HockeyNews
PLUS

Djurgårdens lagbygge fortsätter

(2953) Joakim Eriksson
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 19 maj 2018

FacebookXWhatsApp

Andreas Engqvist kan vara på väg tillbaka efter hjärnskakningen som förstörde halva säsongen i Djurgården.
Sportchefen Joakim Eriksson berättar för HockeyNews.se om tankarna på fler nyförvärv, spelarna som kan försvinna fram till SHL-starten och samtalen med Dick Axelsson.
– Vi har en diskussion, en relation med Dick och ett par andra svenska spelare, säger Eriksson.

Läs mer om SHL här

Djurgården hoppas ha förstecentern Andreas Engqvist tillbaka i laget på allvar inom kort. Under den senaste säsongen blev det bara 27 matcher på grund av en skada i nacken där symptomen påminner otäckt mycket om en svår hjärnskakning, vilket Engqvist drabbades av under sin sista säsong i KHL innan flytten hem till Stockholm.

Prognosen ser hoppfull ut.

"Går bra för Andreas"

– Det går bra för Andreas. Den upptrappning av träning som vi har lagt och planerat, den funkar bra. Vi har ett nästföljande training camp den 29-31 maj då planen är att han nästan ska testas till 100 procent. Sedan får vi se hur reaktionerna på det. Positiva, då fortsätter planen in mot försäsongen och han kommer att starta som vanligt som förra året. Får han bakslag där så får vi sätta oss ner och fundera lite mer allvarligt kring var vi befinner oss, förklarar Djurgårdens strategiska sportchef Joakim Eriksson.

– Det är alltid svårt att sia och diagnosticera när det gäller hjärnskakningar och hur resan fortsätter härifrån. Men än så länge inga bakslag och det går enligt plan i rehabiliteringen.
Djurgården har visat intresse för SHL-stjärnan Dick Axelsson, som har lämnat Färjestad efter en succéfylld säsong som ledde till OS-spel. Även AIK har lagt ut en krok och hoppas få in den VM-guldvinnande forwarden som spets i laget.

Joakim Eriksson jobbar parallellt med försöka behålla den trupp som Djurgården har.

– Landet ligger som jag har sagt förut. Vi är mer eller mindre färdiga med vårt truppbygge. Det återstår dialoger med våra unga killar och deras NHL-klubbar med låneavtal och se om de faller på plats som våra tidigare diskussioner har varit. Skulle det bli några förändringar där kan det hända att vi tvingas göra något ytterligare komplement till vår trupp. Men vi har gjort ett lagbygge och jag har sagt tidigare att preliminärt är vi färdiga just nu, säger Joakim Eriksson.

Riskerar att tappa till NHL

– Det är NHL-situationen som kan göra att vi adderar någonting under sommaren. Sedan är transferfönstret öppet till den 31 januari. Skulle vi få bakslag på Andreas eller något händer som vi i dagsläget inte vet kommer vi givetvis att agera på marknaden.

Centern Marcus Davidsson är draftad av Buffalo medan backen David Bernhardt är draftad av Philadelphia. Men Eriksson tror inte att fler spelare skriver på för NHL-klubbar än Jonathan Davidsson (Columbus), Axel Jonsson Fjällby (Washington) och Lukas Vejdemo (Montreal).

– Jag tror att det är färdigsajnat på Djurgårdsspelarna. Jag tror inte att Buffalo och Philadelphia kommer att sajna. Det ska vara någon annan överraskning då. Om någon får för sig att sajna (Marcus) Högström, men vi brukar få lite koll om vissa klubbar är ute och pratar och jagar. Vi visste om intresse för (Daniel) Brodin för något år sedan och som aldrig fullföljdes.

Jonsson Fjällby har Europa-klausul

– Det är de tre vi förhåller oss till. Sedan har de lite olika situationer. Fjällby har inget svenskt avtal. Däremot har han en Europa-klausul och han kommer att träna med oss under sommaren, så får vi se var de är efter rookie- och main camp där borta. Tar han en plats, tar han inte en plats. Vill Axel återvända eller vill han spela i AHL. Det återstår väl att se.

Enligt uppgift till HockeyNews.se är det klart att Jonsson Fjällby spelar i NHL eller AHL till hösten.

– Jonathan (Davidsson) kommer att åka till rookie- och main camp. Vi kommer med stor sannolikhet ha ett låneavtal med Columbus så småningom som stipulerar att han kommer att spela försäsong och tävlingsmatcher med Djurgården innan han åker, ungefär som vi hade med William Lagesson, säger Joakim Eriksson.

– Däremot Lukas (Vejdemo) kommer vi antagligen inte att ha ett låneavtal. Han har fyllt 22 år och Montreal har rätten att placera honom i NHL eller i AHL. Där pågår diskussioner lite med Montreal var vi kommer att landa. De har tidigare under säsongen aviserat att det blir NHL eller Djurgården. Men de är i utvärdering av sin säsong och Montreal gick inte så bra. Laval (farmarlaget) gick inte så bra. Vi får se vad juni och juli har med sig i diskussionerna.

Hur ser det ut på spelarmarknaden?
– Jag har inte sonderat den så mycket just nu. Jag slutade för ett par veckor sedan. Vi har bara svenska spelare just nu. Du nämnde en (Dick Axelsson). Det finns ett par till. Tvingas vi gå ut på marknaden, jag har inte slutat titta på den eller slutat lyssna på den, men just nu så är vi ganska avvaktande till den.

Djurgården har en dialog i gång med Axelsson, men något färdigt kontraktsförslag har inte presenterats än.
– Nej, det har vi inte gjort. Vi har en diskussion, en relation med Dick och ett par andra svenska spelare. Just utifrån det här övriga scenariot som jag har berättat utförligt om i den här intervjun. Man har alltid pågående backup-diskussioner, men så länge man inte kan presentera konkreta situationer är det inte så mycket mer än så, säger Joakim Eriksson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)