EN NY CHANS? Mikael Wikstrand har inte gett upp hoppet på NHL-spel.
VM 2018

Drömmen om NHL lever för Mikael Wikstrand: ”Dörren kanske öppnas igen”

ANNONS

Han lämnade Ottawa Senators utan tillåtelse för tre år sedan och blev avstängd. Det kunde ha förstört Mikael Wikstrands chanser till NHL-spel. Men nu kan en ny möjlighet uppenbara sig.
– Det är en dröm jag har i alla fall. Sedan om det blir i Ottawa eller om de trejdar mig har jag ingen aning om, säger Wikstrand till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Torsdagen blev en tränings- och hockeyfri dag för spelarna i Tre Kronor. Ett efterlängtat brejk och möjlighet att ladda om batterierna efter fyra VM-matcher på en knapp vecka.

För Mikael Wikstrand bestod den lediga dagen av lite skönt samkväm.
– Jag har lite polare här så jag var på Tivoli med dem. Vi spelade lite spel och tävlade. Det var kul. Vi har spelat många matcher nu, så det var viktigt att få en dag off och tänka på lite andra saker för att samla energi, säger Färjestads back till hockeysverige.se.

24-åringen är den enda svenska backen anmäld till VM-spel som inte spelar NHL-hockey till vardags. Eller ”det svarta fåret” som han kallar sig själv med ett skratt. Han har fått en lite mer tillbakadragen roll i skuggan av spelare som Adam Larsson, Oliver Ekman Larsson och John Klingberg, men är glad över att kunna vara en del av ett stjärnspäckat gäng.
– Det är klart att det är jättekul att få spela på sex backar när det är fem NHL-backar framför. Det är tufft om konkurrensen. Samtidigt var det ett mål man hade haft efter OS att kanske få spela någon match här på VM och det har jag ju gjort nu, konstaterar Wikstrand.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

GENOMBROTTSSÄSONG

Säsongen som helhet kan påstås vara hans stora genombrott i SHL. Hans insatser för Färjestad har tagit honom både till OS- och VM-spel i hård konkurrens.
– Jag hade något bra år i Frölunda också. Men sedan blev det strul med allt möjligt, lite ryckigt. Det här är första gången jag haft ett hundraprocentigt år och då började det lossna lite mer. Jag har kunnat spela varje match och tränat bra, så det är klart att man höjer sig en nivå till också, säger han.

”Strul” var det ja… Hösten 2015 var det tänkt att Mikael Wikstrand skulle flytta till Nordamerika och inleda jakten på NHL-spel med Ottawa Senators. Han lämnade dock klubben utan lov under träningslägret och flög hem. Anledningen till det var att han ville vara nära sin sjuke storebror. Senators köpte inte förklaringen och dåvarande general managern Bryan Murray, som gick bort i cancer i fjol, fick den talangfulle backen avstängd innan han efter ett par månader kunde återuppta karriären i Färjestad.

”DE VAR INTE SUPERNÖJDA”

Snart tre år senare låter det som om relationen med Senators börjar bli bättre, något som på sikt skulle kunna leda till en ny NHL-chans för Wikstrand.
– Min agent sköter det. Jag har inte haft så mycket kontakt med dem. Vi ska spela klart VM här så får vi se vad som händer, säger han.

Men NHL-drömmen lever?
– Absolut, det gör den väl för alla. Sedan är det klart att jag sparkade bort fötterna lite för mig själv innan. Jag fick chansen att åka över dit och det hände lite saker där längs vägen som strulade till det, men samtidigt kanske dörren öppnas igen.

Tiden läker alla sår, sägs det ju…
– Ja, exakt. De var inte supernöjda med mitt beslut då och jag var lite less när jag blev avstängd. Samtidigt har det gått ett tag nu och man vet inte vad som händer i framtiden.

Men målsättningen är att ta sig dit?
– Ja, en dröm i alla fall. Sedan om det blir i Ottawa eller om de trejdar mig har jag ingen aning om. Men jag tycker att Ottawa var ett grymt ställe att vara på när jag väl var där.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

INTRESSANT FÖR SCHWEIZISKA MÄSTARKLUBBEN

Ottawa är inte det enda alternativet om Mikael Wikstrand vill lämna Sverige. Härom dagen rapporterade Sportbladet att schweiziska mästarna Zürich visat intresse för backen.
– Det läste jag efter matchen här senast, men jag har inte hört något själv så det är svårt att kommentera ryktet. Jag har sagt att jag vill spela klart VM här och se vad som händer, så jag har ingen aning om vem som ringer bakom kulisserna.

Men utlandet är intressant, även om det inte skulle vara NHL?
– Det är klart att man vill så högt som möjligt i sin hockeykarriär, men när, var och hur är svårt att svara på i dagens läge.

 

Innan Mikael Wikstrand behöver fundera på framtiden ska VM spelas klart. Han är nöjd med hur det har artat sig under de fyra första matcherna, där Tre Kronor tagit full pott.
– Jättekul. Det är ett snäpp upp från OS och allt annat jag har gjort, men det har känts bra och jag har fått spela på sex backar hela tiden. Över lag tycker jag att det har gått bra.

Ett snäpp upp från OS alltså?
– Jo, det tycker jag. Det är ju NHL-spelare här så givetvis är det en nivå ytterligare. Det är skickligare spelare man möter och spelar med också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch