Adam Boqvist.
U18-VM

Redo att kliva ut ur Rasmus Dahlins skugga: ”Vill vara den där ledande backen”

ANNONS

Han har smugit i Rasmus Dahlins skugga hela säsongen. När U18-VM startar i dag får Adam Boqvist sin chans att kliva ur den. Brynäsbacken är den stora stjärnan i årets upplaga av Småkronorna.
– Det är klart man vill vara den där ledande backen och inte hamna i skuggan. Man vill vara med och bidra i allting, säger Boqvist till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När U18-VM startar i Ryssland i dag kommer NHL-scouterna på läktaren att hålla ett extra öga på en av de svenska backarna. I Rasmus Dahlins frånvaro är Brynäs 17-åriga jättelöfte Adam Boqvist den givna fixstjärnan i Småkronorna.

Den från Hedermora bördige rightaren har under hela säsongen haft en framskjuten position på olika draftrankingar. Han kommer, om ingenting oväntat sker, att bli andra svensk plockad efter Dahlin i Dallas under midsommarhelgen. Kanske så tidigt som en av de fem första i hela draften.

Att Dahlin saknas är givetvis ett stort avbräck för Småkronorna. Men för Boqvist innebär det samtidigt en möjlighet att ta upp lite mer av rampljuset.
– Det är tur i oturen. Det är klart man vill vara den där ledande backen och inte hamna i skuggan. Man vill vara med och bidra i allting. Sedan är han givetvis en fantastisk hockeyspelare, så vi tappar ju där. Men han har inte varit med oss på två år nu, så det ska nog gå bra, säger Boqvist om att iklä sig en ledande roll i försvaret nu när Rasmus Dahlin uteblir.

Boqvist är en av fem återvändande spelare som var med i fjolårets turnering i Slovakien. Tillsammans med Adam Ginning, Jacob Olofsson, Oscar Bäck och David Gustafsson utgör han en stor del av kärnan i laget.
– Man har lite erfarenhet nu och vet vad som gäller med media och sådant, säger Boqvist.
– Det gäller för oss som var med i fjol att gå i bräschen och visa var skåpet ska stå.

Hur bra är det här svenska laget?
– Jag skulle vilja säga att vi står oss ganska bra mot de andra toppnationerna. Nästan alla här spelar på högsta nivå i Sverige. Jag tror att vi har bra chans mot alla lag. Det gäller bara att få till spelet och göra det bra.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

HAMNADE PÅ BÄNKEN I ALMTUNA

Adam Boqvists säsong har innehållit både toppar och dalar. Efter en lovande inledning fick han det lite tuffare under hösten och blev aldrig uttagen till JVM i Buffalo.
– Jag skulle säga att det började bra på Ivan Hlinka. Det fortsatte så och sedan blev det lite hattigt när jag blev utlånad till Almtuna, berättar han.

I Almtuna skulle Boqvist temporärt ersätta Gustav Lindström när denne spelade JVM. Det var en bra lösning till en början.
– Jag spelade runt 20 minuter per match i början och det var bra. Men när han kom hem fick jag kliva åt sidan och vara sjunde back. Då spelade jag lika lite där som i A-laget i Brynäs, så jag kanske borde ha stannat i J20 i stället. Almtuna ville ändå ha kvar mig, men jag vet inte om det var det bästa för mig egentligen, funderar ynglingen som gjorde sju matcher i allsvenskan.

I SHL var han ombytt i 15 grundseriematcher för Brynäs. Ofta med väldigt begränsad  istid. Han hade hoppats på lite mer.
– I alla fall att jag kanske skulle ha fått den där riktiga chansen tidigare än i slutet, i slutspelet. Men det är inte jag som tar ut laget så man får rätta sig efter tränaren och vad han vill, konstaterar han.

NÄSTAN MÅLSKYTT I LANDSLAGSDEBUTEN

Om det fanns delar av säsongen som inte var helt lyckade ser slutet ut att bli roligare. Inte nog med att U18-VM står för dörren. Härom veckan fick Boqvist debutera för Tre Kronor i en av träningsmatcherna mot Slovakien.
– Det är lite speciellt att vara med de stora grabbarna. Riktigt coolt och skoj. Man lärde sig mycket på den veckan man fick vara med där, säger han om erfarenheten.
– Slovakien var inte det bästa motståndet, men det är klart att det är speciellt att dra på sig Tre Kronors tröja.

Boqvist kom inte långt ifrån att lämna isen som målskytt i debuten, en svensk 7–1-seger. Men en speciell målskytt höll sig framme och ”snodde” målet. Ett av hans tre i matchen.
– Jag tror pucken tog på Olle Liss. Han fick i alla fall målet, men det spelar ingen roll. Det var en enkel vinst och bra skoj att få vara med och lira, säger han.

HAR ERFARENHET AV DRAFTEN

När U18-VM är över om tio dagar är säsongen förvisso över rent sportsligt. Men det återstår ändå mycket för Adam Boqvist. Sommaren kommer att bli händelserik med NHL Draft Combine i månadsskiftet maj juni och draften i Dallas på midsommarafton. Det utgör en slags kulmen på en säsong där hans minst andetag analyserats av scouter och bedömare.
– Det är klart att det är speciellt. Man säger att man inte tänker så mycket på det, men det blir ju att man gör det, erkänner Boqvist apropå draftens inverkan på säsongen.
– Man ser ju när det kommer ut rankings och sådant på Twitter. Det är klart man kikar in och tittar lite. Men jag har fått mycket hjälpt av brorsan (Jesper), morsan, farsan och agenten (Martin Nilsson) att inte tänka på det för mycket eftersom det kan gå ut över mitt spel. Så jag har legat rätt lågt där.

Han har redan erfarenhet av en draft då han var på plats i Chicago i fjol, när storebror Jesper valdes av New Jersey Devils i andra rundan.
– Det var riktigt mäktigt. Jag var mer nervös än han var. Nu får vi se vad som händer med mig. Det skulle vara sjukt kul bara att bli draftad och komma till ett lag, säger han.

New Jersey har kanske gått lite för bra den här säsongen för att de ska ha chansen att drafta dig…
– Haha, vi får se vad som händer efter U18-VM. Allt kan hända, ler Adam Boqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL