HockeyNews
PLUS

Ny ranking: Så bra är SHL-lagen

(3655) SHL-ranking
Bildbyrån

Publicerad: 15 augusti 2018

I dag är det precis en månad kvar till premiären av årets SHL-säsong som inleds den 15 september. Många längtar efter att hockeyfesten ska börja.

SHL-lagen har så smått kommit i gång med träningsmatcherna och inför nedräkningen till säsongsstarten bjuder vi här på en färsk SHL-ranking gjord av Mattias Ek, reporter och krönikör på HockeyNews.se.

Frågan är vilket lag som ska peta ner Växjö från tronen efter smålänningarnas förkrossande väg till SM-guldet i våras.

14 TIMRÅ
Kommentar: SHL-nykomlingen blev av med kvalhjälten Henrik Haukeland till TPS, men har ändå lyckats höja kvaliteten på målvaktsposten genom att få in NHL- och Tre Kronor-meriterade Niklas Svedberg. Keepern som vann SM-guld med Brynäs 2012 är en matchvinnande tävlingsmänniska som kan rycka med sig hela laget samtidigt som han retar motståndarna till vansinne. Viktigt med en toppmålvakt i SHL och det har Timrå skaffat sig.

TIK har också fått behålla många av de grovjobbare som utgjorde stommen bakom kvalsuccén. Medelpadingarna har ett tufft jobb framför sig för att undvika kval till våren. Nya SHL-forwards som Mattias Guter, Sebastian Ohlsson och Ludvig Rensfeldt, får ta stort ansvar för mål- och poängproduktionen. 18-åringarna Jacob Olofsson och Filip Hållander kan bli positiva överraskningar.

13 MORA
Kommentar: Den erfarna backtrion Daniel Grillfors, 36, Adam Masuhr, 35, och Tomas Skogs, 34, ska ge defensiven trygghet. Nye sportchefen Anders Forsberg kan också ha gjort ett riktigt fynd med SHL-mått mätt i den skridskostarke slovakiske VM-backen Marek Daloga. Den femte rutinerade backpjäsen är Kevin Gagné och så långt ser det helt okej ut. Men Mora tål inte många skador innan det blir kännbart.

Bland forwards har Mora bara en högerskytt så backen Adam Masuhr lär få en hel del speltid i powerplay också. Förhoppningen är att fjolåret i SHL har lagt en grund och att spelarna härifrån ska kunna utvecklas och höja sig individuellt. Eftersom dalalaget var sämst i både powerplay och boxplay är det andra förbättringspunkter som måste åtgärdas.

12 MALMÖ
Kommentar: Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp ger Malmö en skön huvudkudde. Med så skickliga och SHL-vana målvakter bör inte coachen Peter Andersson drabbas av sömnsvårigheter. Redhawks största problem denna säsong är den svaga ekonomin, som har gått ut över spelarmaterialet. Som tur är för Malmö finns det gott om grovjobbare med orubblig inställning till hockeyn. Spelare som inte viker en centimeter oavsett om det är matcher i september eller streckmatcher i februari-mars.

Frågan är hur stora bekymmer det blir i matchavgörande lägen när den absoluta spetskompetensen saknas? Kan Max Görtz, Johan Olofsson och/eller Frederik Storm sätta nya personliga rekord och göra 15 mål i SHL? Kan Nichlas Hardt komma upp i tvåsiffrigt? Hur illa är det med skadade nyförvärvet Emil Molin? Offensiven har massor av frågetecken.

11 ÖREBRO
Kommentar: Örebro var näst sämst i powerplay förra säsongen. Det ska nya spelare som Kristian Näkyvä och Aaron Palushaj råda bot på, och kanske även Oskarshamns succéback Marcus Björk. Palushaj, som gjorde 19 mål för Brynäs, varav sju i powerplay, är en av säsongens prestigevärvningar i SHL.
Målvakts- och backsidan ser helt okej ut.

Örebro letar ytterligare offensiv toppkraft och uppges jaga den kanadensiske OS-forwarden Gilbert Brulé, men där är den slovakiska KHL-klubben Slovan Bratislava med i matchen. Efter att ha missat SM-slutspelet två år i rad kan man nästan känna hur hårt sportchefen Niklas Johansson anstränger sig för att bygga ett lag som kan vara med och nosa på topp sex. Tveksamt att man når så högt denna säsong, men potentialen bland backarna är spännande. Både Jonathan Andersson och Linus Arnesson visade upp sig i Tre Kronor i våras.

