AIK bröt Hammarbys förlustfria svit

Uppdaterad
Publicerad

AIK vann derbyt mot Hammarby på ett fullsatt Tele2 med 1-0 efter att ha förvaltat en sent utdömd straff. Tarik Elyounoussi satte den säkert lågt till vänster om Johan Wiland som var utan chans. Det var Hammarbys första förlust den här våren och serieledningen krympte till tvåan AIK som nu är tre poäng efter.

– Straffen var en fördel i en annars helt jämn match, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Black Army på kortsidan bakom målet exploderade i ett glädjejubel i högsommarvärmen där solen flödade.

Daniel Sundgren tog sig in i straffområdet med tio minuter kvar och Jiloan Hamad kom bakifrån och krokade i AIK:aren och båda föll till marken. Domaren Andreas Ekberg pekade på straffpunkten.

Hammarby: ”Det var inte straff”

– Det var en jämn match men det var inte straff. Han är jätteförst på bollen, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn om straffen.

– Jag vill inte titta på straffen, jag gör det aldrig oavsett om det är vi som har fördel eller inte. Jag vill inte nagelfara sådana saker, säger AIK:s tränare Rikard Norling efter att ha valt att inte titta på reprisbilderna.

Det var svårt att få klarhet i straffsituationen trots mängder med repriser

– Det var fantastiskt. Det var skönt att göra mål eftersom jag missade en stor chans i den första halvleken. Det var vi som ville mer och vi vinner välförtjänt. Det var en stor ära att få slå straffen, säger norrmannen Elyounoussi till C More.

Han tänker på den bästa chansen i första halvlek. Bollen spelades i djupled till Elyounoussi men Hammarbys målvakt Johan Wiland rusade ut och gjorde sig stor och räddade skottet med en benparad.

Norling: ”Det är inte alltid supervackert”

– Vi gör en väldigt tålmodig insats och det är inte alltid supervackert. Straffen var en fördel i en annars helt jämn match, säger Rikard Norling.

I början av andra halvlek hade Hammarby en boll inne men AIK:s målvakt Budimir Janosevic blev för hårt åtgången och trycktes själv in i mål av motståndarspelare.

I den 54:e minuten missade Johan Wiland en hörna från AIK och höll på att tippa bollen i eget mål men på mållinjen dök Muamer Tankovic upp och sparkade bort den, väldigt nära ett AIK-mål där.

Stökigt mellan fansen efteråt

Med 20 minuter kvar byttes AIK:s offensiva pjäs Nabil Bahoui ut, tydligt missnöjd, och Anton Salétros byttes in där AIK:s tränare Rikard Norling då såg ut att vilja skydda den poäng laget hade.

I den 88:e minuten kom Björn Paulsen först i en nickduell med AIK-målvakten Janosevic som kom helt fel. Nicken gick dock över det öppna målet.

Det var stökigt efteråt när vissa delar av fansen sökte konfrontation på läktaren men de kunde skiljas åt av vaktpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.