HockeyNews
PLUS

Reideborn snuvad: "Vinner guld i stället"

(2238) Adam Reideborn2
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 15 mars 2018

FacebookXWhatsApp

Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn hade bäst räddningsprocent i SHL:s grundserie och släppte in minst antal mål per match.
Men Växjös OS-målvakt Viktor Fasth vinner Honken Trophy 2018 som den bästa målvakten i ligan.
– Det är bara att ta det och se till så att vi vinner guld i stället, säger Reideborn till HockeyNews.se.

Det blev Växjöstjärnan Viktor Fasth som vann Honken Trophy 2017/2018 som SHL:s bästa målvakt. Fasth vann även priset två gånger som AIK-mål 2010/2011 och 2011/2012.
Juryn motivering: ”Viktor Fasths återkomst till Växjö Lakers från CSKA Moskva i KHL gjorde Växjös spel ännu stabilare. Hans jämnhet imponerade hela säsongen – i SHL, Champions League och OS. Med sina sex nollor under säsongen var han överlägsen i hela ligan.”

Konstig formulering

Men den sista delen av motiveringen är felaktig. Även Örebros Eero Kilpeläinen höll nollan sex gånger i SHL:s grundserie. I pressmeddelandet står det också att ingen annan var i närheten av att hålla nollan sex gånger. Det stämmer inte heller eftersom Brynäsmålvakten David Rautio höll nollan fem gånger.
Djurgårdens Adam Reideborn, som hade två nollor, presterade på en så hög nivå att han hade SHL:s klart bästa räddningsprocent på 93,70, jämfört med Viktor Fasth, som hade 91,78, vilket alltså är två procentenheter lägre. Reideborn släppte i snitt in 1,58 mål per match, vilket även det var bäst av SHL:s målvakter. Fasths snitt låg på 2,01.

"Säkert vunnit fler matcher"

Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn verkar ändå inte alltför nedslagen över att inte ha fått utmärkelsen.

– Han har säkert vunnit fler matcher än vad jag har gjort. Det är nog därför han vann den. Viktor Fasth har hållit en hög jämn nivå i flera flera år så jag förstår nog att han skulle kunna vinna den, säger Reideborn, som har koll på siffrorna.

Fasth vann nämligen 78,12 procent av sina matcher. Reideborns segerprocent stannade på 60,00.

– Klart man ville vinna den själv. Men jag ser nog att han har haft en högre nivå en längre tid och är förmodligen en bättre målvakt än vad jag är. Det är bara att ta det och se till så att vi vinner guld i stället.

Så säger målvaktstränaren

Djurgårdens målvaktstränare Jan Öhman säger om Reideborn och Fasth:

– Det är två olika målvakter och det är svårt att jämföra mer än bara statistik och vad man tycker. Jag tycker att i dagsläget är Adam jävligt bra och han gör grejer som många andra inte gör, som jag tycker han gör bättre i dagsläget.

Vilka grejer är det?
– Jag tycker han har bättre tålamod och han har hittat ett sätt att rädda de där lägena då det egentligen ska bli ett mål. Man-man-spelet har han utvecklat i år och där har han fått betalt för sitt tålamod, säger Öhman.

Fakta/Målvakterna med den bästa räddningsprocenten i SHL:s grundserie 2017/2018 (antal nollor)

1 Adam Reideborn, Djurgården 93,70 (2)
2 Viktor Fasth, Växjö 91,78 (6)
3 Jonas Gustavsson, Linköping 91,60 (3)
4 Lars Haugen, Färjestad 91,53 (1)
5 Oscar Alsenfelt, Malmö 91,48 (2)
6 Joel Lassinantti, Luleå 91,46 (4)
7 Johan Mattsson, Frölunda 91,41 (2)
8 Christian Engstrand, Mora 91,29 (2)
9 Joacim Eriksson, Djurgården 91,27 (2)
10 Joni Ortio, Skellefteå 91,14 (2)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln