HockeyNews
PLUS

Genomgång: Så bra är Linköping

(3248) Genomgång: Så bra är Linköping
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 14 juli 2018

FacebookXWhatsApp

Linköping slutade nia, krånglade sig till kvartsfinal, men åkte ut där för tredje säsongen i rad. LHC tar nya tag under med nye huvudtränaren Tommy Jonsson.

Mattias Ek, reporter och krönikör på HockeyNews.se, går här igenom Linköpings lagbygge som det ser ut nu inför 2018/2019.

SHL i samarbete med Nordic Bet

Nyförvärv: Lukas Bengtsson, b, Wilkes-Barre/Scranton, Mattias Bäckman, b, Kloten, Adam Brodecki, f, Växjö, Filip Karlsson, f, Rögle, Broc Little, f, Davos, Dan Pettersson, f, Västervik, Joe Whitney, f, Hershey.

Förluster: Anton Björkman, b, Oskarshamn, Niclas Lundgren, b, Brynäs, Kristian Näkyvä, b, Örebro, Jakob Lilja, f, Djurgården, Tony Mårtensson, f, Ken André Olimb, f, Düsseldorf, Mathis Olimb, f, Skellefteå, Niklas Persson, f, slutar, Emil Sylvegård, f, Malmö, Henrik Törnqvist, f, Timrå,

Målvakter: Jonas Gustavsson och Jacob Johansson gjorde att LHC hade ett av ligans fem bästa målvaktspar i grundserien. 33-åriga ”Monstret” hade en bra comebacksäsong i SHL efter de sju åren i Nordamerika och kunde visa upp den tredje bästa räddningsprocenten (91,63).

Backar: LHC-produkten Mattias Bäckman är hemma igen. Visserligen med en sprucken NHL-dröm och en tuff säsong i det schweiziska bottenlaget Kloten bakom sig, men i trygg miljö. Här får han och Lukas Bengtsson, den andra klassvärvningen på backsidan, centrala roller. Bibic, Billins, Eddie Larsson och stortalangen Adam Ginning bildar ett starkt försvar.

Forwards: Bröderna Olimb har dragit vidare och LHC försöker fylla ett par luckor på forwardssidan. Broc Little kommer definitivt att täppa igen en av dem. Den speedige och målfarlige amerikanen ville tillbaka till LHC efter bara en säsong i Davos. Bara att tacka och ta emot. Derek Roy ser nog fram emot att få lira med Little. Vem skulle inte göra det?

Tränare: Tommy Jonsson ersätter Dan Tangnes, som bestämde sig för att testa lyckan i Schweiz i stället. Det tog tid för LHC att hitta en ny huvudtränare. Jonsson har skrivit på för två år och kommer närmast från ett förbundsjobb. Han har inte riktigt lyckats i svensk klubbhockey efter SM-guldet med Brynäs 2012, men har erfarenhet av SHL och kraven där.

Publiken: LHC har inte lyckats vinna Linköpingsbornas kärlek till klubben. Hemmasnittet är en bra bit under 6 000 åskådare och Saab arena behöver fyllas upp mer än så för att kännas som en hemmaborg på riktigt. När supportrarna och publiken taggar till är det en häftig upplevelse att gå på hockey på Östgötaslätten. Det vill man vara med om lite oftare.

Utropstecken

1 Broc Little är tillbaka i Cluben. Den amerikanske forwarden, som spelade OS i Sydkorea, har gjort 84 mål på 205 SHL-matcher. Det är väldigt vasst. LHC har gjort sig känt för att ha SHL:s skyttekung i laget och Little lär vara med och slåss om den titeln i vinter. 28 mål har han gjort som mest och med det vann han SHL:s målliga 2015. Han har även blivit tvåa med 21 mål.

2 Mattias Bäckman har varit på LHC:s önskelista över spelare sedan den dag han flyttade. Nu är han hemma vill få till en nystart. Bäckman Tre Kronor-debuterade redan som 19-åring våren 2012 och har förutsättningar att på nytt bli en toppback i SHL med sin blick för spelet och sin pucksäkerhet.

3 Lukas Bengtsson. Den 24-årige offensiva backen vann SM-guld med Frölunda 2016 och tar efter två år i Pittsburghs farmarlag ny sats i LHC. Här kommer han att fylla en viktig funktion som enda högerskytten i backuppsättningen. Bengtsson förädlades, som många andra svenska toppbackar, i Mora. Roligt att ha honom tillbaka i SHL.

Frågetecken

1 Nick Sörensen. Precis som Lukas Bengtsson spelade han JVM 2014, men därefter har han inte riktigt fått sin karriär att lyfta. Högerskjutande Sörensen har många förutsättningar för att bli en toppforward i SHL och det blev 14 mål på 37 matcher i vintras. Kommer hans genombrott denna säsong?

2 Andrew Gordon. Den NHL-meriterade forwarden har spelat tre år i LHC och hans första säsong (44 poäng) har varit den bästa. Nu har han fått ett nytt treårskontrakt med LHC och med sina egenskaper som ledare kan den 32-årige kanadensaren bli värdefull för många av LHC:s spännande talanger. Tar Gordon över ledarskapet efter Niklas Persson?

Truppen

Målvakter: Jonas Gustavsson, Jacob Johansson.

Backar: Lukas Bengtsson (NY), Almen Bibic, Chad Billins, Mattias Bäckman (NY), Adam Ginning, Alexander Karlsson, Anton Karlsson, Eddie Larsson, Patrick Mullen.

Forwards: Jimmy Andersson, Adam Brodecki (NY), Andrew Gordon, Filip Karlsson (NY), Sebastian Karlsson, Fredrik Karlström, Broc Little (NY), Olle Lycksell, Daniel Olsson Trkulja, Derek Roy, Nick Sörensen.


Läs också:

Genomgång: Så bra är Malmö

Genomgång: Så bra är Skellefteå

Genomgång: Så bra är Djurgården

Genomgång: Så bra är Timrå

Genomgång: Så bra är Mora

Genomgång: Så bra är Örebro

Genomgång: Så bra är Brynäs

Genomgång: Så bra är Frölunda

Genomgång: Så bra är Färjestad

Genomgång: Så bra är HV71

Genomgång: Så bra är Luleå

Genomgång: Så bra är Rögle

Genomgång: Så bra är Växjö

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)