HockeyNews
PLUS

Ranking: Så bra är SHL-lagen

(2846) Ranking av SHL-lagen inför säsongen 2018/2019
Bildbyrån

Publicerad: 13 maj 2018

KÖPENHAMN. VM är i full gång i Danmark – precis som silly season. SHL-klubbarnas lagbygge pågår för fullt inför kommande säsong.
Vilka lag kommer kommer att kunna utmana mästarna Växjö om guldet? Vilka får kvala? Hur ska det gå för nykomlingen Timrå? Vilka har värvat bäst?
Frågorna haglar, men här bjuder HockeyNews.se och reportrarna Mattias Ek och Henrik Sjöberg på en rykande färsk första ranking inför SHL-starten i september.

14 MORA
Kommentar: Backen Adam Masuhr blev första nyförvärvet. Efter sju år i Finland och två år i KHL är han tillbaka i Mora, som han lämnade 2009. Skicklig högerskytt med förutsättningar att bli en tvåvägskraft för MIK. Målvakten Christian Engstrand spelade 41 matcher, hade över 91 i räddningsprocent och var åttonde bäst i SHL. Han ger laget en trygghet som behövs i de flesta matcherna, men om Mora vill ta ett kliv bort från kvaldiskussionen skulle en uppgradering behövas.
Offensivt återstår en hel del jobb med lagbygget. Och vad händer om Tre Kronor-meriterade centern Jacob Nilsson försvinner till KHL eller NHL?

13 TIMRÅ
Kommentar: Sportchefen Kent Norberg har inte fått behålla alla kvalhjältar. Erik Karlsson, Didrik Strömberg och Johan Johnsson är en trio som klubben gärna hade haft med sig upp i SHL. Men det har gått undan ändå med att få ihop stora delar av truppen. Mattias Guter från Karlskrona och Ludvig Rensfeldt från Rögle är två av nyförvärven som förväntas ta viktiga roller. Det kan bli aktuellt med ytterligare en värvning på centersidan enligt Norberg som tidigare visat intresse för norske VM-centern Mathis Olimb.
Det stora frågetecknet just nu är vem som kommer in på målvaktssidan. Victor Brattström har förlängt sitt avtal och Norberg är på målvaktsmarknaden för att hitta en stabil värvning som kan vara redo att ta ett stort ansvar hos en nykomling.

12 ÖREBRO
Kommentar: Stefan Steen och Eero Kilpeläinen känns på förhand som en stark målvaktsduo. Kristian Näkyväs offensiva backspel kommer att vara en viktig pusselbit och offensivt är Sakari Manninen ett tungt namn som har kontrakt ett år till. Tom Wandell skrev ett längre kontrakt och kommer vara en viktig kugge när Örebro fortsätter sitt nybygge för att hitta en säkrare tillvaro i SHL. Joakim Andersson och Daniel Viksten ska ersättas och det behövs fler spelare som kan ta viktiga roller i det här lagbygget för att man ska tro på ett lyft. En som kan passa bra in är Marcus Björk från Oskarshamn som gjorde flest poäng (34) bland backarna i Hockeyallsvenskan.

11 MALMÖ
Kommentar: Cristopher Nihlstorp fick förra säsongen förstörd av skador, men nu är han tillbaka för att ge Oscar Alsenfelt konkurrens. Tungt att tappa både offensiva rightskytten Nils Andersson och erfarne Tuukka Mäntylä på backsidan, men ekonomiskt pressade Redhawks hoppas ha fyndat i förre Skellefteåbacken Anton Öhman som var bra under sin lånetid i allsvenska Leksand.
Framåt föryngrar Malmö en del genom att satsa på bröderna Emil och Marcus Sylvegård. Kontraktet bröts med Daniel Zaar och samma sak uppges hända för Robin Alvarez. Rhett Rakhshani har inte förlängt kontraktet. Malmö satsar lite billigare, men också på spelare på väg uppåt i sin karriär. Nytänket känns fräscht.

10 RÖGLE
Kommentar: Sportchefen Chris Abbott och huvudtränaren Cam Abbott har tillsammans snabbt fått ordning på laget och truppens utseende. Det är oerhört bra tajming att få hem VM-meriterade centern Mattias Sjögren från utlandsspel när han ännu bara är 30 år, men med en massa erfarenhet. Rögle rustar för att kunna nå sitt bästa resultat sedan våren 1994 då laget blev sexa i SHL och nådde SM-kvartsfinal. Då var bröderna Jörgen och Kenny Jönsson i Rögle, liksom bröderna Stefan och Roger Elvenes. Kommande säsong är Stefan Elvenes söner Lucas och Ludvig Elvenes i laget från start. Och ett lag som dessutom har både Ted Brithén och Olle Liss blir kul att följa. Vad blir nästa drag från Abbotts?

9 LULEÅ
Kommentar: OS-backen Erik Gustafsson är en av de bästa värvningarna i SHL och Luleås backsida ser oerhört färgstark ut med en bra blandning av erfaret och ungt och hungrigt. Luleå kommer troligen att dumpa ett par av sina försvarare och Ryan Johnston, som var utlånad till Lugano under våren, kan komma att försvinna liksom några till.
Offensivt fick Emil Larsson ett stort genombrott förra säsongen och frågan är om Isac Lundeström kan sno åt sig positionen som förstecenter redan i början av hösten? Konkurrensen i de två toppkedjorna håller på att spetsas till vilket är nödvändigt om Luleå ska kunna utmana topp 6-lagen.

