Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges herrlandslag i fotboll

Glöm skrällar – här är VM-truppen vi lär få

I dag tar förbundskapten Janne Andersson ut sin VM-trupp.

Vem blir årets stora skräll?

Ingen, enligt SportExpressens landslagsreporter Daniel Kristoffersson.

Här är spelarna han tror får åka med till Ryssland i sommar.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

23 spelare kommer Janne Andersson plocka ut i truppen som presenteras klockan 18.00 i kväll.

VM-truppen kommer sedan samlas i Stockholm den 23 maj innan de åker vidare till Båstad för ett förläger. De kommer därefter spela två träningsmatcher mot Danmark och Peru. Den 12 juni bär det av till Ryssland.


MISSA INGET!  Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 


Väl där väntar tre gruppspelsmatcher:

■ 18 juni 14.00: Sverige-Sydkorea

■ 23 juni 20.00: Tyskland-Sverige

■ 27 juni 16.00: Mexiko-Sverige


LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

LÄS MER: Stor ranking – betyg och kommentar på alla 32 VM-lag.


Här är namnen som lär dyka upp under Janne Anderssons presentation i kväll, enligt Daniel Kristoffersson.


MÅLVAKTER 

Robin Olsen, FC Köpenhamn 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Varit axelskadad men är tillbaka i träning. Satt på bänken mot Ålborg senast och har inte gjort någon match sedan skadan. Ändå given i VM-truppen där han är förstemålvakt. 

Karl-Johan Johnsson, Guingamp 

Står dag ut och dag in i Ligue 1 och bör vara det givna andravalet om Olsens skada skulle förvärras. Släppte in tre senast mot Marseille men det lilla laget från landsbygden har imponerat och är elva i ligan. 

Kristoffer Nordfeldt, Swansea 

Har stått en del cupen men i ligan har det inte blivit några matcher ännu. Har haft stort förtroendekapital från Janne Andersson ändå och bör vara med. Pontus Dahlberg knackar på dörren där. 


LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.


FÖRSVARARE

Mikael Lustig, Celtic 

Vann ligan igen och kan även i år ta hem trippeln. En av Janne Anderssons stora stöttepelare och högerbacken har kommit i gång rejält på slutet. 

Victor Nilsson-Lindelöf, Manchester United 

Har haft en bra säsong trots en del kritik. 13 matcher från start i Premier League och 29 matcher totalt är rätt hyfsat med tanke på att det är debutsäsongen i Premier League för "Vigge." 

Andreas Granqvist, FC Krasnodar 

Sista matchen med Krasnodar och "Granen" hyllades rejält. Nu blir det flytt till Helsingborg. Lagkaptenen är så klart given i VM-truppen och har varit en av Sveriges viktigaste spelare i kvalet. 

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen 

Foto: DANIEL MALMBERG

Har gjort en mycket bra säsong i Bremen där han spela 29 matcher och även gjort ett mål. "Ludde" har den givna platsen till vänster i backlinjen där Janne Andersson har gett honom stort förtroende. 

Emil Krafth, Bologna 

Har varit upp och ner den här säsongen och ett klubbyte var på väg redan i vintras. Men spelar alltid när Lustig är skadads å bör vara med här. 

Pontus Jansson, Leeds 

Tung säsong i Championship där laget inte var i närheten av uppflyttning. Jansson har dock en bra säsong individuellt och är backup tipp Vigge eller Granen. Given i truppen. 

Filip Helander, Bologna

Given i Bolognas försvar och det känns som att Helander gör det bra men sällan får de stora rubrikerna. Känns som en stabil backup och får betraktas som fjärdevalet. 

Martin Olsson, Swansea

Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS

Åkte ur med Swansea efter en säsong där laget haft mycket skador. Olssons prestationer har dock varit hyfsat bra och frågan är om han inte lär försöka få till ett klubbyte nu? Backup till Augustinsson i Blågult. 


LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.


MITTFÄLTARE 

Sebastian Larsson, Hull 

Klarade sig kvar i Championship efter en turbulent säsong med tränarbyten. "Seb" kan stanna i England eller flytta hem till Sverige, som är ett hett alternativ. I Blågult är han given i startelvan centralt på mittfältet. 

Emil Forsberg, RB Leipzig 

En av Janne Andersson viktigaste spelare offensivt. Inte lika bra säsong i Bundesliga som tidigare men jagas av Arsenal och flera andra storlag. Har spetskvalitéer som få besitter i Blågult. 

Jimmy Durmaz, Toulouse 

Foto: LARSSON NIKLAS / LARSSON NIKLAS BILDBYRÅN

Fick äntligen spelar från start i ligan där han fått sparsamt med speltid under säsongen. Ändå känns det givet att Durmaz är med i VM-truppen med tanke på förtroendet från Janne Andersson. 

Viktor Claesson, FC Krasnodar 

Vilken succésäsong Claesson haft i Ryssland. Han har varit en poängspelare och nu jagas han i Premier League. Har också spelat åt sig en startplats i Janne Andersson elva. Håller han fast vid den i VM också? 

Gustav Svensson, Seattle Sounders

 Avslutade matchen mot Italien och är en rollspelare som ska ta det defensiva ansvaret på mittfältet. Perfekt backup till Larsson/Ekdal om någon skulle vara skadad. 

Albin Ekdal, Hamburg 

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS BILDBYRÅN

Har haft en skadefylld säsong där laget också åkte ur. Verkar dock vara på gång nu och ska vara fit for fight till träningsmatcherna som Sverige har inför VM. 

Oscar Hiljemark, Genoa

Bytte klubb och har sedan dess fått bra med speltid. Känns som den naturlige ersättaren nu när Jakob Johansson som väntat missar VM med sin korsbandsskada. 

Ken Sema, Östersund 

Har inte varit lika bra som förra säsongen och Östersund har också haft en del problem som lag. Men Sema är en kantspelare som kan utmana och har gjort det bra mot tufft motstånd i Europa League.


LÄS MER: Stor ranking – betyg och kommentar på alla 32 VM-lag.


ANFALLARE 

John Guidetti, Alaves 

Klubbytet har blivit ett lyft och anfallaren har både fått speltid och har gjort lite mål. Viktig för lagkänslan och sammanhållningen och nu utmanare han även om en startplats. 

Isaac Kiese-Thelin, Waslan Beeveren (tillhör Anderlecht)

Har öst in 19 mål i belgiska ligan och har gjort dundersuccé. Jagas av större klubbar nu och bör vara en man för startelvan i landslaget. Kanske inte i första matchen men i alla fall senare i gruppspelet. 

Ola Toivonen, Toulouse 

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Bänkad stora delar av säsongen och bara 788 minuter i ligan. Ändå en av Janne Anderssons nyckelspelare i VM-truppen och har varit extremt viktig under kvalet. 

Marcus Berg, Al Ain 

Har gjort en stråland säsong i Förenade Arabemiraten där han tog hem skytteligan efter att ha öst in mål. I kvalet har Berg varit parhäst med Toivonen, ett samarbete som fungerat mycket bra. 

FEM VM-JOKRAR/RESERVER PÅ HEMMAPLAN 

 Jiloan Hamad, Hammarby 

 Johan Larsson, Bröndby

 Marcus Rohdén, Crotone

 Pontus Dahlberg, IFK Göteborg 

 Niklas Hult, AEK Aten 

.  

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.