Chelseas svensktrio FA-cupmästare

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenskor startade för Chelsea i FA-cupfinalen, men det var en schweizisk svenskbekanting som spelade huvudrollen på klassiska Wembley. Ramona Bachmann, tidigare i Umeå och Rosengård, blev tvåmålskytt när Chelsea vann titeln via 3–1 i Londonderbyt mot Arsenal.

De svenska landslagsspelarna Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade samtliga en viktig roll i Chelseas startelva när man höll för favorittrycket och slog Jessica Samuelssons Arsenal.

Om det för svensk landslagsfotboll var glädjande att se laguppställningarna, var det för internationell damfotboll var det lika fint att se publiksiffran: 45 423 åskådare fanns på plats på Wembley Stadium i London.

Chelsea dominerade finalen och Sverigebekantingen Ramona Bachmann stal det mesta av showen. Efter en mållös första halvlek klev schweiziskan in i handlingen efter paus. Först väggspelade hon sig in i straffområdet och tryckte in 1–0 i nättaket i den 48:e minuten.

Ramona Bachmann, till höger, firar ett mål. Foto: TT Nyhetsbyrån

Andra FA-cuptiteln

En timme in i matchen var det dags igen. Bachmann dribblade sig på nytt in mot mål och sköt, den här gången gick bollen via en försvarare och in.

Nederländskan Vivianne Miedema gav Arsenal hoppet åter i den 73:e minuten, men tre minuter senare släcktes det på nytt när Fran Kirby satte 3–1, hennes 23:e mål på 31 matcher för Chelsea den här säsongen.

Arsenals Samuelsson, som nyligen börjat träna för fullt efter en långtidsskada, fick se hela matchen från bänken.

Det var Chelseas andra FA-cuptitel i historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.