8 LINKÖPING
Kommentar: Den förre Brynästränaren Tommy Jonsson tar över efter det att Dan Tangnes flyttat till Zug i Schweiz. En stor omsättning av spelare är på gång och ett tiotal byts ut. LHC-fansen kan glädjas åt att poängmaskinen Broc Little är tillbaka efter ett år i Davos och även LHC-produkten Mattias Bäckman är hemma i Saab arena efter tiden i Nordamerika och Schweiz. Förre SHL-backen Lukas Bengtsson placeras i Linköping så backuppsättningen kan bli vass. Ytterligare någon spetsforward står på önskelistan innan silly season kan anses vara över.

7 BRYNÄS
Kommentar: Brynäs ser väl rustat ut på målvaktssidan med Joacim Eriksson och David Rautio. Nu är det spännande fram till den 15 maj att se om OS-backen Simon Bertilsson blir kvar. Om han blir det har Brynäs en riktigt trevlig backsida med LHC-värvningen Niclas Lundgren och återvändande Niclas Andersén.
Offensivt behöver Brynäs ytterligare spets. Aaron Palushaj gjorde flest mål och poäng, men står utan kontrakt. Kommande säsong behöver Brynäs mer poängproduktion från spelare som danske VM-centern Jesper Jensen och Jonathan Granström. Och förhoppningen är att nya duon Nicklas Danielsson och Joel Kellman ska göra toppkedjorna starkare.

6 HV71
Kommentar: Nya målvakterna Jonas Gunnarsson och Felix Sandström kommer att ge varandra en rejäl match om speltiden. HV hade stora bekymmer på backsidan på grund av skador och här måste en väldigt bra back in som ersättare för den NHL-aktuella VM-backen Lawrence Pilut.
Trots förlusten av David Ullström har man en bra centeruppsättning med Markus Ljungh, Joakim Andersson, David Gustafsson och Anton Bengtsson eftersom även hemvändande Johan Johnsson är ett alternativ. Minst en giftig målskytt bör värvas för att ge laget ett lyft efter en tung säsong.

5 FRÖLUNDA
Kommentar: Att åka ut redan i kvartsfinalen var inget som Frölunda och Roger Rönnberg hade tänkt sig. Nu försvinner Rasmus Dahlin till NHL och får kanske sällskap av Frölundas skyttekung Victor Olofsson i Buffalo redan till hösten. Här gäller det att få till en ny förstaenhet som kan få Ryan Lasch att lysa i SHL. Den gångna säsongen var det Lasch som fick göra det mesta för att andra skulle se bra ut. Lagkaptenen Joel Lundqvist har tackat nej till VM för att kunna komma tillbaka i toppform i höst. Frölunda har presenterat OS-backen Chay Genoway och hemvändande Patrik Carlsson och Tim Söderlund, som blir fina tillskott.

4 DJURGÅRDEN
Kommentar: Djurgården har några tunga tapp, inte minst i Patrik Lundh, Markus Ljungh och Linus Johansson, men även i vindsnabbe Axel Jonsson Fjällby och grovjobbande publikfavoriten Mikael Ahlén.
Å andra sidan har centern Jacob Josefson vänt hem till Djurgården från NHL, vilket har gett laget en enorm skjuts. Man skulle kunna tänka sig två toppkedjor med följande utseende: Niclas Bergfors-Andreas Engqvist-Jakob Lilja och Daniel Brodin-Jacob Josefson-Manuel Ågren. Och då lever ändå ryktet runt Dick Axelsson vidare ett tag till. Vi hör att Djurgården letar efter ännu en toppforward.

3 SKELLEFTEÅ
Kommentar: Bland spelarna som lämnat Skellefteå är Pär Lindholm det mest väntade. Senaste åren i SHL har gjort honom attraktiv bland NHL-klubbarna. Tim Söderlund är ett mer oväntat tapp som valt Frölunda på sin väg mot NHL. Joni Ortio lämnar men Mikael Lindgren har redan gjort klart med en intressant ersättare i Mantas Armalis som återvänder till SHL. Petter Granberg är på väg in i backuppsättningen och kommer fylla en stor roll i vinter. Jonatan Berggren hade ett starkt U18-VM och blir en intressant spelare som fyller på från juniorerna. Skellefteå är fortfarande ute efter spets och har viktiga pusselbitar att ersätta än så länge. Edwin Hedberg är en bra värvning som kan vara på väg mot hög SHL-nivå.

2 VÄXJÖ
Kommentar: Svenska mästarna har en rätt stabil grund att stå på inför nästa säsong. Målvaktsparet är intakt just nu så länge ingen NHL-klubb lägger beslag på Viktor Andrén. Niclas Burström är en tung värvning framför näsan på Skellefteå och backsidan är redan nu i hög klass. Dominik Bokk och Jonas Röndbjerg är två juniorer som på allvar kan vara på väg in och sätta stora avtryck. Det blir svårt att täppa till luckan efter spelare som Elias Pettersson, Eric Martinsson och Robert Rosén, men sportchefen och guldmakaren Henrik Evertsson har visat förut att han kan hitta spetsspelare som träffar rätt i Växjö. Det finns ingen anledning till oro om man tittar på hur Växjös trupp ser ut i dagsläget.

1 FÄRJESTAD
Kommentar: Markus Svensson och Adam Werner blir ett nytt målvaktspar i Färjestad med förutsättning att bli väldigt lyckat.  Backsidan kommer att se nästan identisk ut som den senaste säsongen, men frågan är om Anton Grundel kan komma tillbaka efter sin hjärnskakning.
Offensivt är det blytungt att bli av med Michael Lindqvist och Dick Axelsson, men SHL-värvningarna Linus Johansson (Djurgården), Jesper Olofsson (Skellefteå) och Daniel Viksten (Örebro) gör att man får in etablerade spelare som inte behöver någon startsträcka i ligan. Här finns mycket potential och 25-årige Joakim Nygård blir lite bättre för varje år.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln