Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poya Asbaghi

Söder om valet av Blåvitt: ”Främst Poya”

GÖTEBORG. En klubbikon har återvänt till Blåvitt.

Nu har Robin Söder, 27, landat i Göteborg – och förklarar valet att återvända till klubben där han tidigare gjort stor succé.

– Främst är det Poya (Asbaghi), säger han.

Robin Söder.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Det var i fredags som IFK Göteborgs transferbomb bekräftades.

Efter ett fyraårigt utlandsäventyr i Danmark och Belgien återvänder anfallsprofilen Robin Söder till Blåvitt på ett treårskontrakt.

Under onsdagen anlände 27-åringen till Kamratgården – där han gjorde sin första träning.


LÄS MER: Här tränar Robin Söder, 27, med IFK Göteborg 


Hur känns det att vara på plats?

– Det känns bra, sen inser jag också att det är ett annat Blåvitt i dag än när jag lämnade, och det är en utmaning i sig. Men det känns kul och inspirerande, säger han.

27-åringen gjorde A-lagsdebut redan som 17-åring och slog igenom stort i allsvenskan och Blåvitt innan han lämnade klubben 2014.

”Har en väg framåt – men kommer att ta tid”

Den här säsongen har laget kantats av resultatmässigt svaga insatser och efter 17 omgångar ligger man så långt ner som på en elfteplats i den allsvenska tabellen.

Gjorde Blåvitts sits man är i nu att du tvekade?

– Man måste utvärdera alla vinklar på det. Man kan inte gå in här och tro att det är som det alltid har varit, för det är det ju inte. Allting ändras med tiden. Men jag pratade med Mats (Gren) och Poya (Asbaghi) och de förklarade lite var klubben står i dag och vad de vill i framtiden. Jag tyckte att det kändes bra, de har en väg framåt även om det kommer att ta tid, säger han. 

Robin Söder har anlänt till Kamratgården.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Vad säger du om tiden i Belgien?

– Jag tyckte att det var okej. Jag fick ändå spela majoriteten av matcherna och skrapade ihop elva-tolv pinnar. Sen torskade vi ju tre raka i början av säsongen innan vi hämtade oss lite och fick luft igen under hösten. Då blev jag högerytter. Man gnäller ju inte utan tar speltiden man får, men prestationen var inte så bra för jag trivdes inte som ytter. Sen var jag ur laget en period innan jag fick spela igen.  Det var en okej säsong och klubben var nöjda med mig. Sen ville tränaren sätta en ny prägel på laget. 

Hur känns det att komma in i Blåvitt med tanke på situationen man är i nu? Vill du bidra med energi?

– Det vill man alltid göra. Givetvis vill jag bidra med min erfarenhet, spelglädje och så vidare.

– Jag vet ju vad jag ska göra, sen kan jag inte fokusera på vad andra tycker och tänker utan får landa i det här och sedan börja jobba mig in i det och ta det därifrån. Det finns inga genvägar.

Valet att återvända: ”Främst Poya”

Vad är anledningen att du valt att komma tillbaka?

– Främst är det Poya (Asbaghi, tränare). Jag har inte sett alla matcher i år, men de flesta. Man märker att det finns en idé och riktning på det. Sen är vi inte där vi önskar att vara vare sig spelmässigt eller resultatmässigt. Men man känner att det finns en riktning på det.

Vad är skillnaden på laget nu jämfört med när du var här sist?

–  Svårt.. Jag har bara varit på utsidan av det. Men det är klart att det har varit turbulent i perioder. Men det tror jag också handlar mycket om att det byts mycket människor ut och in. Det tror jag alla är överens om att det påverkar någonstans i slutändan. Det behöver finnas en stabilare grund kan jag tycka, vilket är en högst personlig åsikt. Men det hoppas jag att vi kan landa i.

”Är på en annan plats i livet”

Supportrarnas glädje av att Robin Söder återvänder går inte att ta miste på, då det redan tryckts upp tröjor med hans namn.

Han själv känner av att det finns förväntningar.

– Det är Blåvitt liksom, det ska finnas förväntningar. Sen hoppas jag kunna leva upp till det också, jag ska göra mitt bästa.  Jag känner att jag är på en annan plats i livet nu än när jag lämnade för fyra år sedan. Dels vad gäller erfarenheter, upplevelser och vem man är som person. Livets stora frågor, men man har klurat ut lite mer i dag än vad man hade gjort då.

Hoppas spela mot Östersund

27-åringen tränade själv första dagen på Kamratgården - vid sidan av övriga laget.

Men Poya Asbaghi hoppas ha sin nya anfallare tillgänglig på måndag mot Östersund.

– Det är förhoppningen. Fysiologiskt finns det ingenting som ska sätta stopp för honom. Det handlar mer om att komma in i laget och lära känna lagkamraterna nu, säger han.

Vad är dina tankar kring den här förstärkningen?

– Att det är jättekul, det är en bra fotbollsspelare, en skicklig fotbollsspelare som kommer att göra oss som lag ännu skickligare. Sen  är han dessutom en Blåvitspelare. Det är en ganska bra kombination tycker jag.


FÅ BÄST KOLL: Följ IFK Göteborg – direkt i Messenger