HockeyNews
PLUS

Guldtränaren om Växjös synd

(2928) Sam Hallam
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 18 maj 2018

FacebookXWhatsApp

KÖPENHAMN. Växjö Lakers har vunnit två SM-guld med Sam Hallam som huvudtränare.
Här pratar han om NHL-rykten runt sina spelare, om vikten av att få in Niclas Burström, talangerna som ska ta nästa steg och det svåra målet att försvara SM-guldet.
– Skillnaden mot när vi första gången till nu är att vi har erfarenhet av att vinna. Vi gjorde säkert alla misstag man kan göra, fast att vi pratade om att vi inte skulle göra dem, säger Hallam.

Sam Hallam är klädsamt solbränd och har ett försomrigt skäggstubb när han tar sig tid för en intervju med HockeyNews.se under ishockey-VM i Köpenhamn.
Den 38-årige stockholmaren har hunnit få lite distans till sitt och Växjös andra SM-guld. Lagbygget inför nästa säsong pågår och än så länge surrar det flyttrykten runt några av hans succéspelare. Elias Pettersson väntas skriva på för Vancouver kort efter det att hockey-VM tar slut.

Och någon eller några till kan hamna i NHL. Backen Joel Persson placeras exempelvis i Edmonton kommande säsong.
– Vi har väl ett par killar som är lite aktuella och så brukar det se ut varje år. Någonstans från den här spekulationen så kan jag inte säga så mycket mer. Jag träffade Joel nu i veckan när vi började träna och vi har inte pratat någonting om det. Joel tränar med oss nu och vi är jäkligt glada att vi har ett par killar som har intresset runt sig så får vi se vad som händer, säger Hallam.



Målvakten Viktor Andrén, som klev in när Viktor Fasth blev skadad, och var en jätte i de fyra segermatcherna mot Skellefteå i SM-finalen kan också helt plötsligt och något överraskande vara intressant för NHL-klubbar.
– Jag har läst om det, men jag har inte pratat med Viktor om det. Det är inte riktigt mitt bord. Det är (Henrik) Evertssons (sportchefen) så det jag har sett av Viktor så har han tränat i gång en vecka före alla andra med fysen. Det blir så när situationen ser ut som den gör, säger Hallam.

"Slänger bort två-tre år på sin karriär"

Han inflikar i denna diskussion att det är knepigt att veta när man har rätt förutsättningar för att lyckas slå sig in i världens bästa liga NHL.
– I vissa fall är det helrätt att hoppa på, du kanske bara får en chans. I andra fall ser man spelare som slänger bort två-tre år på sin karriär på att harva runt. Rätt och fel är jäkligt svårt att säga här.

Vad som är klart är att Växjö tappar trotjänaren Robert Rosén till KHL-klubben Sotji och backen Eric Martinsson tar klivet till Minnesota Wild. Truppen spricker sönder och inte ens tränarstaben blir intakt till den nya säsongen som nu börjar.

– Det är jättetufft. Du knyter mycket band under en säsong. Det gäller ledarstaben där vi tappar Jörgen Jönsson till exempel. Det är inte bara när du vinner. Det är en tuff period efter säsongen. En grupp som har jobbar jäkligt länge och målmedvetet splittras. I vårt fall är vi jätteglad för en sådan som Eric Martinsson som gjort sig så välförtjänt av den här möjligheten att få ta NHL-drömmen. Han har gjort fyra år hos oss och vunnit två mästerskap hos oss.

Hemlige Hallam

– Robban Rosén har gjort sex kanonår på raken och vunnit två gånger och är också så väl värd den här möjligheten.
När det gäller värvningar är Sam Hallam mer hemlig. Det är ju som sagt ”Evertssons bord”. Och därför riktar Sallam lyset på det som redan finns i laget. De unga.

– Vi har en del killar som vi ser stor potential i som vi har haft i byggnaden. (Jonas) Röndbjerg var en stor del av vårt lag under hela grundserien, att han ska fortsätta och förhoppningsvis ska vi kvalificera oss för ett slutspel och han ska vara en faktor hela vägen in nästa år. Dominik Bokk, som vi testade lite och luftade lite ska upp och vara en offensiv faktor för oss redan nästa år. Det finns lite inifrån vi känner och Linus Högberg ska upp och ta mer minuter nu när Martinsson lämnar. Utifrån är det svårt att säga. Vi brukar hålla oss ganska kalla och vänta på rätt.

Under SM-finalen mot Skellefteå kunde HockeyNews.se berätta att Växjö satt klorna i Skellefteås tvåfaldige mästarback Niclas Burström. En högklassig värvning som Växjö prestigefyllt nog tog framför näsan på guldkonkurrenten.

Berömmer Burström

– Fantastiskt bra. Dels är det en kille som har vunnit tidigare och vet vad det handlar om. Dels måste han hjälpa oss ledare och spelare att inte bli bekväma här i början. Han har kommit hit för att vinna direkt. Det blir jätteviktigt för oss. Han har den erfarenheten, säger Sam Hallam.

Han håller inte igen med målet för kommande säsong. Ett nytt SM-guld.
Men efter förra titeln 2015 begick Växjö en synd: Lättja.
– Jag tror det är jäkligt svårt att inte hamna i det här, att du mår lite gott, du har svårt att kicka i gång, du har svårt att riktigt få in den där 100-procentiga uppoffringen och engagemanget. Det är rent mänskligt. Nu har jag fått chansen att titta lite närmare på pokalen de senaste veckorna och det är sällan du ser lag stå med den två år på raken. Det är jäkligt svårt.

Skellefteå gjorde det 2013 och 2014. Dessförinnan var det Djurgården 2000 och 2001.
– Det är länge sedan. Färjestad var väl där någon gång (1997 och 1998) och det är en otrolig utmaning. Vi ska verkligen lyfta det och vilja stå för det, säger Sam Hallam.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)