Max & Mats summerar transferfönstret

Sommarens övergångsfönster är stängt och IFK Göteborg har fått in de spelare som önskats inför den allsvenska avslutningen i sommar och höst.
– Med de ekonomiska ramar som finns är vi mer än nöjda, klargör både klubbdirektör Max Markusson och sportchef Mats Gren.

Lördag 11 augusti slog det nationella sommarfönstret igen. Spelare från Sverige kan fortfarande lämna för ett antal ligor ute i fotbollsvärlden. Däremot går det inte att ta hit någon ytterligare.

Som för så många andra elitklubbar i vårt land pågick arbetet med den trupp som ska avsluta säsongen in i det sista även för IFK Göteborg, som kunde presentera en kvartett nyförvärv under den sista veckan.

Sportchef Mats Gren:
– Vi har hela tiden varit tydliga med på vilka positioner vi önskat förstärka och kan konstatera att vi fått in det vi sökt. En vänsterfotad försvarsspelare i Marcus Degerlund, en central och erfaren mittfältare i Fredrik Oldrup Jensen samt en forward i Sargon Abraham. Då Elias Omarsson lämnade för Excelsior fick vi dessutom utrymme att ta hem Robin Söder, vilket känns fantastiskt. Vi vill att vår a-trupp ska bestå av tre kategorier då vi pratar spelare. Från akademin, kulturbärare och spetsspelare. Man kan säga att Robin representerar alla tre, egentligen. Han kom till oss som 16-åring, har ett enormt IFK-hjärta och dessutom naturligtvis stora kvaliteter rent sportsligt. Vi upplever att vi nu är betydligt konkurrenskraftigare i truppen än tidigare under säsongen.

IFK Göteborgs nya klubbdirektör Max Markusson har också varit delaktig i den process som kallas ”Silly Season” och som ibland kan vara svår att hänga med i som utomstående.

Han säger:
– Utan tvekan och helt förståeligt fanns det en stor frustration hos våra supportrar i takt med att tiden gick och dagen D närmade sig utan några påskrifter och ersättare till de spelare vi blivit av med. Jag vill dock understryka att det hela tiden funnits en långsiktig plan att följa och att vi prioriterat att få in rätt spelare på bekostnad av att tidigt presentera någon/några.

Max fortsätter:
– Mats har gjort ett fantastiskt arbete och verkligen jobbat hårt för att landa de nyförvärv vi hoppas och tror ska bli ett lyft för laget framöver. Man ska komma ihåg att budgeten för spelarköp är begränsad och dessutom var satt redan inför säsongen. Det handlade sålunda om att hitta en ekonomisk balans mellan spelare in och ut och att inte på något vis äventyra föreningens kassa. Vi investerade ganska tungt sportsligt inför 2018 med ny tränare, ny spelmodell och ett antal spelare utifrån. I sommar har det handlat om att justera den ursprungliga truppen.

Vi har hela tiden varit tydliga med på vilka positioner vi önskat förstärka och kan konstatera att vi fått in det vi sökt

En som valde en annan väg och klubb är den mycket meriterade landslagspelaren och mittfältaren Sebastian Larsson. Då det stod klart att VM-spelaren – IFK:are sedan barnsben – skulle flytta hem från England fanns det ett antal röster som ville se honom i den blåvita tröjan och att försäljningen av Pontus Dahlberg skulle kunna möjliggöra en sådan prestigevärvning.

Max Markusson:
– För det första finns det ett strategiskt beslut från styrelsen och ledningen om att fördela Dahlberg-pengarna på olika saker i verksamheten. Däremot var vi också väldigt intresserade och träffade även Sebastian. Vi kände dock ganska omgående att det var en affär vi inte hade möjlighet att på allvar ge oss in i.

Under det öppna fönstret kunde vi också konstatera att Mikael Ingebrigtsen återvände till det Tromsö han värvades från efter endast ett halvår på Kamratgården.
– Naturligtvis ett misslyckande från vår sida och en stor besvikelse hos honom. Båda parter trodde verkligen det skulle bli riktigt bra. Men vi pratar om människor och det går aldrig att garantera att saker och ting ska bli exakt som man önskar, menar Max.

Sommaren 2018 har dessutom två unga spelare fått a-lagskontrakt. Det handlar om Benjamin Nygren från akademin, född 2001 samt Alhassan Yusuf, född 2000, från Tiki Taka Football Devolopment i Nigeria, som IFK Göteborg har ett samarbete med sedan i våras.

Mats Gren:
– Att lyfta upp och kontraktera unga spelare för att sedan utveckla dem till att bli intressanta för andra och större aktörer är något vi måste bli ännu bättre på framöver för att på så vis kunna stärka vår ekonomi och därmed utveckla den egna verksamheten ytterligare. Det finns också fler unga grabbar i samma ålderskategori som kan komma att ta det sista steget och bli aktuella för a-truppen inom en snar framtid.

Både Robin Söder och Sargon Abraham har avtal som sträcker sig flera år framåt i tiden. Marcus Degerlund och Fredrik Olderup Jensen är lån hösten ut med option på köp.
– Jag vet att många är ganska less på just ordet lån. Om vi däremot har ett tillägg på option, där den framtida kostnaden är på en rimlig nivå, är det enligt mig en oerhört bra lösning. Vi hinner lära känna spelaren under en tid och göra en god bedömning huruvida vi vill gå vidare. Omvänt får den aktuella spelaren samma möjlighet att bekanta sig med oss, avslutar Mats Gren.