HockeyNews
PLUS

Missnöjet i Malmö: "För mycket pengar"

(2931) Rhett Rakhshani3
Michael Erichsen /Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2018

FacebookXWhatsApp

KÖPENHAMN. Ett nytt, ungt och billigare Malmö Redhawks ska bära klubben till framgång.
Då får den amerikanska forwardsstjärnan Rhett Rakhshani söka sig någon annanstans.
– Han är en jättebra kille. Men det är för mycket pengar till vad han presterar, säger sportchefen Patrik Sylvegård till HockeyNews.se.

SHL i samarbete med NordicBet

Malmö Redhawks gör en riktningsförändring, mycket till följd av en ekonomisk förlust. Redan under pågående säsong kapade man bort den amerikanske centern Andy Miele från lönelistan och han fortsatte till Växjö där han fick vara med och vinna SM-guld.

Redhawks nådde ändå semifinal genom att manövrera ut Frölunda i kvartsfinalen och nu är meningen att ett billigare lag ska prestera ännu bättre som grupp.
– Vi är väldigt nöjda med truppen. Vi tycker att vi har ett bättre lag i år än förra året, kanske bredare och lite tuffare. Vi kanske inte är lika ”skillade” (skickliga), säger Sylvegård när HockeyNews.se träffar honom i samband med CHL-lottningen i Köpenhamn.

Pratade Malmö med Växjöchefen

Sylvegård hänvisar till ett samtal han hade tidigare i veckan med Växjös sportchef Henrik Evertsson. De diskuterade Malmös spelartrupp.
– Det ser bra ut sa han (Evertsson), berättar Sylvegård nöjt och fortsätter:
– Ja, för oss gör det det. För Växjö hade det här laget inte varit bra. De spelar en helt annan hockey. Men för det vi spelar, folk som orkar spela det här och är tuffa. Vi ser i slutspelet vilka som kliver fram och vilka som klarar av det. Det ser intressant ut, väldigt mycket unga spelare som vill bli bättre.

Malmö har tappat en rad etablerade spelare som Nils Andersson, Erik Forssell och Tuukka Mäntylä och släppt andra som Rhett Rakhshani och Daniel Zaar.

Kommer ni inte att lyfta in några stora namn?
– Nej, vi tycker att vi har det vi vill ha. Jag menar, Rhett Rakhshani, om man tittar lite ”Moneyball” vad gör han för poäng? Han är en jättebra kille. Men det är för mycket pengar till vad han presterar. Det går inte. Det går inte. Nej, vi är nöjda. Jättenöjda, säger Patrik Sylvegård bestämt.

Rakhshani, som spelat för HV71, Linköping och vunnit SM-guld med Växjö, gjorde under sina två säsonger i Malmö 58 poäng (24 mål, 34 assist) på 78 matcher.

Läs mer om SHL här

Och med referensen till filmen Moneyball menas att det går att fynda på spelarmarknaden för att sedan utveckla och förädla spelarna till att bli toppspelare.
– ”Fille” (Martin Filander, assisterande tränaren) gör ett jättejobb med sina backar. Alla backar som har kommit till oss har blivit bättre. (Anton) Mylläri har blivit bättre. Tobbe Ekberg kom från Pantern. Han spelade i landslaget. Vi tog in Anton Öhman som vi tror jättemycket på. Han har touchen och det här. (Carl-Johan) Lerby som vi har tycker jag kan bli en (Lawrence) Pilut, riktigt bra.

"Som en björn på träningarna"

Patrik Sylvegård låter som den vd och försäljare han är i hockeysammanhang och han inser nog att det krävs maximal utdelning för att Malmö ska lyckas med en ny topprestation kommande säsong. Ett målvaktspar som Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp har visat sig vara en bra grund att stå på även om Nihlstorp hade en skadefylld säsong den som var.

– Det är lätt att man sitter här och blir hemmablind, men känslan är att det är ett jävla tryck i gruppen. Många är i samma ålder. Emil (Sylvegård), min son, kommer hem och jag ser redan nu på träningarna att han är som en björn på träningarna, jävlar den som inte gör det. Då blir det på ett gott sätt att man driver varandra, säger Patrik Sylvegård innan han avslutar:

– Alla är där och vi har bara två utlänningar, det är (Nichlas) Hardt och (Frederik) Storm som har varit i Sverige i tio år. Nej, det känns bra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)