Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges herrlandslag i fotboll

Parkera gärna bussen – sätt honom på bänken

NIZJNIJ NOVGOROD. Ändra inte på ett vinnande lag.

Eller gör det, förresten.

Tyskland går att såra – och man behöver inte vara Mexiko för att göra det.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: "SWEDEN V KOREA REPUBLIC" / VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN WK VI IMAGES

Stäng av motorn, upp med handbromsen, upp med rutorna, kolla att allt är med, står du tillräckligt nära trottoarkanten? Jo, men det här borde funka.

Bekännelse: Jag har inte körkort, men jag gissar att det är så där man tänker ungefär? 

Rätta mig helst inte om jag har fel.

Hur som helst: På lördag är det Sverige-Tyskland – och det verkar råda konsensus om att det är en långtradarparkering framför Robin Olsen som gäller. Italien borta, mänsklig sköld, nicka bort inlägg och leva efter devisen att det bästa som kan hända är att bollen är nere för inspark hos Manuel Neuer eftersom det är så många meter som möjligt till Sveriges mål då.

Så resonerar nog inte vår förbundskapten och hans vänner i ledarstaben, men det är klart att Sveriges defensiva, ointagliga fort kommer att bli helt avgörande för förmågan att hålla Tyskland på behagligt avstånd.

Bra, det vet vi att vi kan, då kan vi börja prata om hur vi kan vinna matchen också, för det är ju faktiskt en alldeles glimrande möjlighet som ligger där och guppar i Sotji.

Så slog Mexiko Tyskland

När Mexiko mötte Tyskland i Confederations Cup förra sommaren hade man en hel del bollinnehav, men förlorade matchen med 4-1. 

I VM-premiären tänkte förbundskapten Juan Carlos Osorio annorlunda.

En av huvudnycklarna till Mexikos seger i måndags, som jag såg det, var Carlos Velas förmåga att ta bort Toni Kroos, Tysklands viktigaste portal. I normala fall vill Jogi Löw att nästan alla uppspel går genom honom, men med Vela flåsande i nacken blev Kroos trängd, enkel att pressa, frustrerad och ett problem. Han kom längre och längre ned, mer och mer desperat i sina försök att hämta bollen från mittbackarna Hummels och Boateng. Resultatet blev ett veligt, oplanerad och överambitiöst tyskt passningsspel som Mexiko kunde äta upp.

Mexiko fick även två saker till skänks: De fick ett orörligt Tyskland med bollen, där i synnerhet Kroos och Khedira ofta stannade i samma ytor medan en tredje spelare försökte lösa en situation på egen hand. De fick även ett slappt Tyskland i återerövringen. Både Kroos, men framför allt Khedira, såsade flera meter från Mexikos mittfältare, i synnerhet Herrera när de grönklädda vann bollen – och det kan inte Sverige räkna med på samma sätt, dels för att Khedira ser ut att bänkas, dels för att Tyskland i normala fall är mycket bättre på den aspekten.

Och Sverige är ju inte Mexiko? 

Nej, vi gör våra fisktacos med pankofriterad kolja, kör fiskdamm där barnen får ekologiskt odlade russin i stället för att banka sönder en piñata med godis när ungarna fyller år – och vi har inte Hirving Lozano, Hector Herrera, Carlos Vela och Javier Hernandez i startblocken när Toni Kroos tappar bollen.

Men. Men!

Starta med Berg på bänken

Det finns inslag i Mexikos insats som är värda att ha med sig in i lördagens match.

Aldrig ändra på ett vinnande lag? Med risk för att låta lite övermodig och "gör så här i stället": Gör så här i stället.

Ingen Lozano som dundrar i djupled, men vi har en Emil Forsberg och en Viktor Claesson. Och vi har en Martin Olsson. Vi har spelare med snabbhet i truppen. Tyvärr har vi inte Ken Sema, men det orkar nog ingen diskutera igen.

Nåväl: En svensk spelare får gärna koppla Toni Kroos på samma sätt som Carlos Vela gjorde, för det lämnar uppspelen åt Mats Hummels. Hummels är en mittback med helt extrem förmåga, en av världens bästa i mina ögon, men han har också en inneboende ovana av att bli lite förblindad av sin egen tekniska begåvning, omskolad till mittback som han är. När han kliver framåt med bollen – vilket han gärna gör i frustration om Kroos inte kan avlasta honom – skapas enorma ytor.

Lägg till att Tyskland förmodligen kommer att kliva ännu högre med backlinjen än mot Mexiko eftersom det bara är seger som gäller mot Sverige, och det vore väldigt intressant om vi hade spelare med snabbhet nog att hota i ytorna bakom deras lag.

Osorio ställde tre spelare på mittlinjen när Tyskland hade hörna, och riktigt så aggressivt kanske inte Sverige behöver uppträda – men lyssna på det här.

Behåll Ola Toivonen som uppspelspunkt, men låt Marcus Berg, trots sin avslutsförmåga, sitta av den här. Sätt i stället Emil Forsberg bakom Toivonen för att haka på Toni Kroos utan boll, attackera ytor och transportera boll i omställningarna. Låt Claesson trycka ned i sin kanal från höger, låt Martin Olsson riva i väg till vänster.

Parkera gärna bussen – men strunta i att lägga i handbromsen.


LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

Noa Bachners startelva mot Tyskland

Robin Olsen


Mikael Lustig

Victor Nilsson Lindelöf

Andreas Granqvist

Ludwig Augustinsson


Viktor Claesson

Sebastian Larsson

Albin Ekdal

Martin Olsson


Emil Forsberg


Ola Toivonen

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.