet som vi ville, vi hade stolpe ut och vi skulle så klart ha vunnit de matcherna, det tror jag alla kände, såväl spelare som ledare, att vi var det bättre laget. Därför kändes det extra surt. 

–  Men förhoppningsvis ger det blodad tand och nu ska vi försöka komma topp tre och säkra en plats i Europa även nästa år, det är målsättningen. 

– Det är fortfarande mycket kvar att spela om. 


LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport


”Har svårt att se att vi ska sälja någon”

Kan supportrarna vänta sig en rejäl satsning nästa år med tanke på alla pengar ni fått in via spelarförsäljningar?

– Vi har alltid ambitionen att vara med och slåss om att komma topp tre i allsvenskan och spela i Europa och förhoppningsvis vinna guld. Det vill alla. 

– Sedan måste man vara ödmjuk och se att det är många bra lag med i allsvenskan, många som satsar och många som vill vara med där uppe. 

Tror du att det kommer försvinna några spelare ur truppen innan fönstren ute i Europa stänger i höst?

– Nej, det tror jag inte. Vi är inte i behov av att sälja några spelare överhuvudtaget. Jag har svårt att se att vi ska sälja någon i detta fönster. 

Har ni något bud på en spelare som Kerim Mrabti till exempel?

– Nej, vi förhandlar inte med några klubbar angående Kerim.

Kommer ni att förlänga Özcan Melkemichels kontrakt som går ut efter säsongen?

– Vi är väldigt nöjda med vad Özcan gjort och det vet han om. Vi har vunnit cupen och han har vunnit många matcher med Djurgården. Han har utvecklats som tränare och person under de här åren. Sedan ska vi sätta oss ner inom en väldigt snar framtid och diskutera framtiden med Özcan. Där är det alltid så att det är förhandlingar och två parter som måste komma överens. Sedan får framtiden utvisa om vi kommer överens eller inte. 

Vill ni behålla Özcan Melkemichel som tränare i Djurgården?

– Vi är som sagt väldigt nöjda med vad han gjort under sin tid i Djurgården. Men vad vi säger mellan varandra och vad vi diskuterar är mellan honom och oss.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.