Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Janne Andersson om landslagets sammanslutning efter hatet mot Durmaz: "Övertygad om att det gav oss en boost"

Sverige (herr)

Landslaget reagerade starkt när Jimmy Durmaz fick motta hot och hat efter mötet med Tyskland i sommarens VM.
Gruppens sammanslutning till följd av händelsen var en bidragande orsak till den efterföljande starka insatsen mot Mexiko, menar förbundskapten Janne Andersson.
- Jag är helt övertygad om det, säger han i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Foto: Bildbyrån/TV4

En dryg månad har gått sedan VM i Ryssland avslutades, ett VM där Sverige gick hela vägen till kvartsfinal, något man inte lyckats med sedan 1994 i USA.

Sveriges framgångar har gjort att Blågult nu har klättrat till 13:e plats på Fifa:s världsranking, en placering man inte legat på vid ett årsslut sedan just 1994.

- Vi var någonstans runt 40 när vi tog över för två år sedan. Vi har klättrat, och att vi är på 13:e plats är jätteroligt. Men rankingen är som viktigast när VM ska lottas nästa gång. Nu är det Uefa som står för EM, de lottar 2 december och räknar på ett annat sätt. Det gäller att vara högt upp på rankingen för att få en så bra lottning som möjligt, säger förbundskapten Janne Andersson i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Annons

I intervjun pratar Janne Andersson även om sommarens VM, där lagets markering mot de hot och det hat som Jimmy Durmaz fick ta emot efter gruppspelsmatchen mot Tyskland är ett av de starkaste minnena.

- Man hade många känslor redan på kvällen, och då fick jag höra det här med näthaten mot Jimmy. Sedan flög vi hem direkt och jag gick och lade mig, och på förmiddagen dagen efter kom de och påtalade det igen. Då var det spelarna själva som kände att det inte var okej, och började prata med oss ledare. Då bestämde vi oss för att göra den här aktionen. Det är starkt, riktigt, riktigt starkt, säger Andersson när bilderna rullar i bakgrunden.

- Jag blir lite berörd igen, faktiskt. Jimmy hade precis beskrivit vad det var som han ville säga i omklädningsrummet, och jag ville förklara helheten. Sedan bestämde han sig för att gå ut och säga det, det var inget snack. Den styrkan hos honom som symbol och person och människa - det är häftigt.

Annons

- Det var nog det som berörde mig mest och djupast, och som kommer stanna med mig längst. Det var starkt.

Janne Andersson menar att sammanslutningen av gruppen efter hatet mot Durmaz gav laget en boost in i den avgörande gruppspelsmatchen mot Mexiko, som man vann med klara 3-0.

- Jag är helt övertygad om det. Sådant är väldigt svårt att mäta och det är mycket känslor, men jag är helt övertygad om det. Från slutsignalen mot Tyskland hände det saker som slöt oss samman. Sedan kom hela grejen med Jimmy och hur vi gick ihop där. Vi analyserade inte matchen - vi pratade om det här. Ingen ska ge sig på oss på det här sättet. Man kan kritisera oss för att vi spelar dåligt eller att jag byter fel spelare, det ingår i jobbet - men inte på det här sättet. Jag tror att det slöt oss samman. Vi hade några dagar innan nästa match, och fick till det fantastiskt bra mot Mexiko. Det hade säkert en betydelse.

Annons

I intervjun pratar Janne Andersson även om den omskrivna incidenten efter Tyskland-matchen med ilskan mot de tyska ledarna, den nya världsrankingen, mer känslor efter mästerskapet och sitt beslut att gå i prideparaden.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Publicerad 2018-08-18 kl 11:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto