West Bromwich – Spurs 1-0

Släkten är värst…Jag satt precis och tänkte: ”Vad skönt det ska bli att slippa WBA i Premier League nästa säsong”. Sedan gjorde Livermore 1-0. Idag visade Darren Moore och West Bromwich vilken betydelse rätt inställning och mentalitet kan ha. De visade det mot Liverpool, mot Man United och även nu mot oss. Med Spurs känner jag lite tvärt om. Efter uttåget ur Champions League tycks luften ha gått ur spelartruppen, det är inte samma Spurs nu som då, innan andra mötet med Juventus.

Om vi ska återgå till matchen då. Startelvan överraskade mig och många andra. Jag, som tyckte att elvan skulle komma att vara lättippad, fick äta upp mina ord. Alderweireld startade (!) och bildade trebackslinje med Sanchez och Vertonghen. Rose som det tidigare fanns frågetecken kring spelade istället för Davies. Lamela, Dele, Eriksen och Kane bildade anfallskvartett. Jag hade hoppats på Son istället för Lamela då sydkoreanen är lite mer explosiv, lite mer lämpad för kontringsspel.

Första halvlek var chansfattig. Spurs tycktes tidigt sätta ett högt tempo på matchen men i och med att målchanser uteblev så valde man att börja rulla boll med mer varsamhet. Mittbackarna satte ofta ut bollar på Danny Rose och inläggen måttades in i straffområdet gång på gång. Utan resultat. WBA var samlat och oerhört strukturerat i försvaret. Första skottet på mål kom i den 25:e minuten då Wanyama testade Foster med ett fint långskott. Skottet tippades ut till hörna som slogs kort. Kane nådde högst men nickade utanför. I den 29:e minuten frispelades sedan samma man i straffområdet. Första klara målchansen, men då bränner engelsmannen läget, eller ja, Foster gör en bra räddning. I den 40:e minuten får the Baggies en frispark vid halvplan och skapar en farlig målchans. Sparken slås långt, mot bortre stolpen och Rodriguez skjuter så när in bollen i mål.

0-0 i halvtid. Det stora problemet med första halvlek var enligt mig att Eriksen inte kom in i matchen. Han fick sällan vända upp och slå sina fina passningar. Inför andra halvlek ville jag se att anfallsspelet skulle kretsa mer kring dansken. Jag ville också se ett tidigt byte där Lamela går ut för Son. Och sist men inte minst så slog vi alldeles för mycket inlägg i första halvlek.

Andra halvlek började ungefär som den första slutade. West Bromwich kontrollerade matchen utan att behöva hålla boll. Det är ju tyvärr en konst i sig. Spurs tog sig sällan in i motståndarnas straffområde. Eriksen blev mer inblandad, men det hjälpte faktiskt inte denna gången. WBA var farliga när de väl tog sig upp i offensiv planhalva och en bidragande orsak var Rondon, som ofta lämnades att stångas med våra belgiska backar. Mot slutet tycktes hemmalaget också inse att de behövde göra mål, de var tvungna till att göra mål om de skulle klara sig kvar i högsta divisionen. Man skapade fler och fler halvdana målchanser genom hörnor och frisparkar, och tillslut skulle målet komma. I den 92:a minuten lyckas Livermore, f.d Spurs, tåa bollen i mål. Slut, 1-0.

Just nu vill jag bara att säsongen ska vara över. Att vi plockar med oss CL-platsen och därmed gör en godkänd säsong. Det börjar gå utför, främst spelmässigt, således också resultatmässigt. Min känsla är att spelarna är i behov av ett uppehåll nu. Min känsla är att det bästa hade varit om hade de fått det uppehållet direkt efter förlusten mot Juventus.