10 RÖGLE
Kommentar: Bröderna Abbotts energi och hängivenhet har gett Rögle en nystart. Trots att den skånska klubben snart ska inleda sin fjärde raka säsong i SHL var det något som behövdes. Huvudtränaren Cam Abbott har siktet inställt på en topplacering och visst ska Rögle kunna bli något bättre än de senaste tre årens placeringar: 11-13-11.

Målvakterna Justin Pogge och Ville Kolppanen håller bra klass och kompletterar varandra väl. Forwardsgänget har potential att slå SHL-motståndet med häpnad på det sätt som Olle Liss gjorde när han hämtades in från allsvenska Pantern i slutet av förra säsongen. Den lagdel som skulle må bra av att få in en riktig klippa är backsidan så det är inte förvånande att Rögles sportchef Chris Abbott visat intresse för OS-backen Jonas Ahnelöv.

9 LINKÖPING
Kommentar: Det har gått tio år sedan LHC var i sin senaste SM-final och klubben lider en aning av att inte ha kunnat ta det sista steget och vinna guld. I Linköpings lag finns fyra spelare som har blivit mästare med andra klubbar: Jonas Gustavsson (Färjestad), Lukas Bengtsson (Frölunda), Eddie Larsson (Växjö) och Adam Brodecki (Växjö). Om det nu kan hjälpa LHC, förutom att de är bra spelare?

Nye huvudtränaren Tommy Jonsson har också vunnit SM-guld, med Brynäs 2012, och kommer nu till ett lag som har bytt ut en rad ledande karaktärer och som är i behov av att snabbt hitta sin identitet för att kunna ge sig in i kampen om en slutspelsplats. Det kan bli rock’n’roll i Lars Winnerbäcks hemstad.

8 BRYNÄS
Kommentar: Ett revanschsuget Brynäs har förstärkt defensiven med både Niclas Andersén och Niclas Lundgren. Och då hade man redan OS-backarna Simon Bertilsson och Ryan Gunderson och stabile Lukas Kilström. Det strulade till sig när hemvändande målvakten Joacim Erikssons skada var värre än befarat, men det löste sig då sportchefen Stefan Bengtzén plockade in Tomi Karhunen som ersättare.

Till en början testar Brynästränaren Tommy Sjödin en helt ny toppkedja med Nicklas Danielsson, Joel Kellman och Danny Kristo. Danielsson blev trea i poängligan i Schweiz förra säsongen och kan med sitt tunga skott bli ett giftigt vapen i powerplay. Ett frågetecken finns för värdefulla centern Jonathan Granström som inte återhämtat sig fullt ut efter en hjärnskakning.

7 FRÖLUNDA
Kommentar: Sju av de tio bästa poänggörarna har försvunnit. Men av dem kändes det som man bara kunde riktigt lita på Victor Olofssons jämnhet och målfarlighet. Hans prickskytte och spelsinne kommer att bli saknat i Scandinavium. Supertalangen Rasmus Dahlin, som har flyttat till Buffalo, är ett eget glimrande kapitel.

Frölunda har alltid stora förväntningar på sig i Göteborg och fansen vet att målvakten Johan Gustafsson kan hålla guldklass. Det gjorde han inte förra säsongen.
Däremot var det kul att se att Simon Hjalmarsson är på väg tillbaka mot Tre Kronor-formen. Han tar ett stort ansvar vilket avlastar lagkaptenen Joel Lundqvist på ett bra sätt. Med Pathrik Westerholm tillbaka efter skada kommer säkerligen även hans tvillingbror Ponthus Westerholm få en kick. Nyförvärvet Rhett Rakhshani anländer inte förrän i oktober, så vem tar hans plats bredvid Ryan Lasch under tiden?

6 LULEÅ
Kommentar: Det var inte lätt att göra mål på Luleå förra säsongen. Med 117 insläppta mål var bara ettan Växjö (104) och tvåan Djurgården (111) bättre i SHL. Och nu har man fått in den på många sätt skicklige OS-backen Erik Gustafsson i en väl varierad skara försvarsspelare framför målvakten Joel Lassinantti och nye Niklas Rubin.

På forwardsidan har Luleå väldigt många spännande spelare, som unga trion Isac Lundström, Einar Emanuelsson och Robin Kovacs, och mer etablerade SHL-toppar som Niklas Olausson, Patrick Cehlin och fjolårets skyttekung Emil Larsson. Dessutom har coachen Thomas ”Bulan” Berglund en tydlig rollfördelning. Fjärdekedjans Karl Fabricius och Johan Forsberg är en duo som har hängt ihop ett bra tag. Luleå har fin kontinuitet, känns underskattat och bör vara redo att ta nästa kliv och ta sig in på topp sex.

5 HV71
Kommentar: Jonas Gunnarsson är tillbaka i HV71 efter året i Nordamerika och ett par säsonger i Malmö. Han visade i SM-slutspelet i våras vilken hög klass han håller. Bra konkurrenssituation med Felix Sandström. HV har bland annat blivit av med sina tre poängbästa spelare Lawrence Pilut, Victor Ejdsell och David Ullström och har bytt ut ett 15-tal spelare, men bland de som kommit in finns starka SHL-namn som Nils Andersson, Mikko Lehtonen, Joakim Andersson, Markus Ljungh och Andreas Thuresson.

Spelaromsättningen i sig och det faktum att forwardsidan ser starkare ut än backbesättningen kan göra att det tar ett tag innan HV når sin högsta nivå. Men revanschsuget efter kvartsfinalmissen i våras är stor. Laget har en stark stomme med Martin Thörnberg som lagkapten, yrvädret Mattias Tedenby och hemvändande guldskytten Simon Önerud.

4 FÄRJESTAD
Kommentar: Karlstadslaget blev fyra i grundserien i våras. Det var den bästa placeringen sedan 2013 och det kändes som att FBK flyttade fram sin position både som lag och som klubb, mycket tack vare publiksuccén i Löfbergs arena.

Färjestad var tidigt ute med att göra klart truppen inför kommande säsongen och under sommaren har SHL-motståndarna fyllt på med spelare så att konkurrensen har ökat rejält.
Därför var det oerhört betydelsefullt att OS- och VM-backen Mikael Wikstrand blev kvar i laget trots NHL-intresse. Färjestad har lyckats få behålla det mesta av sitt spelarmaterial. Så även om både Dick Axelsson och Michael Lindqvist har dragit vidare är lirare som Linus Johansson, Jesper Olofsson och Tomi Sallinen högklassiga ersättare.

3 SKELLEFTEÅ
Kommentar: Det var enormt bra gjort att ta sig till SM-final i våras. Där blev Växjö alldeles för svårt. Med erfarne Tommy Samuelsson som ny huvudtränare sprids arbetsbelastningen ut på ett bättre sätt och det kommer Skellefteå att ha stor glädje av. Samuelsson kan också vara skälet till att man har vågat chansa med att värva den offensivt skicklige finske forwarden Juhamatti Aaltonen, som inte har lika bråttom bakåt som framåt.

Målvakten Mantas Armalis är tillbaka i SHL och kommer att få en tuff match internt med Gustaf Lindvall när det gäller speltiden.
Men det största frågetecknet är om Mathis Olimb ska kunna ersätta centerstjärnan Pär Lindholm, som skrivit på för Toronto efter sin succésäsong. Olimb har ännu inte vunnit någonting i SHL. Det har däremot Jimmie Ericsson gjort och att få in honom i laget, som lagkapten, redan från start den här säsongen, kommer att hjälpa många.

2 DJURGÅRDEN
Kommentar: Andreas Engqvist har blivit utsedd till ny lagkapten och hans ledarskap och närvaro kan vara den sista ingrediens som Djurgården behöver för att nå sin första SM-final sedan 2010. I Adam Reideborn har man en av SHL:s bästa målvakter. Med hemvändande NHL-centern Jacob Josefson får DIF den kanske bästa toppduon bland ligans centrar.

Backsidan fick sig en käftsmäll då Marcus Högström skrev på för Calgary, men Djurgården har lagt en grund och arbetar vidare med en bestämd spelmodell. Både Tom Nilsson och Alexander Urbom är kapabla för ännu större roller. Det kan man säga om många i ett faktiskt helsvenskt Djurgården som kryddats med SHL-toppar som Dick Axelsson och Jakob Lilja. Hovet kommer sannolikt att fortsätta gunga under hösten, vintern och våren.

1 VÄXJÖ
Kommentar: Att vinna SM-guld två säsonger i rad är knäppt svårt. Faktorer som spelarflykt och en viss mättnadskänsla hos de som är kvar talar tungt emot att ett lag lyckas bli mästare två år i rad.
Visst har Växjö tappat svintungt om man ser till stjärnor som Elias Pettersson, Robert Rosén och Eric Martinsson. Men att ett lag coachat av Sam Hallam och byggt av sportchefen Henrik Evertsson skulle känna sig nöjt när chansen finns att vinna ett nytt SM-guld – glöm det.

Viktor Fasth fick inte spela någon av de fyra SM-finalerna mot Skellefteå på grund av skada. Viktor Andrén kom in och spikade igen. Målvaktskampen mellan Viktor och Viktor blir den hårdaste i SHL denna säsong. Det är guld värt, bara en sådan sak.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln