Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är landslagets bästa tröjor – genom tiderna

I sina gula tröjor fick Sverige en drömstart på VM.

Seger 1–0 över Sydkorea - och på midsommardagens kväll väntar en rysare mot jätten Tyskland. 

Expressens Emma Malmlöf har tittat närmare på Sveriges mästerskapströjor de senaste åren - och hittat både guldkorn och besvikelser. 

VM 2018

Emil Forsberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Enkel och stilren delvis uppdaterad version av tröjan från 1990. Den blå inramningen av halsen är snyggt skuren nedtill, som perfekt att hänga en medalj i.

EM 2016

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: DANIEL MALMBERG / IBL/ALL OVER PRESS

Wow! Även om mästerskapet inte blev vidare lyckat på planen för Sveriges del så var i varje fall tröjan en fullträff. Tröjan hade en svagt ljusare gul färg och de breda glansiga ränderna på framsidan av tröjan gjorde att spelarna både såg moderna och stabila ut. 



LÄS MER: Guide: Allt du måste veta om fotbolls-VM i dag 


EM 2012

Jubel efter Zlatan Ibrahimovics 1-0-mål under gruppspelsmatchen mellan Sverige och Frankrike på Olympiastadion i Kiev vid fotbolls-EM 2012.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX SPORT SWEDEN

Den här tröjan, möjligtvis aningen inspirerad av de klassiska tröjorna burna av fotbollsdomare med sina ränder, piggar upp. Den lilla detaljen i kragen i mitten av halsen gör också tröjan lite mer sofistikerad i intrycket. Vilket blev en rolig kontrast till den glädjefyllda och högljudda läktaren eller baren. 

EM 2008

Henrik Larsson.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Den här hemmatröjan är alla svenska fans dröm på läktaren! Den enkla designen med de små detaljerna gör denna hemmatröja till en riktig favorit. De distinkta blå linjerna ramar in kroppen och i sidorna sitter tubba blå sicksackade revärer som dessutom gör tröjan mer lekfull.

VM 2006

Christian Wilhelmsson
Foto: MARCUS ERICSSON / MARCUS ERICSSON © BILDBYRÅN

En enkel och subtil tröja i lätt perforerat material med snygga luftiga detaljer i sidorna. Den blå detaljen som sträcker sig från axeln ner över bröstet gör tröjan vassare är snygg, men typsnittet à la miniräknare som visar siffrorna kändes inte lika stilrent. Tur att fansen i varje fall slapp det på tröjorna som såldes. 



LÄS MER: Guide: Allt du måste veta om fotbolls-VM i dag 


EM 2004

Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.
Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN

När Umbro tog över ansvaret för Sveriges landslagströjor la man inte så mycket krut på att försöka att få den här hemmatröjan att sticka ut. De fina linjerna som skapar struktur i tröjan, och som ses på nära håll, liknande ett förstorat fingeravtryck och hade en synlig blå söm över axlarna som mest såg ut som ett projekt för syslöjden. Däremot var ärmslutet väldigt snyggt. 

VM 2002

En klassisk enkel modell som känns härlig även för fans. Den enkla blå ringningen i halsen och de klassiska blå Adidas-ränderna över axlarna sitter bra. De tunna vågrätta ränderna i sidan ramar in framsidan av tröjan och gör att det svenska emblemet står i ståtlig fokus.


Henrik Larsson.
Foto: JACK MIKRUT / PRESSENS BILD

LÄS MER: Siffrorna avslöjar: Sverige bäst i VM 


EM 2000 

Fredrik Ljungberg.
Foto: BJÖRN LARSSON / © BILDBYRÅN

De stora blockfärgerna och den matta ytan gjorde att tröjan år 2000 tappade lite känsla av att vara just en fotbollströja. Tröjan räddas från bottenbetyg av den här genomgångens snyggaste och lätt v-rundade krage samt att kragen baktill var utformad som en snygg Sverigeflagga.

VM 1994

Henrik Larsson och Tomas Brolin.
Foto: © BILDBYRÅN

Även om året var succé för Sverige i VM så var det knappast tack vare självförtroendet i kläderna om man ser till denna finaltröja. På grund av att emblemet sitter centrerat över bröstet känns det mer som att den här hemma i en hockeyrink. Den tunna röda linjen i kragen känns också malplacerad här.

EM 1992

Tomas Brolin.
Foto: © BILDBYRÅN

Nej, det här liknar mer en överambitiös korplagströja alternativt som att någon gått loss med kinesiotejp över den ena axeln. Dessutom matchades tröjan med inverterade shorts vilket gjorde intrycket än värre. Vi fick dock trösta oss med att vi faktiskt slog blivande Europamästarna, grannlandet Danmark. 

VM 1990

Roland Nilsson, Sverige och Ramirez, Costa Rica.
Foto: BILDBYRÅN

Det sägs att VM-slutspelet 1990 ska ha varit extraordinärt tråkigt. Det är allt annat än vad man kan säga om detta års tröjor för Sverige. Det blir nämligen lite mycket av allt det här året, vilket visserligen är uppfriskande för ett land som Sverige, men det högglansiga tyget, de i två riktningar diagonala och också lodrätta gula linjerna rör till det lite för mycket. På långt håll ute på planen såg tröjan däremot både stilren och snygg ut. 


LÄS MER: Guide: Allt du måste veta om fotbolls-VM i dag 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.