Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så ska hot och trakasserier inom idrotten motverkas: "Visar lite Metoo-känsla"

Sverige

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt en rapport om otillåten påverkan inom idrotten.
RF:s ordförande Björn Eriksson vill se att idrotten gemensamt sluter upp.
- Det är väldigt många som är utsatta men som inte vågar anmäla, säger Eriksson till Sportbladet.

Foto: SCANPIX

Erik Wennerström, generaldirektör för Brå och Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Under tisdagen släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporten "Att motverka otillåten påverkan inom idrotten". I studien konstaterar man att elitidrotten drabbas av hot och trakasserier med mål att påverka beslut och handlingar från de som utsätts. Det rör också påverkan i form av försök att fixa matcher.

Rapporten har bland annat byggts på 106 intervjuer med personer inom fotboll, ishockey, basket och bandy.

- Påverkare inom idrotten är ofta besvärligare att hantera än de som exempelvis försöker påverka myndighetspersoner. De har oftare ett skrämselkapital och kan lättare och snabbare samla stora grupperingar att delta i nätdrev och liknande, säger Anna Jonsson, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Annons

I rapporten menar Brå att otillåten påverkan inom idrotten påverkar föreningsdemokratin. Riksidrottsförbundets Björn Eriksson tror att en större öppenhet är en av lösningarna på problemet och hoppas på att idrotten ska få till en sorts Metoo-rörelse.

- När den kom så sköljdes mycket av det här bort, det är väldigt många som är utsatta men som inte vågar anmäla. Jag vet att många hoppar av utan att säga det egentliga skälet, säger Eriksson till Sportbladet.

RF-ordföranden lyfter fram AIK:s årsmöte under måndagskvällen som ett positivt exempel. Där röstades Eric Ljunggren fram till ny ordförande efter ett initiativ som kom från medlemmen Simon Strand, som reagerade på hur styrelsen hanterat de hot och trakasserier som drabbat anställda och förtroendevalda inom föreningen.

Jag kan inte bedöma människorna där, det vore fel av mig. Men det visar ändå lite Metoo-känsla. När många människor bestämmer sig kan man åstadkomma någonting, säger Björn Eriksson.

Annons
Publicerad 2018-03-13 kl 17:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto