Chelseas Magdalena Eriksson. Foto: TT

Svensklaget i FA-cupfinal – inför rekordpublik

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga biljetter är sålda till dagens FA-cupfinal på Wembley i London.

Nu hoppas Chelseas svenska landslagsback Magdalena Eriksson, 24, få vinna en tung titel inför närmare 50 000 åskådare.

– Ser man till ligaplacering och historia är vi favoriter, säger hon till SVT Sport.

Årets final, ett Londonderby mot Jessica Samuelssons Arsenal, väntas locka rekordstor publik till klassiska Wembley. Det gamla FA-cuprekordet för damer sattes i fjol när 35 271 såg Manchester City besegra Birmingham med 4–1.

Brittisk media skrev tidigare i veckan att över 40 000 biljetter hade sålts, och Magdalena Eriksson har hört att det kan bli omkring 50 000.

– Det ska bli otroligt häftigt. Vi har precis varit på Wembley och vandrat runt inne på planen, kollat omklädningsrummen och sådär. Det är en fantastisk arena och vi ser väldigt mycket fram emot det här, säger landslagsbacken till SVT Sport.

Hur var det att vandra omkring på arenan?

– Det kändes lite som lugnet före stormen. Nu var det förstås helt tomt, men i morgon (läs: i dag) kommer det att bli högljutt och 50 000 åskådare.

Fyra svenskor i finalen

Fyra svenskor kan få spela i finalen. Förutom Magdalena Eriksson spelar även målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl och förre Linköpingsspelaren Jonna Andersson i Chelsea.

I Arsenal återfinns landslagets högerback Jessica Samuelsson som visserligen har varit långtidsskadad, men har tränat för fullt den senaste veckan.

– Jag kommer troligtvis att vara på bänken, sade hon till SVT Sport under fredagen.

Nyttigt med OS-erfarenhet

Magdalena Eriksson beskriver dagens match som en av de största i hennes karriär.

– Jag har upplevt en OS-final och det är svårt att jämföra klubblag och landslag, men det här är absolut bland det största jag varit med om. Det är sånt här man strävar efter att få uppleva i karriären, säger hon och fortsätter:

– Att jag spelade OS-finalen var nog en bra upplevelse att ha i bagaget inför detta. Kanske blir man inte lika tagen av stundens allvar.

Chelsea slog ut fjolårsvinnarna Manchester City i semifinalen och ligger före Arsenal i ligan, tvåa respektive fyra. Eriksson menar att ”The Blues” får bära favoritskapet.

– Ser man till ligaplacering och historia är vi favoriter, men det ska vi vara trygga med. Vi är favoriter i de flesta matcher vi spelar så vi ser det inte som någon extra press utan är ganska vana vid det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.