AIK avgjorde derbyt på straff – knappar in på Hammarby i toppen

Publicerad 2018-05-20

Derbyt mellan Hammarby och AIK var länge en tillknäppt och låst historia.

Men efter att Tarik Elyounoussi avgjort på straff är toppstriden i allsvenskan vidöppen.

– Det är inte avgjort än, men det kommer att bli kul, säger matchvinnaren till C More.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Ettan mot tvåan i strålande solsken på ett fullsatt Tele2 arena. Förväntningarna var höga inför dagens Stockholmsderby mellan Hammarby och AIK.

Men de nästan 30 000 åskådarna fick se en tillknäppt och chansfattig inledning på matchen. I den 35:e minuten frispelades AIK:s Tarik Elyounoussi av Nabil Bahoui, men Johan Wiland gjorde en bra räddning på norrmannens avslut och första halvlek förblev mållös.

Hamad orsakade straff

Tio minuter in i andra var AIK ännu en gång nära att ta ledningen när Johan Wiland kom fel på en hörna från Kristoffer Olsson. Hammarby-målvakten styrde bollen mot eget mål, men i sista stund dök Muamer Tankovic och rensade på mållinjen med en cykelspark.

Matchen såg ut att sluta mållöst när AIK i den 80:e minuten plötsligt fick straff efter att Daniel Sundgren gått omkull i närkamp med Jiloan Hamad.

Tarik Elyounoussi, som missade en straff i cupderbyt mot Djurgården tidigare i år, lurade Wiland åt fel hål och satte bollen säkert från elva meter.

Hammarby forcerade på slutet och skickade upp målvakten Johan Wiland på en hörna i 94:e minuten. Solheim nickade över och 0–1 stod sig tiden ut.

– Oj, det är en ganska tillknäppt historia. Jämn, och egentligen en kryssmatch så det sjunger om det. Det är inte många målchanser att tala om. En bra chans i första halvlek bortsett från straffen. Tendenser till att Hammarby hade chanser. Att vinna en sån match mot ett riktigt bra lag där vi har tålamod från första till sista övertidsminut är starkt jobbat av spelarna. Vi jobbar vidare. En rad av många matcher, men speciellt samtidigt, säger AIK-tränaren Rikard Norling på presskonferensen.

”Gör dem frustrerade”

Förlusten var Hammarbys första för säsongen och resultatet innebär att AIK går upp på 22 poäng, tre poäng bakom serieledande Bajen.

– Det var nog egentligen en kryssmatch. De är otroligt duktiga på att stå rätt och ha tålamod. Vi brottades med det, ibland för mycket tålamod och ibland för lite. Andra halvlek är det två mer ängsliga lag, ängslan att förlora matchen. Sen gör AIK mål på straff, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

– Vi skulle ha våga lite mer, men de gör det bra också.

AIK är fortsatt obesegrade.

– Det var fantastiskt och jag tycker att det var välförtjänt. Det var skönt att göra mål med tanke på att jag hade en bra chans i första, säger matchvinnaren Tarik Elyounoussi till C More.

– Jag tycker att vi vill mer. Vi har mycket energi och jobbar bra taktiskt. Vi kommer till chanser och gör dem frustrerade. Det här är bra för självförtroendet inför de två sista matcherna (före uppehållet). Det är en lång säsong, det är inte avgjort än, men det kommer att bli kul, fortsätter norrmannen.