Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Örebro SK

Avslöjar orden – som fick honom avstängd

Johan Mårtensson fick rött kort efter Örebros förlust mot Hammarby.

Nu straffas mittfältaren hårt.

Mårtensson stängs av ytterligare två matcher och får inte spela mer innan VM-uppehållet - ett beslut som ÖSK kommer att överklaga.

– Jag tycker att det är helt horribelt, säger Mårtensson till NA.

– Mårtensson får påföljder utifrån hans ordval och inget annat”, säger domarkommitténs ordförande Peter Ekström.

Brendan Hines-Ike och Johan Mårtensson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Söndagens allsvenska toppmöte mellan Örebro och Hammarby blev dramatiskt. 

Vid ställningen 1-0 till hemmalaget blev Örebros Kennedy Igboananike utvisad efter en märklig situation vid sidlinjen där Bajens Imad Khalili gick omkull.

Med en man mer kunde Hammarby vända och vinna matchen med 2-1. Efter slutsignalen visades även Örebros mittfältare Johan Mårtensson ut. 


FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen


– Jag klappar om dem (domarna) i princip och säger att det var en bra match. Ironiskt givetvis. Så är det. Onödigt av mig och jag får stå mitt kast, sa Mårtensson efter matchen.

– Johan Mårtensson går fram till min assisterade och använder olämpligt språk och en fysisk kontakt - en knuff - i frustration över att han inte är nöjd med vår insats. Jag får den informationen i mitt öra, förklarade huvuddomaren Mohammed Al Hakim sitt beslut i en intervju C More.

Örebros Johan Mårtensson stängs av

Situationen med Mårtensson har i efterhand blivit omdiskuterad, bland annat har Örebros lagkapten Nordin Gerzic lagt ut ett klipp av incidenten på twitter med kommentaren: ”Jag letar fortfarande efter knuffen”.

https://twitter.com/nordingerzic/status/995945067503411200

Både Mårtensson och Igboananike var avstängda i torsdagens förlustmatch mot Djurgården, och på fredagsförmiddagen meddelade disciplinnämnden att Mårtensson stängs av ytterligare två matcher. Det innebär att han inte får spela tisdagens hemmamatch mot Kalmar FF eller den sista matchen (borta mot BP) den 27:e maj.  

Däremot frias anfallaren Kennedy Igboananike.

– Det är anmärkningsvärt att det blir tre matchers avstängning för Johan Mårtensson och det han säger, säger Magnus Sköldmark.


LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 


Örebro överklagar beslutet

ÖSK kommer att överklaga disciplinnämndens beslut med förhoppningen att Mårtensson trots allt ska kunna spela i vårens två avslutande omgångar. 

– I sådana här situationer bör man ha i beaktande det som hänt innan i matchen. När man nu friar Kennedy, att man då trycker i väg en tre matchers avstängning på Johan Mårtensson, där han har ironiska yttrande till domaren, är direkt felaktigt. Det stämmer inte överens med den bilden som är, säger Sköldmark.

– Det ger Johan ett dåligt rykte i det här fallet. Det har hänt massa andra saker i allsvenskan som varit betydligt grövre men som inte renderat i någonting. Konsekvensen av ett dåligt beslut blir för stort, avslutar han. 

Mårtensson rasande: ”Horribelt”

Johan Mårtensson själv är starkt kritisk till situationen.

– Jag tycker att det är helt horribelt. Al-Hakim borde ringa mig och be om ursäkt för att han baktalar mig i tv, att säga att jag knuffar en domare fast vi har tydliga bevis på att jag inte gör det. Det tycker jag är så jävla skamligt och dåligt att det finns inte, säger han till NA.

Mittfältaren är medveten om att klubben överklagat beslutet.

– Vi får se om vi ska göra något åt det men att jag får tre matchers avstängning är det sjukaste jag varit med om.

– Men just i nuläget känns det bara bedrövligt och man blir så jävla besviken och arg och allting.

Domarbasen: Det skrek Mårtensson

Domarkommitténs ordförande Peter Ekström säger följande om Mårtenssons kommentarer:

– Om Mårtensson nu vill flytta fokus från den anmälan och det fattade beslutet till ett ordval ”dunk eller knuff” i studion så känns det som om Mårtensson inte vill stå upp för sitt nedsättande agerande och uppträdande.

Ekström förtydligar:

– Mårtensson får påföljder utifrån hans ordval och inget annat.

Enligt Peter Ekström ska ÖSK-spelaren bland annat ha sagt följande till domaren:

”Tack för matchen, du är så jävla pissdålig din sopa”.

– Det finns ytterliga verbala uttryck, enligt anmälan, som jag väljer att bespara er, säger Ekström, och fortsätter:

– I samma sekvens gör Mårtensson en handpåläggning på Klyver i form av tre snabbare dunkar med öppen handflata mot hans bröst, upp mot axeln. Den fysiska kontakten var dock inte våldsam eller utförd med stor kraft, men utfördes på ett sätt som i sammanhanget var, enligt mig, nedvärderade i sammanhanget av det vokabulär som användes för stunden.


LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018.

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler.  

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.